ESPAÑOL:

2 de noviembre 2016

Comisión Promotora Renta Garantizada de Ciudadanía

Rescatemos a las personas! ha sido el lema que ha simbolizado la acción de miles de personas, de cientos de organizaciones y entidades sociales, cívicas y políticas, de más de 50 ayuntamientos que representan a la mayoría de la población en Catalunya, en apoyo de la iniciativa legislativa popular por la Renta Garantizada de Ciudadanía.

Nos encontramos en una fase decisiva de la tramitación de la propuesta de ley en el Parlament, tras superar numerosos obstáculos, maniobras dilatorias, interrupciones por final de legislatura y nuevas elecciones, etc.

¿Cuánto dolor social, cuanta desesperanza, se habría evitado si la población de Catalunya hubiera contado con un derecho efectivo si tras refrendarse el Nou Estatut en 2006 se hubiera desarrollado plenamente el artº 24.3?

Recientemente, el Pleno del Parlament aprobó por unanimidad la resolución por el que “es compromet a adoptar totes les decisions necessàries per tal que durant l’any 2017 es posi en marxa de forma efectiva la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania”.

Para cumplir este compromiso, la ponencia ha decidido acelerar su trabajo y finalizar la redacción del articulado en la primera quincena de noviembre, y poder aportar la propuesta de ley a la Comisión de Treball. Dicha Comisión será la encargada de llevar la propuesta de ley al Pleno del Parlament para su debate y aprobación antes de finalizar 2016.

El trabajo de la ponencia ha ido avanzando en el articulado sesión tras sesión, recogiendo aportaciones de todos los grupos. La cuestión central de la cuantía económica, tanto de la prestación básica individual, como de las personas de la unidad familiar o de convivencia, tanto de los mayores de edad que tengan derecho, como de los menores de edad, se ha desbloqueado con un acuerdo mayoritario de los grupos parlamentarios Catalunya Si que es Pot, Ciutadans, CUP, PP y PSC representados en la ponencia. Este acuerdo tiene el visto bueno de la Comisión Promotora.

Pero la implementación de la Renta Garantizada de Ciudadanía el año próximo, para ser efectiva, necesita su correspondiente dotación en los presupuestos que el Gobierno de la Generalitat debe registrar para su próximo debate parlamentario.

El ejercicio de un derecho que permitiría superar la pobreza y avanzar en la cohesión social de Catalunya, va a depender del esfuerzo colectivo para conseguir la aprobación de esta Ley y de su partida presupuestaria.

Para exigir unos Presupuestos realmente sociales y aprobar la Renta Garantizada de Ciudadanía, la Comisión Promotora llama a sumarse a la convocatoria de manifestación del 19 de noviembre en defensa de unos presupuestos sociales, así como a todas las movilizaciones que persigan el mismo objetivo.

Anunciamos la convocatoria de una huelga de hambre que se iniciará tres días antes del primer Pleno que debata sobre los presupuestos y que finalizará con una concentración delante del Parlament para exigir que haga realidad la Renta Garantizada de Ciudadanía.

Que nadie se equivoque: Sin dicha ley, no hay Rescate de las personas, y los presupuestos seguirán siendo antisociales.

rueda-de-prensa2

CATALÀ:

Exigim l’aprovació ja! De la llei de la Renda Garantida de Ciutadania

Barcelona 2 novembre 2016

Comissió Promotora Renda Garantida de Ciutadania

Rescatem a les persones! ha estat el lema que ha simbolitzat l’acció de milers de persones, de centenars d’organitzacions i entitats socials, cíviques i polítiques, de més de 50 ajuntaments que representen la majoria de la població a Catalunya, en suport de la iniciativa legislativa popular per la Renda Garantida de Ciutadania.

Ens trobem en una fase decisiva de la tramitació de la proposta de llei al Parlament, després de superar nombrosos obstacles, maniobres dilatòries, interrupcions per final de legislatura i noves eleccions, etc.

Quant dolor social, quanta desesperança, s’hauria evitat si la població de Catalunya hagués comptat amb un dret efectiu si després de ratificar al Nou Estatut el 2006 s’hagués desenvolupat plenament l’art 24.3?

Recentment, el Ple del Parlament va aprovar per unanimitat la resolució pel qual «és compromet a adoptar Totes els decisions necessaries per tal que durante l’any 2017 és possi en marxa de manera efectiva la prestacions de la renda garantida de ciutadania».

Per complir aquest compromís, la ponència ha decidit accelerar el seu treball i finalitzar la redacció de l’articulat en la primera quinzena de novembre, i poder aportar la proposta de llei a la Comissió de Treball. Aquesta Comissió serà l’encarregada de portar la proposta de llei al Ple del Parlament per al seu debat i aprovació abans de finalitzar 2016.

El treball de la ponència ha anat avançant en l’articulat sessió rere sessió, recollint aportacions de tots els grups. La qüestió central de la quantia econòmica, tant de la prestació bàsica individual, com de les persones de la unitat familiar o de convivència, tant dels majors d’edat que tinguin dret, com dels menors d’edat, s’ha desbloquejat amb un acord majoritari dels grups parlamentaris Catalunya Si que és Pot, Ciutadans, CUP, PP i PSC representats en la ponència. Aquest acord té el vistiplau de la Comissió Promotora.

Però la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania l’any vinent, per ser efectiva, necessita la seva corresponent dotació en els pressupostos que el Govern de la Generalitat ha de registrar per al seu pròxim debat parlamentari.

L’exercici d’un dret que permetria superar la pobresa i avançar en la cohesió social de Catalunya, dependrà de l’esforç col·lectiu per aconseguir l’aprovació d’aquesta llei i de la seva partida pressupostària.

Per exigir uns pressupostos realment socials i aprovar la Renda Garantida de Ciutadania, la Comissió Promotora crida a sumar-se a la convocatòria de manifestació del 19 de novembre en defensa d’uns pressupostos socials,  així com a totes les mobilitzacions que persegueixen el mateix objectiu.

Anunciem la convocatòria d’una vaga de fam que començarà tres dies abans del primer Ple que debati sobre els pressupostos i que finalitzarà amb una concentració davant del Parlament per exigir que faci realitat la Renda Garantida de Ciutadania.

Que ningú s’equivoqui: Sense aquesta llei, no hi ha Rescat de les persones, i els pressupostos seguiran sent antisocials.