Des de fa 8 setmanes, els francesos es mobilitzen tots els dissabtes en manifestacions en petites i grans ciutats de tota França, i en grups més petits en rotondes i peatges, des d’on volen que les seves queixes i demandes siguin escoltades i començar a desenvolupar diferents tipus d’accions.

El que havia estat considerada com una manifestació única s’està convertint gradualment en un moviment que lluita per una veritable democràcia.

Però avui, quan només practiquem el culte al moment i l’absència de retrospectiva, les anècdotes substitueixen a l’anàlisi de fons, les visions polítiques substitueixen a la visió del sociòleg, el sensacional emmascara les raons profundes. I quan se sospita l’escala i la força del fenomen, llavors la informació és manipulada, es torna falsa i s’eleva al nivell més alt de l’estat. I públicament, en ocasió de les seves “salutacions” al poble, el President de la República qualifica les armilles grogues que es mobilitzen en gran nombre de persones com a “odioses munions”. Ceguesa total o calúmnia provada?

Proposem aquí fer un cop d’ull als contextos més amplis i desenvolupar una visió més global i orientada al procés. Potser podríem concloure d’això les perspectives futures d’aquest moviment sense precedents.

Context

No recordarem aquí el context més ampli de la caiguda de les ideologies, l’absència de projectes socials, el creixent antihumanisme pertot arreu, les finances que governen el món, la propagació de la pobresa, la violència en totes les seves formes i l’odi.

Només volem observar un context més recent i específic a França:

En la nit del 29 de maig de 2005, la majoria dels francesos van rebutjar el Tractat pel qual s’estableix una Constitució per a Europa, dient “No, no continuarem per aquest camí”. Els francesos, igual que altres ciutadans europeus, van llançar un advertiment sense precedents a les institucions de Brussel·les i als partits polítics.

No obstant això, aquesta constitució anava a ser només una formalitat. En la primavera de 2004, el pronòstic era molt favorable a un vot afirmatiu. Els dos principals partits polítics, la UMP i el PS, estaven principalment a favor. Aquest text, tot en compromís i amb pes institucional, havia de ser enviat com una carta a l’oficina de correus. Almenys, això és el que tothom s’imaginava, polítics, observadors, periodistes, instituts de votació… Però els francesos es van ensenyorir del debat que els va permetre formular preguntes fonamentals sobre l’economia, la democràcia i les institucions. Aquesta àgora va durar un any, des de l’anunci del referèndum fins al dia de la votació. Una seqüència política memorable durant la qual es van expressar els temors d’una França ja sumida en la crisi econòmica i social. [1]

Les institucions europees van acceptar aquest “no” per un temps i el van oblidar ràpidament amb tractats de substitució, en contra de la voluntat del poble. Aquesta negació de la democràcia va marcar les institucions europees amb un ferro vermell. Va ser a aquesta Europa, tecnocràtica i liberal, fins i tot ultraliberal, a la qual els francesos van dir que no al maig de 2005.

Des de llavors, existeixen dues tendències a França:

 • De què serveix votar si no es respecta el nostre vot? Quin és el punt de demostrar-lo si no ens escolten?
 • La lluita en curs per a protegir els drets i restaurar la democràcia.

La primera tendència, alimentada per una premsa falsa i manipuladora, alimentada diàriament per una exhortació desenfrenada al consum, per la somnolència de les multituds, predomina durant 15 anys.

Però els francesos tenen en la seva història, en el fons del seu paisatge educatiu, la Revolució Francesa. Molts han oblidat els detalls de la història i fins als seus esdeveniments específics. Però tots han tingut en compte que els rebels poden enderrocar a la monarquia. És el poder de la gent el que es recorda.

En la memòria està, també, la “resistència”, organitzada per 4 llargs anys durant l’ocupació alemanya, resistència amb el risc de les seves vides i la dels seus familiars.

