Per Petur Gudjonsson

Fa algun temps vàrem escriure sobre la diferència entre el nou i el vell paisatge mental, suggerint també que el paisatge antic està en vies de desaparèixer, o si es vol, que el sistema que coneixem està a punt de caure. (Pressenza 29.12)

Aquest procés probablement està més avançat ara a Xile que en altres països, és a dir, el nou paisatge s’està manifestant clarament allí.

No obstant això, hi ha molts que afirmen que això serà una tasca molt difícil perquè la vella guàrdia no es rendirà així com així.

Tenen els diners, les institucions, l’exèrcit, etc… Sí, sembla difícil preveure que caurà aviat. No obstant això, si mirem la història recent, podem veure que quan la gent va perdre la fe en el Sistema, res va poder detenir un aixecament cohesor, com quan va caure la Unió Soviètica i el bloc d’Europa de l’Est. Només uns mesos abans que això succeís, eren una potència dominant. Estava lluny de la imaginació de qualsevol que aquest gegant es dissolgués així, allà per 1989.

Les raons per a afirmar que el sistema podria caure aviat a Xile i en altres països són bastant simples. En primer lloc, la gent ha perdut la fe en el sistema. En segon lloc, el sistema es mostra ineficient i incapaç de resoldre problemes urgents com les amenaces globals a causa del canvi climàtic. En tercer lloc, i tal vegada el més important, quan el nou paisatge es mou com ho fa ara mateix a Xile, trobem una força completament diferent que està impulsant el canvi, com una altra dimensió que està «ajudant» al procés d’alliberament. (Pressenza 11/12.2019)

A tot el món la gent ha perdut la fe en la política, en el sistema judicial i en altres institucions. És probablement bastant difícil governar quan saps que menys del 10 per cent de la teva gent et dóna suport. En un temps més aquestes xifres seran encara més baixes i els que estan al teu costat aviat intentaran abandonar la nau, si poden.

El col·lapse del sistema ocorrerà aviat a tot arreu. Quan el canvi estigui a punt d’ocórrer, la majoria de la gent l’acollirà de grat.

No obstant això, hi haurà gran quantitat de cobejosos que sofriran crisis existencials, com les que es donen quan algú perd la seva religió o una forta creença. No obstant això, sobreviuran, després de tot és només una creença, això de posar els diners per sobretot la resta. És només una creença, no és la realitat, i poden viure perfectament bé sense ella.

Quant als defensors de primera línia del sistema, la policia i l’exèrcit, podran reprimir només per un temps. En algun moment ells, els opressors, s’uniran a les protestes perquè se’ls farà difícil reprimir quan les seves mares, pares, germans i germanes formin part del grup de manifestants, així que simplement es faran a un costat, es tornaran humans i se sumaran.

Una altra raó important per la qual el sistema s’esfondrarà és simple: és incapaç de resoldre assumptes extremadament urgents, com el canvi climàtic. Part de la solució climàtica requereix renunciar a moltes coses. A més, pensar a llarg termini i no sols en els pròxims sis mesos.

És poc probable, gairebé impossible, resoldre aquests problemes urgents dins del sistema, la base del qual és el paisatge obsolet.

Així, la nova generació veu que el seu futur és bastant ombrívol, fins i tot amenaçador. Per això estan començant a protestar a tot el món, perquè senten que el seu propi planeta pot resultar que no sigui tan viable quan ells siguin una mica més vells. Senten, i amb raó, que als de l’antic paisatge no els importa realment resoldre aquests problemes, i molt menys preocupar-se pels joves o per les generacions futures.

Molts científics proclamen que tenim com a molt 8-10 anys per a arreglar les coses relacionades amb l’escalfament global, així que hem d’actuar ràpid i dràsticament. Si no, el canvi climàtic serà imparable.

Això significa que el sistema haurà de caure abans de llavors, molt probablement en 3 a 5 anys, perquè prendrà temps aconseguir canvis dràstics per a fer habitable aquest planeta.

La gent també s’adona que aquest sistema, aquest paisatge ja obsolet, és molt perillós.

Està basat en la violència. Continua considerant que és «normal» llançar bombes sobre el cap de les persones. O que està bé tenir una indústria d’armes i no sols als EUA i a Rússia, sinó fins i tot en països pacífics com Suècia. Les guerres són un bon negoci per als productors d’armes…

Per descomptat, la major amenaça resulta de totes aquestes armes nuclears que embassen aquest món.

Les raons anteriors són molt fortes però potser no són suficients perquè el Sistema caigui, en part perquè els governants no estan disposats a deixar-lo anar. I la gent pot no tenir la resistència suficient per a no recular fins que això succeeixi.

El nou paisatge està en marxa, i aquells que controlen el sistema fatalment perdran perquè estan lluitant contra una força indestructible. El que està darrere del procés positiu a Xile és aquesta força invencible que va entrar en vigor fa uns mesos i que segueix aquí.

Sembla que aquesta «altra dimensió» és una cosa molt humana, molt forta i alhora suau. Tots nosaltres hem tingut en algun moment l’experiència d’això, com quan de sobte ens sentim com si fóssim part d’alguna cosa, de tot.

