SP:

Entrevista con Toni Borrell de la plataforma Stop Mare Mortum.

Por Esperanza Fernández

Buenos días Toni, ¿cómo nació Stop Mare Mortum?

La plataforma Stop Mare Mortum nació el abril del 2015 a raíz del naufragio, en el canal de Sicilia, de una embarcación que transportaba centenares de personas, de las que se calcula acabaron muriendo unas novecientas.

Este hecho originó que muchas personas que hacía ya tiempo trabajábamos en otras organizaciones, con entidades de derechos humanos, con entidades con relación con personas inmigradas, decidiéramos empezar a trabajar conjuntamente para dar voz a la ciudadanía ante esta situación.

Hicimos una reunión y enseguida vimos la necesidad de actuar en este ámbito, así nació Stop Mare Mortum. Desde entonces SMM ha ido creciendo, y la situación ha ido empeorando.

Pero, la situación no era nueva, ya era grave hacía mucho tiempo. 36.000 muertos desde el año 2000 son muchos muertos. Pero las llegadas de los últimos meses lo han hecho mucho más presente. Ha salido mucho más en los medios y la gente se ha preguntado mucho más qué estaba pasando. Esto ha dado lugar a que recibiéramos muchas demandas de actividades de sensibilización o de gente que ha estado en el terreno, etc., etc. Y que, a la vez, tuviéramos un papel en la elaboración de un discurso, por lo cual SMM es ahora una plataforma de referencia en esta temática.

¿Podrías hacernos un resumen de las acciones más importantes que habéis hecho?

Nuestra primera acción fue para conmemorar las muertes que se habían producido en el Mediterráneo. Desplegamos una pancarta desde la Pedrera, ante la sede que la Comisión Europea tiene en Barcelona, con el lema “Paremos el genocidio en el Mediterráneo” y también lanzamos ropa desde la azotea en señal de estas muertes. Éramos pocos, pero fue un acto importante porque marcó un antes y un después. Se demostró que por parte de la ciudadanía sí que había una sensibilidad ante unos hechos que no tenían ningún tipo de espacio social que los denunciase. A partir de ahí hemos hecho diferentes actuaciones. En octubre pasado, y con otras organizaciones, una manifestación denunciando las maniobras que la OTAN estaba haciendo en el Mediterráneo.

Varias actividades en el marco del “Día del emigrante”, con el colectivo de personas recién llegadas, el colectivo de manteros, etc., etc. Una manifestación por el “Día Internacional contra el racismo, la xenofobia y otras formas de discriminación”, en la cual se pretendía, junto con la unidad contra el fascismo y el racismo, hacer una denuncia de las diferentes formas de discriminación que tenemos aquí, en nuestra casa y también históricamente; desde nuestro pasado colonial hasta las agresiones racistas que nos encontramos actualmente. El acto final se hizo en la playa, a lado del mar, como espacio donde cada día mueren persones, algo que parece olvidarse demasiado a menudo.

La última acción ha sido la manifestación del 19 de junio, conjunta con muchas organizaciones. Allá Stop Mare Mortum actuó como entidad paraguas e hizo un llamamiento a la ciudadanía para salir a la calle a denunciar el inmovilismo por parte del mismo estado español ante el tema de las acogidas y también de las políticas migratorias de la Unión Europea y de los estados europeos.

Pero nosotros decimos que quizás las acciones más importantes que hacemos son un trabajo constante de hormiguitas, de charlas a casales de Barcelona, de ir a un pueblo fuera del área metropolitana, porqué nos lo piden. Las grandes movilizaciones son necesarias, pero aquello que creemos imprescindible es el trabajo del día a día, las tareas a través de las redes sociales, los medios, etc., para mantener el tema presente.

¿Nos podrías decir por qué crees que, aun sabiendo que los hechos continúan, en los medios de comunicación ahora ya no se habla tanto como tiempo atrás?