S’han subestimat molts dels precedents més recents de mobilització popular: El moviment dels indignats a Espanya, o 15M (15 de maig de 2011) va ser retransmès a França en particular durant la primera trobada mundial el 15 d’octubre, però els grups van ser dispersats per la policia i la premsa va fer el seu treball manipulador de desprestigi. En 2012, aquesta onada social semblava haver desaparegut. Va aparèixer uns anys més tard, en 2015 i 2016, després de les manifestacions i vagues, en forma de la “debout de Nuits”, les manifestacions de la qual també serien dispersades per mitjà de la força. En 2016 i 2017, els grups encara més desacreditats o ignorats eren, no obstant això, notables: les reunions de Jean-Luc Mélenchon i la naixent França Insoumise van reunir desenes i desenes de milers de persones, superant les 100.000 en algunes ciutats franceses…

El que espurnejava allà, a les cases, a les ciutats i en el camp, era un infern… i bufaven violents vents sobre les brases: el President a penes triat mostrava de manera ostentosa, d’una banda, el seu menyspreu pel poble (marcat per moltes sentències assassines contra la “gent petita”), i d’altra banda, la seva ferma decisió d’acabar amb les conquestes socials, “que costen una barbaritat de diners!”. Les mesures preses a tota velocitat van atacar directament a la població: discapacitats, pensionistes, estudiants, aturats, treballadors… Les manifestacions i mobilitzacions es van reprendre de debò: per a defensar el dret laboral, per a protegir el transport públic, per a salvar el que queda de la funció pública (hospitals, escoles, universitats). Milers de persones van ser als carrers. La resposta política: arrogància i menyspreu en públic, fins al micròfon de la premsa estrangera.

Així que l’augment dels impostos sobre el gasoil només va actuar com una espurna en una flamarada de còlera acumulada, va ignorar la desesperació, va negar el sofriment.

Des de la primera mobilització al novembre, l’efecte demostració es va aconseguir en la mesura en què es confirma:

 • La capacitat de mobilització dels francesos, aclaparats per tanta injustícia social,
 • Que París no és França i que la força està a les seves ciutats de província!
 • Que els mitjans de comunicació menteixen sense mesura per a protegir a la nova monarquia.

L’onada podria haver-se contingut en aquest moment si el govern hagués respost favorablement a la petició ocasional dels ciutadans (eliminació dels impostos sobre el combustible). Però la burla i la manipulació han multiplicat la ira, però també i sobretot la consciència.

Moviment de conscienciació

Amb una armilla groga que no cau sota cap etiqueta però que té el gran avantatge de donar molta visibilitat, la gent comença a reunir-se al voltant d’un “cansament” i ràpidament entorn de la identitat de la gent de la qual es burlen el President, el seu govern i, finalment, “els poderosos”. Molt ràpidament, també, aquest moviment volia estar sense forma, sense representació, sense cap verticalitat, acèfal i polimorf. El ciutadà mitjà es troba en les rotondes de les ciutats on viu, bloquejant el trànsit, i allà es fa ressò i mostra la misèria de França: pobresa, amb o sense treball, pensions insuficients, càrregues excessives, impostos injustos. Les persones es parlen, es descobreixen, es reconeixen i aprenen a estar juntes més enllà de les seves diferències d’opinió.

Durant les primeres setmanes, encara hi ha un sentit de pertinença corporativa i veiem taxis, estudiants, infermeres i fins i tot advocats que es posen l’armilla groga i “donen suport a” el moviment.

Però molt ràpidament, també s’organitzen assemblees populars: debaten, escolten informació, busquen, pregunten, aprenen… ENS HAN RECONEGUT!

Així que ens vestim de GJ (armilles grogues) i diem: “nosaltres” som el poble, “nosaltres” volem recuperar el poder sobre les nostres vides.

