Un centenar de representantes de los ayuntamientos de Cataluña han asistido hoy al acto de apoyo a la campaña «Queremos acoger» que ha lanzado la plataforma “Casa Nuestra Casa Vuestra” para que el Estado español cumpla con los compromisos de acogida de personas refugiadas.

En el marco de la campaña, el día 18 de febrero, está convocada  una gran manifestación en Barcelona, a favor de la acogida de personas refugiadas y migrantes. La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, pide llenar las calles de Barcelona el sábado para reclamar en Europa vías seguras “para los que huyen del horror”.

El encuentro ha tenido lugar en la playa de la Barceloneta, junto al memorial “Somos y Seremos Ciudad Refugio”, dedicado a los muertos del Mediterránea de esta crisis humanitaria.
En su intervención, Ada Colau ha recordado que el Ayuntamiento de Barcelona ha dicho “a todos los organismos nacionales e internacionales dónde hemos ido”, que esta política europea “no nos representa”, “que nosotros no queremos mirar a otro lado porque más allá de las competencias, nosotros nos sentimos totalmente interpelados a la hora de ayudar a quienes huyen de la violencia y de la miseria”.

“Barcelona siempre ha levantado la voz contra los incumplimientos del Estado español, que está vulnerando obligaciones jurídicas en este ámbito”, ha añadido, y ha recordado que también se ha propuesto que sean las ciudades las que hagan directamente estas reubicaciones que no está llevando a cabo el gobierno del Estado. “Las ciudades sí que podemos hacerlo, y queremos hacerlo”, ha dicho después de explicar que precisamente para este objetivo Barcelona forma parte del acuerdo “Solidarity Cities”, de la cual también forma parte Atenas, Amsterdam y Berlín, entre otros ciudades.
Coláis ha pedido a todos los ciudadanos y ciudadanas de Cataluña que el próximo día 18

El acto ha servido para dar visibilidad al papel de los municipios en el desarrollo de las políticas de acogida y de integración de las personas inmigradas y refugiadas y para reclamar, una vez más, al Estado español que cumpla con el mandato legal de acoger y de dar refugio a los solicitantes de asilo a los cuales se comprometió ante la Comisión Europea.

En el  acto han intervenido, además del portavoz de ‘Casa Nuestra Casa Vuestra’, Rubén Wagensberg, las alcaldesas de Badalona, Dolors Sabaté; de Santa Coloma, Núria Parlon; de Sant Cugat, Mercè Conesa; de las Garrigues, Meritxell Budó; el alcalde de Sabadell, Juli Fernández, y la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau. Todos los representantes municipales han recordado que acoger no es una opción, y que los ayuntamientos ya hace tiempo que lo hacen, promoviendo políticas de atención a la diversidad, para la igualdad y la integración de recién llegados. Los y las alcaldesas han denunciado también “la incompetencia clara del Estado” y han asegurado que esta actitud de inacción tiene que ser “severamente castigada por Europa por la vulneración directa de los derechos humanos que supone”.

Hoy, en la Comisión de Presidencia del Ayuntamiento de Barcelona se ha aprobado una declaración institucional en que se insta en el gobierno del Estado que se replantee el procedimiento de atención social a solicitantes de asilo en España, estableciendo sistemas de coordinación eficaces con las comunidades autónomas y las principales ciudades.
El texto acordado también pide en el gobierno estatal que un porcentaje de los Fondos de Asilo, Migración e Integración (FAMI) sea transferido a los municipios para destinarlo efectivamente a la acogida de refugiados. A la vez, reclama que se cumpla con el compromiso ante la UE del 2015 de acogida de las 17.337 personas refugiadas y ofrece el Ayuntamiento de Barcelona por la reubicación directa de personas refugiadas entre ciudades con las que tiene acuerdos.
Con esta declaración, el Ayuntamiento de Barcelona también queda formalmente adherido a la campaña ‘Casa Nuestra Casa Vuestra’. La declaración ha tenido el apoyo de los grupos del gobierno municipal y de CiU, de ERC y de CUP.