Si moltes persones senten aquesta dimensió, llavors se senten secundades i són, de fet, inconquistables. A més, no necessiten respondre a la violència amb violència, perquè senten que hi ha un impuls molt més fort i segueixen endavant amb absoluta convicció.

Sembla que el potencial d’aquest profund canvi, d’un nou paisatge, està a les portes de tots els països. Inicialment, la gent està protestant contra una cosa concreta o perquè vol alguna cosa en particular, però tal vegada aquest canvi no es tracta només de resoldre problemes urgents.

Problemes com els relacionats amb la injustícia social, les desigualtats econòmiques, el medi ambient o l’eliminació de les armes de destrucció massiva.

Tal vegada aquest canvi té més a veure amb una cosa molt més gran, alguna cosa respecte de l’ésser humà elevant-se a un altre nivell. O dit d’una altra manera, estem aquí tractant amb una cosa essencial que està a la base del procés humà.

Ha estat aquí des del principi i ara s’està expressant, donant possibilitats d’anar a un nivell diferent. Si això és així, no hi ha manera de detenir-ho, qualsevol resistència seria una pèrdua de temps i energia.

Un podria preguntar-se si aquesta força, aquesta altra dimensió, s’ha manifestat abans. Sens dubte ho ha fet, però sempre ha estat amb l’estendard de la no-violència. Quan alguns han dit al llarg de la història que Déu o Al·là o els esperits estaven del seu costat quan estaven a punt de massacrar a la gent, això no era exactament una manifestació d’aquesta altra dimensió. Al contrari, era un indicador d’un nivell molt baix de funcionament que és possible també dins de cada ésser humà, però que no té res a veure amb un pas evolutiu, res a veure amb aquesta altra dimensió.

Tal vegada a l’Índia, en la lluita inicial per la independència, on Gandhi va conduir al seu poble de forma no-violenta per a expulsar als britànics, això es va fer com a manifestació d’aquesta altra dimensió.

La violència que es va produir immediatament després de la independència durant la guerra civil, és alguna cosa que pot ocórrer en qualsevol lloc si no es té consciència del que hi ha en la base d’aquest procés d’alliberament, comprenent d’on ve i cap a on va.

Hi ha hagut molts intents al llarg de la història de crear un món diferent. En el camí de l’evolució humana veiem avanços extremadament positius que van ser superats. Sembla, no obstant això, que cap d’aquests esforços s’ha convertit finalment en el que l’altra dimensió «vol» o intenta, que és un món realment humà: on la prioritat és l’estar despert i sentir-se part integral del cos humà. I sí, sense por al pas final, ser capaç de veure i estar segur de la continuïtat, és a dir, ser immortal.

Si la gent que està enmig d’un nou paisatge se sintonitza amb l’altra dimensió, llavors es torna absolutament invencible. Si no ho fan, bo, el sistema continuarà. O bé el paisatge antic serà reemplaçat per un nou o romandrà. Si aquesta sintonia amb l’altra dimensió no es dóna, llavors desafortunadament els efectes positius no duraran molt temps.

En altres paraules, el sistema no caurà automàticament. No existeix tal cosa com tenir a l’altra dimensió «assegurant-nos» que es desintegri. Sembla que hem de sintonitzar i també treballar sobre la nostra pròpia por i amb això no hi haurà res que pugui detenir aquesta força positiva de canvi.

Un podria preguntar-se, i raonablement, què es pot fer per a assegurar que el sistema caigui a tot arreu?

Perquè aquest canvi es produeixi ràpidament, el que es necessita és que un gran nombre de persones que entenguin la importància de sintonitzar amb l’altra dimensió estiguin en tots els països, en totes les regions, en totes les ciutats durant els pròxims anys. Persones que comparteixin els seus coneixements i experiències sobre l’altra dimensió amb els altres. Llavors, sí, la gent serà invencible a tot arreu i el sistema caurà sense problemes com el van fer en el seu moment la Unió Soviètica i el bloc d’Europa de l’Est.

Si fóssim una mica més a fons i preguntéssim què és exactament el que «vol» l’altra dimensió, la millor manera d’obtenir una resposta seria formular la pregunta i esperar una resposta. Tal vegada la resposta tingui a veure amb el fet que ja és hora que l’ésser humà comenci a funcionar bé i deixi de sofrir i de no tenir Sentit. Tal vegada vol que siguem el que podem ser, deixant caure totes les barreres i sentint la grandesa que hi ha dins de cadascun de nosaltres i en nosaltres com un tot, com un cos, el cos humà.

És gairebé inimaginable el que succeiria si tot el sofriment desaparegués, la qual cosa succeirà si tots perdem la por de desaparèixer, la por a la mort, entenent que el sofriment és només un indicador que ens diu que hem tancat el futur. Deixem de sofrir quan obrim el futur completament.

Per tant, tenim un bell futur al qual mirar cap endavant. Aquest futur succeirà perquè el paisatge antic no interferirà ja amb aquesta visió, es dissoldrà aviat.