Imatge : Darrera movilització del 5 janvier a França en diferents ciutats

El paper de la premsa convencional

Exercirà un paper important en l’amplificació de l’ona. Però no actua aquí com el contrapoder que se suposa que és. Serveix a aquest poder, proporcionant només informació parcial i partidista, i molt sovint falsa: les xifres de mobilització es redueixen de manera ridícula (de diversos centenars de milers de persones als carrers a unes poques desenes de milers anunciades pels principals mitjans de comunicació), les imatges transmeses en un bucle només mostren “pinxos en groc”, imatges de les quals ens deixem portar per a degradar i insultar a les persones d’aquest moviment. Aquesta manipulació extrema de la informació augmentarà la ira. A més, es comença a sospitar una manipulació orquestrada des de molt més a dalt durant el míting del 2 de desembre on individus (qui són?) ataquen l’Arc del Triomf. La demonització s’està tornant grotesca. Però cap estratègia funcionarà: ni la difamació (moviment d’extrema dreta), ni la manipulació d’imatges (multitud odiosa i violenta), ni la referència a figures qüestionables i disputades com a líders del moviment, ni els suposats intents de recuperació política i sindical, ni la por (repressió policial) sufocaran a la gent. Però creuran que han tingut èxit gràcies a un escenari d’oposició molt clar: “Ciutadà: no vagis allà: és d’alt risc, és perillós…”

Aquestes exageracions portaran a la gent a una altra realització: aquells que encara creien que “el que veiem en la televisió només pot ser veritat”, aquí estan per milers per a adonar-se que tot és una mentida i una manipulació!  L’exasperació està en el seu apogeu.

La premsa, per part seva, continua fingint ignorar el fet que una gran majoria de la població, fins i tot quan no es mobilitza al carrer, dóna suport a aquest moviment, perquè una gran majoria es reconeix a si mateixa en les seves reivindicacions i en les seves demandes… que la premsa no retransmet, per descomptat.

Demandes de les Armilles Grogues

Inicialment van ser espontanis i els eslògans catàrtics al carrer. Avui, com a resultat de moltes reunions i assemblees de ciutadans, s’estan consolidant, enfortint i ampliant, i s’estan aclarint fins al punt de ser escrites.

Heus aquí un exemple, àmpliament difós en les xarxes socials (que és la principal font d’informació i organització), en 21 punts, que sobretot mostren el desig feroç de més justícia: justícia democràtica, fiscal, econòmica i social i un “poder adquisitiu” que permet passar de la supervivència a la vida[2].

No obstant això, al carrer i en les rotondes, la consigna més cridada ha estat des del començament del moviment i continua sent: la dimissió de Macron.

I en els senyals i ara en els murs de la ciutat: RIC: Referèndum de la Iniciativa Ciutadana (punt 9 de la taula)

Com més clares són les demandes, major és la mobilització. La major simpatia de la resta de la població ve en suport: en una enquesta recent, el 77% dels francesos estarien a favor del retorn de la ISF (Impost a la Gran Riquesa) i el 80% per a la RIC…

Això és motiu de MOLT seriosa preocupació per al govern… que, obligat a adonar-se de la magnitud de la insurrecció, està perdent terreny i està responent amb la força repressiva més incontrolada que mai hàgim experimentat en la història moderna de França.

Violència repressiva

Prenent la legitimitat d’una “repressió ferma” amb el pretext de respondre a la violència (mal material) produïda per certs “pinxos”, la força armada enviada al camp no té precedents. No només pel nombre d’homes desplegats, sinó sobretot per l’equipament i els mètodes utilitzats.

No obstant això, el “Defensor dels drets” [3], Jacques Toubon, certament no un “esquerrà”, adverteix repetidament. Va publicar un informe “el manteniment de l’ordre respecte a les regles de la deontologia” [4], en el qual es descriuen molt clarament la perillositat dels ULBDs (Flashball), la prohibició ètica de l’ús de la força quan no és necessària, el cèrcol de manifestants no amenaçadors, els cops a manifestants en terra i la detenció arbitrària de ciutadans que no representen cap perill.