Creo que un elemento clave ha sido el hecho de la invisibilización que ha sucedido a raíz del desmantelamiento de los campos. Había muchos, grandes o pequeños, desde el de Idomei hasta en el mismo puerto del Pireo. Pero cuando se produjo el desalojo de estos espacios, en los cuales había acceso directo y fácil por parte de medios de comunicación y también de los voluntarios, se produjo una invisibilización de estas personas.

Transportan a la gente a campos militarizados del gobierno griego, donde no hay acceso ni de medios de comunicación ni de voluntarios, que son las dos fuentes principales de información que se tenía hasta aquel momento.

La estrategia era clara, y uno de los objetivos que había era la invisibilización de estas personas. Y así está ocurriendo. No tienen apoyo por parte de organizaciones de voluntarios, que habían tenido un papel muy importante y, sobre todo, no se les está dando salida jurídica, no se les está facilitando ningún tipo de información sobre sus derechos, no se les dan opciones alternativas a sus situaciones más allá del registro que se está haciendo de forma masiva. Y esto del registro no quiere decir que sea ya el proceso de reubicación, quiere decir simplemente conocer que está allí y que pueden entrar después al proceso de reubicación.

12512446_1529780547323580_4577915611926605394_n

¿Los voluntarios, tienen acceso a la zona?

Según el campo hay algunas organizaciones que entran, son las acreditadas, otras muchas no, porque no lo están por el gobierno griego porque no cumplen los requisitos, no les gustan, o porque ellas mismas no quieren entrar dentro de un sistema que tiene a personas en una situación muy, muy lamentable.

Creo que hay campos donde se les corta el agua cada día, donde no tienen luz las veinticuatro horas, donde están infestados de mosquitos o están colocados dentro de una antigua fábrica de uralita. Hay visitas constantes en los hospitales por parte de niños que tienen el cuello inflamado por este problema.

El acceso es muy restringido y es evidente que por parte de los periodistas toda su presencia de antes no está en los campos militarizados.

Si el problema se hace invisible, es cómo si no existiera…

Exacto. Y esto es también una forma de violencia. Cuando a veces oímos  “… Bueno, es que ahora están en un lugar donde no hay disturbios fronterizos y no es necesaria la intervención con botes de humo y todo esto…” De acuerdo, pero es que ahora ya no tienen derecho a decidir nada sobre su vida, están en una situación de absoluta miseria, en un lugar donde no deciden nada, y sin ni siquiera la dignidad de poder decidir donde van o no van. Cuando estaban en un asentamiento informal tenían la libertad de entrar, salir, venir e ir cuando querían. Ahora no tienen ni esto.

¿Qué opinas sobre las grandes organizaciones que se están encargando de cubrir este conflicto?

Antes de hacer un análisis más crítico, hemos de diferenciar claramente entre organizaciones. Unas son entidades independientes, de la sociedad civil, que hacen su tarea por una falta de acción de las administraciones. Otras, como ACNUR, pretenden actuar como entidades de la sociedad civil, pero no lo son. ACNUR es una agencia de las Naciones Unidas, que está formada por estados, por lo tanto, ACNUR, es una organización institucional.

A partir de aquí podemos hacer un análisis más o menos crítico de unas y otras. A las entidades del ámbito de la sociedad civil quizás se les critica su inacción, pero no es su obligación, ¿verdad? Esto no las exime del hecho que, en algunos casos, podrían hacer mejor trabajo.

En temas de menores, he visto a “Save the children” en algunos lugares. No sé si hacen buen trabajo o no. Lo desconozco. Pero aquello que sí sé es que ACNUR no ha estado a la altura, ni mucho menos. Es más, diría que no ha hecho ningún favor a la situación de estas personas. Ha estado desaparecida, ha dado información que no era veraz, porque lo sabemos, y, desde nuestro punto de vista, no están haciendo su trabajo.

Y digo que el trabajo de ACNUR es, al menos, cuestionable, no completo o dudoso porqué la situación de información legal que tienen estas personas es absolutamente precaria.