CAT

Representants dels ajuntaments de Catalunya demanen acollir refugiats

Un centenar de representants dels ajuntaments de Catalunya han assistit avui a l’acte de suport a la campanya ‘Volem acollir’ que ha llançat la plataforma “Casa La nostra Casa Vostra” perquè l’Estat espanyol compleixi amb els compromisos d’acolliment de persones refugiades.
En el marc de la campanya, el dia 18 de febrer, està convocada una gran manifestació a Barcelona, a favor de l’acolliment de persones refugiades i migrants. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demana omplir els carrers de Barcelona el dissabte per reclamar a Europa vies segures “pels quals fugen de l’horror”.

La trobada ha tingut lloc a la platja de la Barceloneta, al costat del memorial “Som i Serem Ciutat Refugio”, dedicat als morts del Mediterrània d’aquesta crisi humanitària.
En la seva intervenció, Ada Colau ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona ha dit “a tots els organismes nacionals i internacionals on hem anat”, que aquesta política europea “no ens representa”, “que nosaltres no volem mirar a un altre costat perquè més enllà de les competències, nosaltres ens sentim totalment interpel·lats a l’hora d’ajudar als qui fugen de la violència i de la misèria”.

“Barcelona sempre ha alçat la veu contra els incompliments de l’Estat espanyol, que està vulnerant obligacions jurídiques en aquest àmbit”, ha afegit, i ha recordat que també s’ha proposat que siguin les ciutats les que facin directament aquestes reubicacions que no està duent a terme el govern de l’Estat. “Les ciutats sí que podem fer-ho, i volem fer-ho”, ha dit després d’explicar que precisament per a aquest objectiu Barcelona forma part de l’acord ‘Solidarity Cities’, de la qual també forma part Atenes, Amsterdam i Berlín, entre d’altres ciutats.

Colau ha demanat a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya que el proper dia 18 “desbordin els carrers de Barcelona” en la manifestació convocada per la plataforma ‘Casa Nostra Casa Vostra’, perquè el clam per reclamar vies segures per a les persones refugiades sigui massiu.

L’acte ha servit per donar visibilitat al paper dels municipis en el desenvolupament de les polítiques d’acollida i d’integració de les persones immigrades i refugiades i per reclamar, una vegada més, a l’Estat espanyol que compleixi amb el mandat legal d’acollir i de donar refugi als sol·licitants d’asil als quals es va comprometre davant de la Comissió Europea.

A l’acte hi han intervingut, a més del portaveu de ‘Casa Nostra Casa Vostra’, Rubén Wagensberg, les alcaldesses de Badalona, Dolors Sabaté; de Santa Coloma, Núria Parlon; de Sant Cugat, Mercè Conesa; de les Garrigues, Meritxell Budó; l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Tots els representants municipals han recordat que acollir no és una opció, i que els ajuntaments ja fa temps que ho fan, tot promovent polítiques d’atenció a la diversitat, per a la igualtat i la integració de nouvinguts. Els i les alcaldesses han denunciat també “la incompetència clara de l’Estat” i han assegurat que aquesta actitud d’inacció ha de ser “severament castigada per Europa per la vulneració directa dels drets humans que suposa.

Declaració institucional

Avui, a la Comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona s’ha aprovat una declaració institucional en què s’insta al govern de l’Estat que es replantegi el procediment d’atenció social a sol·licitants d’asil a Espanya, establint sistemes de coordinació eficaços amb les comunitats autònomes i les principals ciutats.

El text acordat també demana al govern estatal que un percentatge dels Fons d’Asil, Migració i Integració (FAMI) sigui transferit als municipis per destinar-lo efectivament a l’acollida de refugiats. Alhora, reclama que es compleixi amb el compromís davant la UE del 2015 d’acollida de les 17.337 persones refugiades i ofereix l’Ajuntament de Barcelona per la reubicació directa de persones refugiades entre ciutats amb les que té acords.

Amb aquesta declaració, l’Ajuntament de Barcelona també queda formalment adherit a la campanya ‘Casa Nostra Casa Vostra’. La declaració ha tingut el suport dels grups del govern municipal i de CiU, d’ERC i de CUP.

Servei de Premsa  de l’Ajuntament de Barcelona

http://ajuntament.barcelona.cat/premsa/