No obstant això, es multipliquen els exemples contraris, il·lustrats per desenes de vídeos, àmpliament difosos en les xarxes socials.

Fins avui, 10 persones han mort durant aquestes manifestacions (per accidents i una persona directament de la repressió policial), hi ha més de 4000 ferits greus, incloent desenes de persones mutilades per a tota la vida: pèrdua d’un ull, múltiples fractures de la mandíbula, ulls irreversiblement cremats… A més, 4570 detencions, la majoria arbitràries.

Les escenes de violència són inaudites, a vegades per part d’agents sense número d’identificació de personal, a vegades per part de rangs superiors (comandants): cops múltiples a una persona desarmada i desprotegida, escenes d’humiliacions (a menors d’edat), trets a cegues (una anciana va ser assassinada mentre tancava les persianes) o trets dirigits a un objectiu intencional (preferiblement al capdavant), paranys de tancament i de gassejament sistemàtic, llançaments d’ “aigua” amb productes d’alt risc tòxic sobre les dones, els nens i nenes, sobre les persones discapacitades, sobre les persones d’edat avançada…

Alguns observadors estrangers estan alarmats per això. Amnistia Internacional ja havia escrit un informe exhaustiu sobre el “ús excessiu de la força durant les manifestacions d’armilles grogues” [5] el 17 de desembre, en el qual assenyalava tant una indescriptible desproporció com la il·legalitat de l’ús de determinades “armes de dissuasió”. Des de llavors, no obstant això, la violència policial il·legítima i il·legal ha augmentat encara més.

El periodista David Dufresne, en el seu relat de Tweeter [6], organitza tota una compilació de reportatges i dóna testimoniatge de la divisió que s’està produint en el si de les forces policials. Perquè allí, com amb les armilles grogues, s’està traçant una profunda línia divisòria.

La línia divisòria: violència/noviolència

Alguns membres de la Policia tenen en la memòria el lema de la seva professió: “pro pàtria vigilant” (“vetllen per la Pàtria”) i en el centre de la seva consciència la seva missió: “Les missions de la policia són la garantia de les llibertats individuals i col·lectives, la defensa de les institucions de la República, el manteniment de la pau i de l’ordre públic i la protecció de les persones i dels béns.”

Veiem l’aparició de vídeos de denúncies, preguntes dels agents sobre la legitimitat de les ordres que reben, el nombre de casos de malaltia està augmentant com l’única resposta legal possible de la seva part, i en casos més estranys, les negatives a complir. Hem vist intents de diàleg i confraternització entre els GJ (Armilles Grogues) i la policia. Alguns estan començant a optar per una desobediència saludable.

Es va sufocar (o es va pensar sufocar?) aquest petit salt de consciència amb un bo de 300 euros al final de l’any per a cada agent, i per a evitar possibles despertars de consciència, es van enviar a les tropes a l’assalt lluny dels llocs en què viuen. Mesures insignificants… i en tot cas innecessàries per a respondre a la fatiga de les forces policials que per primera vegada s’enfronten a “persones com ells”, és a dir, queixant-se de la precarietat a la qual els condueix el sistema actual.

Els comandants, encara anònims de moment, testifiquen que ja no saben què fer per a preservar el “model francès” de manteniment de l’ordre públic. Aquest “model” es referia de fet a l’ètica internacional: “el menor contacte possible, cap recurs a la violència sense necessitat absoluta, el foment de la reducció de la tensió, cap ús desproporcionat d’armes de dissuasió, la garantia de la reducció de la tensió i el retorn a la calma”.

Però enfront d’aquesta consciència ciutadana, també estem assistint al desencadenament d’una força policial que s’ha descontrolat. I l’escalada de repressió sense precedents que estem presenciant sembla estar legitimada pels principals: els prefectes regionals i, al seu cap, el Ministre de l’Interior, Castaner.