Nadie sabe a que puede acceder, cuáles son sus derechos, quién se los puede otorgar, qué coberturas pueden tener por parte de las diferentes administraciones, qué alternativas tienen a su situación: pedir el asilo, la reubicación familiar, o incluso el regreso. Encontramos personas en Grecia que están ante una valla hace meses, privados del derecho a la libre circulación, y con su petición de asilo sin atender. Ambas cuestiones son  derechos universales de la carta de derechos humanos.

Y además nos encontramos con que esta gente hace muchos meses que está allí y tiene miedo por sus hijos, porque están en un campo militarizado, con todo lo que esto comporta, que se les acaba el dinero que tenían previsto para los primeros tiempos en el lugar donde llegaran, porque simplemente ya están cansados. Pensaban que Europa era una cosa y se han encontrado otra. Pensaban en una Europea de solidaridad, de respecto a los derechos humanos, etc., etc. Y no han encontrado nada de esto.

Entonces, ¿qué está pasando?, que estas personas, en el mejor de los casos, están pensando en volver a Turquía, porque hay otros que están volviendo a Siria. Pero lo hacen de forma irregular, porque no se les da otra alternativa. Están volviendo a pagar a mafias, que ponen en peligro su seguridad física, y ponen en peligro también su estabilidad económica, porque los retornan a un país que evidentemente no es seguro, a pesar de lo que diga la Unión Europea.

Y lo tienen que hacer así porque ni siquiera se está informando que hay un programa de la OIM, Organización Internacional para las Migraciones, que trabaja el regreso voluntario. Es decir, esta gente podría estar volviendo de una forma segura y gratuita, con una acogida con cierta dignidad una vez llegados, pero nadie les informa de esto. Y estamos hablando de derechos; no es caridad, ni es compasión, es una obligación de los estados hacerlo.

Cuando Stop Mare Mortum vio esta situación de desinformación, de abandono jurídico y legal, empezamos a trabajar con un grupo de abogadas para mirar de garantizar información. Hemos contratado un abogado en Grecia, que pagamos Stop Mare Mortum. Miramos de garantizar la información. Si la persona decide que se quiere quedar y dice, ¿qué puedo hacer?, pues mira tienes la opción de reubicación, puedes solicitar asilo, si tienes familia en Alemania o en otro país europeo puedes pedir el reagrupamiento familiar…

Otros, por ejemplo, quieren probar de ir a Alemania de forma irregular, entonces les informamos de que les puede comportar, cuáles son los problemas con que se puede encontrar; pero no le decimos a nadie “escucha, esto no lo hagas”, nosotros no queremos privarle la libertad a nadie, ante una situación de absoluta indignidad en que los hacen vivir para decirles lo que tienen que hacer. Entendemos que los que tienen que decidir su situación son ellos mismos. Sí les decimos que si al llegar tienen algún problema, nos avisen, nosotros llevaremos su asistencia jurídica.

¿Cómo podríamos ayudar en este proyecto jurídico de asistencia?

En nuestra página web hay un apartado donde se pueden hacer donaciones para poder alargar la contratación de esta persona abogada o contratar más. Cómo os decía, ahora mismo la principal carencia es la situación jurídica de estas personas. Nosotros les damos cobertura, información, miramos de agilizar trámites y facilitarles las cosas. Y en los casos de menores vulnerables o personas vulnerables por enfermedad, elevamos denuncias al “síndic de greuges”, al síndico de agravios griego, al defensor del pueblo del estado español. También, a través del artículo 38 de la Ley de asilo, procuramos que estas personas puedan acceder a la embajada española en Atenas, para poder solicitar el asilo al estado español; mediante la aplicación de medidas cautelares, el juez podría considerar que estas personas están en una situación de vulnerabilidad y es necesario que para hacer la solicitud de asilo se trasladen a territorio español.

