Ο υπουργός εξωτερικών της Ιορδανίας και η Μογκερίνι της ΕΕ συζητούν για την Ιερουσαλήμ

11.01.2018 - Middle East Monitor

Ο υπουργός εξωτερικών της Ιορδανίας και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής συζήτησαν για την Ιερουσαλήμ τηλεφωνικά τη Δευτέρα και συμφώνησαν για την ανάγκη επίλυσης της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης με βάση μια λύση δύο κρατών, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Σε γραπτή δήλωση, το υπουργείο εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι ο Αϊμάν Σαφάντι και η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας συνάντησης της υπουργικής ομάδας εργασίας του Αραβικού Συνδέσμου που φιλοξένησε η Ιορδανία το Σάββατο.

Ο Σαφάντι είπε στην Μογκερίνι ότι οι αραβικές χώρες που αντιτάχθηκαν στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατέληξαν σε συναίνεση να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος με σύνορα πριν από αυτά του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η υπουργική ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Παλαιστίνης και του Μαρόκου, πρότεινε επίσης την εξεύρεση εναλλακτικού διαμεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, συμφώνησαν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για μια πολιτική λύση για να τερματιστεί η διαμάχη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών συζητώντας τρόπους αντιμετώπισης της κίνησης των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κνέσετ της Ιερουσαλήμ, δηλαδή το κοινοβούλιο, ψήφισε ένα νομοσχέδιο το οποίο καθιστά απαραίτητη την έγκριση των 80 από τους 120 βουλευτές – αντί απλής πλειοψηφίας – για να αλλάξει το επίσημο καθεστώς της Ιερουσαλήμ ή τα δημοτικά σύνορα.

Η κίνηση έγινε μετά την απόφαση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας διεθνή καταδίκη, μεταξύ άλλων και με ψήφισμα του ΟΗΕ υπό την αιγίδα της Τουρκίας.

Η Ιερουσαλήμ παραμένει στην καρδιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με τους Παλαιστινίους να ελπίζουν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ – που έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967 – θα μπορούσε τελικά να εξυπηρετήσει ως πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Μετάφραση από τα αγγλικά: Μεταφραστική ομάδα της Pressenza Athens

Categories: Διεθνή, Διεθνή Ζητήματα, Μέση Ανατολή

Newsletter

Enter your e-mail address to subscribe to our daily news service.

Search

Training Pressenza

Documentaries Catalogue

Every Sunday

Culture and Arts Notebook

In Mobilization For Assange!

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

Archives

xpornplease pornjk porncuze porn800 porn600 tube300 tube100 watchfreepornsex

Except where otherwise note, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.