Així, d’una ciutat a una altra, els mítings adquireixen un aspecte completament diferent: on la policia és moderada i no està molt present, ni hi ha destrosses ni violència (per exemple, Tarbes, Dijon, etc.) On es dóna l’ordre de “envestir”, el final dels mítings és tràgic.

El mateix ocorre amb les armilles grogues.

La majoria d’ells es reconeixen i afirmen com un moviment pacífic, no violent i benvolent. A més, es multipliquen els fets i els gestos que donen fe d’això: organització de trobades populars i festives, accions d’ajuda mútua solidària, intents de diàleg amb la policia. S’organitzen en petits grups anomenats “serenitat”, composts per dones i persones d’una certa edat, per a regular els corrents i calmar l’exasperació. Mostren la seva identitat i els seus valors en tots els signes.

Però el sofriment s’expressa de diferents maneres i per a moltes persones, la ira rugeix… i la negació del govern, la seva insistència a insultar a la gent, és una incitació a la violència. Com pot parlar un President de la República d’un míting de centenars de milers de persones demanant un referèndum d’Iniciativa Ciutadana en aquests termes: “una multitud odiosa, que ataca als funcionaris electes, les forces policials, els periodistes, els jueus, els estrangers, els homosexuals, és simplement la negació de França…”?

Aquest tipus de comentaris, sabent que el nostre país viu una de les situacions socials més greus que mai ha viscut, i que són les seves forces policials les que ataquen als més febles, és probable que desencadenin la seva ràbia i la seva expressió violenta.

Avui dia, ja no són només els “lladres” els que reclamen el dret a la violència, sinó també les persones enfadades, exasperades i humiliades que volen justícia i reparació pels danys soferts. La “violència” de les Armilles Grogues és estigmatitzada en els mitjans de comunicació, els “culpables” immediatament arrestats, jutjats, condemnats, a vegades arbitràriament i sense fonament, “com a exemple”, mentre que la violència policial no és transmesa en absolut, i si ho és, és legitimada o trivialitzada. Aquesta injustícia dictatorial multiplica per deu la ira dels manifestants i les crides a la violència a canvi augmenten. Hem entrat en el cercle viciós de la violència.

De la revolució a l’evolució

És precisament un posicionament clar i ferm de la no violència activa el que podrà aportar les característiques de l’evolució a aquest moviment de revolució.

Perquè ja és molt més que una ona d’insurrecció. Les accions són prova d’això: assemblees populars de ciutadans, alcaldes que obren les seves alcaldies per a redactar llibres de reclamacions, redactar reivindicacions cada vegada més clares, el desig d’un referèndum sobre una iniciativa ciutadana, la necessitat d’una nova Constitució… Sembla que França vol avançar cap al naixement d’una Sisena República.

Grups i corporacions senceres volen veure renéixer els seus valors -llibertat, igualtat, fraternitat- (néixer de nou i no ser truncats de nou).

La premsa alternativa [7] i les petites editorials independents [8] actuen com a enllaços per a la llibertat d’expressió; les xarxes socials, malgrat la censura que fins ara ha demostrat ser impotent, són l’eina de distribució més massiva. Els advocats ajuden, tant administrativament com sobre el terreny, a les persones ferides durant les manifestacions o detingudes arbitràriament. Alguns jutges s’oposen a la impotència a la qual es veu relegada la Justícia.

Els diputats de France Insoumise, als quals se sumen molts diputats de l’esquerra “real” i altres demòcrates, es fan ressò de l’Assemblea i amb tots els mitjans al seu abast per a legislar sobre la qüestió del Referèndum…

Paral·lelament i al mateix temps, especialment en les rotondes, s’està reformant el teixit social: aquí s’experimenta la solidaritat, neix una nova fraternitat, alimentada per l’esperança que el poble unit no pot ser vençut. Durant les festes nadalenques, i malgrat el fred, en centenars de refugis improvisats, la gent es va reunir per a celebrar aquesta nova esperança junts, també donant la benvinguda a les persones que estaven soles o sense llar, o que generalment eren rebutjades, i centenars més van portar menjar, regals, llenya. Naixia una força cada vegada major: la que proporciona l’acte vàlid, la que fa créixer a les persones, la que volen repetir i de la qual no es penedeixen mai.