También miramos que estas personas puedan estar en una situación digna, porque no sirve de nada tener un abogado si acabas viviendo dentro de una tienda, en una nave industrial llena de mosquitos y sin tener para comer cada día, y a veces sin agua corriente. A estas personas que están en una especial vulnerabilidad, niños que están enfermos, miramos de introducirlas en algún tipo de red de apoyo para que no tengan que vivir en una tienda de campaña.

Ahora tenemos un niño con una malformación congénita en la cabeza, lo operaron cuando era pequeño, ahora tiene 7 años y hace meses que no tiene un control médico, no toma medicamentos, ya empieza a tener pérdida de visión, etc., etc.

Esto lo digo porque, hoy mismo, una de estas familias ha entrado en un hotel y después pasará a un piso.

Nosotros aceptamos todo tipo de colaboración posible porque Grecia está como está y hay lugares que no nos aceptan el pago a través de bancos porque lo que necesitan es efectivo.

¿Ahora mismo el estado español no tiene ningún dato oficial?

En diciembre del 2015 el estado español se comprometió a acoger entre 16.000 y 19.000 personas en el programa de reubicación. Hasta ahora no ha entrado en funcionamiento. De forma muy puntual, han llegado unas decenas de personas. En muchos casos han dicho que no había llegado más gente porque no había más solicitudes, esto es mentira, nosotros tenemos prácticamente 300 personas que han firmado pidiendo venir al estado español en un programa de reubicación, lo hemos facilitado al estado español y no hay respuesta.

En Stop Mare Mortum también ponemos de manifiesto esto, que no hay ningún tipo de acción por parte del gobierno español a la hora de poner en marcha el plan de reubicación. Nosotros creemos que el tope de 16.000 personas no tiene sentido, hablamos del derecho al asilo, por lo tanto, tendrían que venir los que quisieran, pero, en todo caso, el gobierno tendría que llevar a cabo aquello a que se ha comprometido. Y ahora mismo esto no se está produciendo.

25751921114_c1ece7d154_b

stopmaremortum.org

CAT:

«Refugiats» atrapats pateixen pels seus fills. Stop Mare Mortum.

Entrevista amb el Toni Borrell de la plataforma Stop Mare Mortum

Bon dia Toni, com va néixer Stop Mare Mortum?

La plataforma Stop Mare Mortum va néixer l’abril del 2015 arran del naufragi, al canal de Sicília,  d’una embarcació que transportava centenars de persones, de les quals es calcula van acabar morint unes nou-centes.

Aquest fet va originar que moltes persones que feia temps treballaven en altres organitzacions, amb entitats de drets humans, amb entitats amb relació amb persones immigrades, decidíssim començar a treballar conjuntament per donar veu a la ciutadania davant d’aquesta situació.

Vam fer una reunió i de seguida vam veure la necessitat d’actuar en aquest àmbit, així va néixer Stop Mare Mortum. Des d’aleshores SMM ha anat creixent, i la situació ha anat empitjorant.

Diguem, però, que la situació no era nova, ja era greu feia molt de temps. 36.000 morts des de l’any 2000 són molts morts. Però les arribades dels darrers mesos l’han fet molt més present. Ha sortit molt més en els mitjans i la gent s’ha preguntat molt més que estava passant. Això ha fet que rebéssim moltes demandes d’activitats de sensibilització o de gent que ha anat al terreny, etc., etc. I que, alhora, tinguéssim un paper en l’elaboració d’un discurs, per la qual cosa SMM és ara una plataforma de referència sobre aquesta temàtica.

Podries fer-nos un resum de les accions més importants que heu fet?

La nostra primera acció fou per commemorar les morts que s’havien produït a la mediterrània. Vam desplegar una pancarta des de la Pedrera, davant la seu que té a Barcelona la Comissió Europea, amb el lema “Aturem el genocidi a la Mediterrània” i també vam llençar roba des del terrat en senyal d’aquestes morts. Érem pocs, però va ser un acte important perquè va marcar un abans i un després. Es va demostrar que per part de la ciutadania sí que hi havia una sensibilitat davant uns fets que no tenien cap tipus d’espai social que els denuncies.

A partir d’aquí hem fet diferents actuacions. L’octubre passat, i amb altres organitzacions, una manifestació en denuncia de les maniobres que l’OTAN estava fent a la Mediterrània.

Diverses activitats en el marc del “Dia de l’emigrant”, amb el col·lectiu de persones nouvingudes, el col·lectiu de manters, etc., etc. Una  manifestació pel “Dia Internacional contra el racisme, la xenofòbia i altres formes de discriminació”, en la qual es pretenia, juntament amb la unitat contra el feixisme i el racisme, fer una denúncia de les diferents formes de discriminació que tenim aquí a casa nostra i també històricament; des del nostre passat colonial fins a les agressions racistes que ens trobem actualment. L’acta final fou a la platja, al mar, com a espai on cada dia moren persones, quelcom que sembla oblidar-se massa sovint.

La darrera acció ha estat la manifestació del 19 de juny, conjunta amb moltes organitzacions. Allà Stop Mare Mortum va actuar com a entitat paraigua i va fer una crida a la ciutadania per sortir al carrer a denunciar l’immobilisme per part del mateix estat espanyol davant el tema de les acollides i també de les polítiques migratòries de la Unió Europea i dels estats europeus.

Però nosaltres diem que potser les accions més importants que fem són una feina constant de formigueta, de xerrades a casals de Barcelona, d’anar a un poble fora de l’àrea metropolitana, perquè ens ho demanen. Les grans mobilitzacions són necessàries però allò que creiem imprescindible és la feina del dia a dia, les tasques a través de les xarxes socials, els mitjans de comunicació, etc., etc. per mantenir el tema present.

Ens podries dir per què creus que els mitjans de comunicació, tot i saber que els fets continuen, ara ja no en parlen com temps enrere?

Crec que un element clau ha estat el fet de la invisibilització que ha succeït arran del desmantellament dels camps. N’hi havia molts, de més grans i de més petits, des del d’Idomei fins en el mateix port del Pireu. Però quan es va produir el desallotjament d’aquests espais, en els quals hi havia accés directe i fàcil per part de mitjans de comunicació i també dels voluntaris, es va produir una invisibilització d’aquestes persones.

Transporten la gent a camps militaritzats del govern grec, on no hi ha accés ni de mitjans de comunicació ni de voluntaris, que són les dues fonts principals d’informació que es tenia fins aquell moment.

L’estratègia era clara, i un dels objectius que hi havia era la invisibilització d’aquestes persones. I així està passant. No tenen suport per part d’organitzacions de voluntaris, que havien tingut un paper molt important i, sobretot, no se’ls hi està donant sortida jurídica, no se’ls està facilitant cap tipus d’informació sobre els seus drets, no se’ls donen opcions alternatives a les seves situacions més enllà del registre que s’està fent de forma massiva. I això del registre no vol dir que sigui ja el procés de reubicació, vol dir simplement sabé que està allà i que poden entrar després al procés de reubicació.

Els voluntaris, tenen accés a la zona?

Segons el camp hi ha algunes organitzacions que entren, són les acreditades, moltes altres no, perquè no ho estan pel govern grec perquè no compleixen els requisits, no els hi agraden o perquè elles mateixes no volen entrar dins d’un sistema en què es té persones en una situació molt, molt lamentable.

Hi ha camps on penso que se’ls talla l’aigua cada dia, on no tenen llum les vint-i-quatre hores, on estan infestats de mosquits o estan col·locats dins d’una antiga fàbrica d’uralita. Hi ha visites constants als hospitals per part de nens que tenen el coll inflamat per aquest problema.

L’accés és molt restringit i és evident que per part dels periodistes tota la presència d’abans no hi és en els camps militaritzats.