Sobre la base d’aquesta Força profunda, individual i col·lectiva, tres elements podrien assegurar el canvi:

 • El posicionament de les forces armades per al poble:
  “en el cas extrem que el poble decideixi canviar el tipus d’Estat i el tipus de lleis, correspondria al poble fer-lo (…) i seria deure de l’exèrcit donar suport a aquest desig de canvi, creant les condicions que permetin al poble posar en marxa un nou tipus d’organització i un nou règim jurídic.” [9]
 • La incorporació massiva de la joventut:
  “Val la pena que els joves vinguin a engrossir el corrent d’aquesta força moral, com una variant de la Història, que el seu fluir sigui irrefrenable i que el seu retrunyir el sentim en totes les llengües de la terra.” [10]
 • El contagi més enllà de les fronteres, a tota Europa i més enllà [11] Per a inscriure aquest desig d’una nova constitució en el context d’un propòsit major: la Nació Humana Universal, que vol posar fi a la violència i a la injustícia.

La revolució és possible perquè no tornem a les realitzacions. Els francesos ho saben i ho senten, ja s’estan organitzant en un “gran debat”[12], ja compten amb una força de propostes (justícia fiscal, exercici del poder democràtic, reconstrucció de les nostres institucions).

Però perquè això sigui una evolució, ha de sorgir una nova consciència: la necessitat de prendre el control de la pròpia destinació social, però també d’evolucionar com a espècie. Una espècie que tria la noviolencia, i la de l’acte vàlid, que reclama el dret a créixer i trobar sentit.

“Estem al final d’un fosc període històric i res serà igual que abans. A poc a poc, l’alba d’un nou dia començarà a començar el dia, les cultures començaran a entendre’s, els pobles experimentaran una creixent set de progrés per a tots, entenent que el progrés que es limita a uns pocs acaba sense progrés per a ningú. Sí, hi haurà pau i s’entendrà per necessitat que una nació humana universal començarà a prendre forma. Mentrestant, els que no som escoltats treballarem a partir d’ara a tot arreu del món per a pressionar als que decideixin, per a difondre els ideals de pau, sobre la base de la metodologia de la noviolencia, a fi de preparar el camí per als nous temps.

(…)

 Crec que una cosa molt bona succeirà quan els éssers humans trobin el Sentit, tantes vegades perdut i tantes vegades trobat en els moments crucials de la Història” [13].

Notes

[1] Font France Inter, 2015.

[2] També es pot votar sobre més demandes, que no són unànimes, en https://revendicationsgiletsjaunes.fr/?fbclid=IwAR3RSXoAXsjZ8-xhJCW3lPxa_J0dA0TxRLsQshKoeVz7QPhn2X-sVLDlXGI

[3] A França, el Defensor dels Drets és una autoritat administrativa independent, creada per l’esmena constitucional del 23 de juliol de 2008 i instituïda per la Llei orgànica del 29 de març de 2011. La seva administració adopta la forma d’una autoritat administrativa la independència de la qual està garantida per la Constitució.

[4] Informe disponible íntegrament en la pàgina web de l’Assemblea Nacional.[5] https://www.amnesty.fr/liberte-d-expression/actualites/usage-excessif-de-la-force-lors-des-manifestations

[6] https://twitter.com/davduf

[7] Vegin-se els informes i entrevistes dels mitjans de comunicació, https://www.lemediatv.fr i els articles de fons de Le vent se lève https://lvsl.fr

[8] Claus per a entendre les armilles grogues, edicions *Syllepse, veure el nostre article del 26 de desembre de 2018.