Si el problema es fa invisible, és com si no existís…

Exacta. I això és una forma de violència també. Quan a vegades sentim  “…Bé, és que ara són en un lloc on no hi ha disturbis amb frontera i no és necessària la intervenció amb pots de fum i tot això…”  D’acord, però és que ara ja no tenen dret a decidir res sobre la seva vida, estan en una situació d’absoluta misèria, en un lloc on no decideixen res,  i sense ni tan sols la dignitat de poder decidir on van o no van. Quan estaven en un assentament informal tenien la llibertat d’entrar, sortir, venir i anar quan volien. Ara no tenen ni això.

Què opines sobre les grans organitzacions que s’estan encarregant de cobrir aquest conflicte?

Abans de fer una anàlisi més crítica, cal tenir molt clara una diferenciació entre organitzacions. Unes són entitats independents, de la societat civil, que fan la seva tasca per una manca d’acció de les administracions. D’altres, com ACNUR, pretenen actuar com a entitats de la societat civil, però no ho són. ACNUR és una agència de les Nacions Unides, que està formada per estats,  per tant, ACNUR, és una organització institucional.

A partir d’aquí podem fer una anàlisi més o menys crítica d’unes i altres. A les entitats de l’àmbit de la societat civil potser se’ls critica la seva inacció, però no és la seva obligació, no? Això no les eximeix del fet que, en alguns casos, podrien fer millor feina.

En temes de menors, he vist a “Save the children” en alguns espais. No sé si fan bona feina o no. Ho desconec. Però allò que sí que sé és que ACNUR no ha estat a l’altura, ni de bon tros. És més, diria que no ha fet cap favor a la situació d’aquestes persones. Ha estat desapareguda, ha donat informació que no era veraç, perquè ho sabem, i, per nosaltres, no estan fent la seva feina.

I dic que la feina d’ACNUR és, almenys, qüestionable, no completa o dubtosa perquè la situació d’informació legal que tenen aquestes persones és absolutament precària.

Ningú sap a què pot accedir, quins són els seus drets, qui els hi pot atorgar, quina cobertura poden tenir per part de les diferents administracions, quines alternatives tenen a la seva situació: demanar l’asil, la reubicació familiar, o fins i tot el retorn. Trobem persones a Grècia que estan davant d’una tanca fa mesos, privats del dret a la lliura circulació, i amb la seva petició d’asil sense atendre. Ambos són un dret universal de la carta de drets humans.

I a més ens trobem que aquesta gent fa molts mesos que és allà i té por pels seus fills, perquè estan en un camp militaritzat, amb tot el que això comporta, que se’ls hi acaben els diners que tenien previstos per fer una acollida al lloc on arribessin, perquè simplement ja estan cansats. Pensaven que Europa era una cosa i se n’han trobat una altra. Pensaven en una Europea de solidaritat, de respecte als drets humans, etc., etc. I no han trobat res d’això.

Llavors, què està passant?, que aquestes persones, en el millor dels casos, estan pensant tornar a Turquia, perquè hi ha altres que estan tornant a Síria. Però ho fan de forma irregular, perquè no els hi donen altra alternativa. Estan tornant a pagar màfies, que posen en perill la seva seguretat física, i posen en perill també la seva estabilitat econòmica, perquè els tornin a un país que evidentment no és segur, malgrat el que digui la Unió Europea.

I ho han de fer així perquè ni tan sols s’està informant que hi ha un programa de la OIM, Organització Internacional per a les Migracions, que treballa el retorn voluntari. És a dir, aquesta gent podria estar tornat d’una forma segura i gratuïta, amb una acollida amb certa dignitat un cop arribats, però ningú els informa d’això. I estem parlant de drets; no és caritat, ni és compassió, és una obligació dels estats fer-ho.

Quan Stop Mare Mortum  va veure aquesta situació de desinformació, d’abandonament jurídic i legal, vam començar a treballar amb un grup d’advocades per mirar de garantir informació. Hem contractat un advocat a Grècia, que paguem Stop Mare Mortum. Mirem de garantir la informació. Si la persona  decideix que es vol quedar i diu, què puc fer?, doncs mira tens l’opció de reubicació, pots sol·licitar asil, si tens família a Alemanya o en un altre país europeu pots demanar el reagrupament familiar…

D’altres, per exemple, volen provar d’anar a Alemanya en forma irregular, aleshores els informem que pot comportar, quines són les problemàtiques amb què es pot trobar; però no li diem a ningú “escolta, això no ho facis”, nosaltres no li volem treure la llibertat a ningú, davant una situació d’absoluta indignitat en què els fan viure per dir-los el que han de fer. Entenem que els que han de decidir la seva situació són ells mateixos. El que sí que els hi diem és que si en arribar tenen algun problema, ens truquin, nosaltres portarem la seva assistència jurídica.

Com podríem ajudar en aquest projecte jurídic d’assistència?

A la nostra pàgina web hi ha un apartat on es poden fer donacions per tal de poder allargar la contractació d’aquesta persona advocada o contractar-ne més. Com us deia, ara mateix la principal mancança és la situació jurídica d’aquestes persones. Nosaltres els hi donem cobertura, informació, mirem d’agilitzar tràmits i facilitar-los les coses. I en els casos de menors vulnerables o persones vulnerables per  malaltia, elevem denúncies al síndic de greuges, al síndic de greuges grec, al “defensor del pueblo” de l’estat espanyol. També, a través de l’article 38 de la Llei d’asil, procurem que aquestes persones puguin accedir a l’ambaixada espanyola a Atenes, per tal de poder sol·licitar l’asil a l’estat espanyol; mitjançant l’aplicació de mesures cautelars, el jutge podria considerar que aquestes persones estan en  una situació de vulnerabilitat i és necessari que es traslladin a territori espanyol per tal de fer la sol·licitud d’asil.

També procurem que aquestes persones puguin estar en una situació digna, perquè no serveix de res tenir un advocat si acabes vivint dins d’una tenda, en una nau industrial plena de mosquits i sense tenir menjar cada dia, i de vegades sense aigua corrent. A aquestes persones que estan en una especial vulnerabilitat, infants que estan malalts, mirem d’introduir-les en algun tipus de xarxa de suport perquè no hagin de viure en una tenda de campanya.

Ara tenim un nen amb una malformació congènita al cap, el van operar quan era petit, ara té 7 anys i fa mesos que no té un control mèdic, no pren medicaments, ja comença a tindre pèrdua de visió, etc., etc.

Això ho dic perquè, avui mateix, una d’aquestes famílies ha entrat en un hotel i després passarà a un pis.

Nosaltres acceptem tot tipus de col·laboració que sigui possible perquè Grècia està com està i hi ha llocs que no ens accepten el pagament a través de bancs perquè el que necessiten és efectiu.

Ara mateix l’estat espanyol no té cap dada oficial?

Al desembre del 2015 l’estat espanyol es va comprometre a acollir entre 16.000 i 19.000 persones en el programa de reubicació. Fins ara no ha entrat en funcionament. De forma molt puntual, han arribat unes desenes de persones. En molts casos han dit que no havia arribat més gent perquè no hi havia més sol·licituds, això és mentida, nosaltres tenim pràcticament 300 persones que han signat conforme volen venir a l’estat espanyol en un programa de reubicació, ho hem facilitat a l’estat espanyol i no hi ha resposta.

A Stop Mare Mortum també posem de manifest això, que no hi ha cap tipus d’acció per part del govern espanyol a l’hora d’engegar el pla de reubicació.  Nosaltres creiem que el topall de 16.000 persones no té sentit, parlem del dret a l’asil, per tant haurien de venir els que volguessin, però, en tot cas,  el govern hauria de dur a terme allò a què s’ha compromès.  I ara mateix això no s’està produint.

stopmaremortum.org