[9] Sitja, Cartes als meus amics, Carta 8: Posició militar en el procés revolucionari. Hi ha molts veterans que també es posen el *GJ, i més i més soldats amb la cara exposada s’enfronten als abusos policials. Recordatori: els militars depenen del Ministeri de les Forces Armades, la policia del Ministeri de l’Interior.

[10] Silo, Primera celebració anual del missatge, Punta de Vacas, 4 de maig de 2004, silo.net

[11] En aquest punt, les reunions que ja han tingut lloc en més de 20 països europeus s’estan duent a terme en silenci. Si aquests moviments augmentessin, la mateixa Europa es veuria amenaçada en les seves institucions i en el seu funcionament. En vespres de les eleccions europees, la informació sobre una possible tendència creixent de protesta s’ignorarà en la mesura que sigui possible.

[12] Proposta recent de la presidència, rebuda pels *GJs com una negació més del que ja estan fent, un rebuig de la seva sol·licitud de referèndum i un “fum mediàtic” addicional.

[13] Silo, Primera celebració anual del missatge, Punta de Vacas, 4 de maig de 2004, silo.net.

 

Veure també:

25/11 https://www.pressenza.com/fr/2018/11/gilets-jaunes-a-paris-la-colere/ (Gabriella Bravo i equio de Redacció Pressenza France)

30/11 https://www.pressenza.com/fr/2018/11/gilets-jaunes-risque-ou-opportunite/ (Rédaction Pressenza France)

06/12 https://www.pressenza.com/fr/2018/12/gilets-jaunes-ou-la-democratie-en-marche-1-2/ (Rédaction Pressenza France)

07/12 https://www.pressenza.com/fr/2018/12/gilets-jaunes-ou-la-democratie-en-marche-2-2/ (Rédaction Pressenza France)

09/12 https://www.pressenza.com/fr/2018/12/gilets-verts-et-gilets-jaunes-ensemble-pour-un-monde-meilleur/ (Brigitte Cano i Mauricio Alvarez, Rédaction Pressenza France)

10/12 https://www.pressenza.com/fr/2018/12/les-gilets-jaunes-ne-pas-seulement-marcher-aller-au-dela-des-manifestations/ (Mathieu Dégé, Silo, Primera celebració anual del missatge, Punta de Vacas, 4 de maig de 2004,silo.net.)

11/12 https://www.pressenza.com/fr/2018/12/gilets-jaunes-annonces-de-macron-un-enfumage-pour-preserver-linjustice-fiscale-et-les-cadeaux-faits-aux-riches/ (ATTAC France)

12/12 https://www.pressenza.com/fr/2018/12/le-mouvement-des-gilets-jaunes/ (Ginette Baudelet, Rédaction Pressenza France)

15/12 https://www.pressenza.com/fr/2018/12/gilets-jaunes-temoignage-on-nous-parle-de-violence/ (Toulouse, declaración)

18/12 https://www.pressenza.com/fr/2018/12/retentions-repression-et-violence-les-methodes-du-gouvernement-pour-en-finir-avec-les-gilets-jaunes/ (Josefina Dowbor)

25/12 https://www.pressenza.com/fr/2018/12/video-merci-aux-gilets-jaunes/ (Brigitte Cano, Rédaction Pressenza France)

26/12 https://www.pressenza.com/fr/2018/12/gilets-jaunes-des-clefs-pour-comprendre/ (Claves para comprender, Editions Syllepse)

06/01 https://www.pressenza.com/fr/2019/01/lettre-ouverte-au-president-macron-changez-nos-institutions-et-demissionnez/ (Pascal Maillard en su blog Polared)

Traducció del Quadre de Demandes:

Primeres Demandes de les Armilles Grogues

MACRON I ELS PODEROSOS DEFENSEN ELS SEUS PODERS, LA SEVA CASTA, LES ARMILLES GROGUES VOLEM ABOLIR ELS SEUS PRIVILEGIS.

DEFENSEM L’INTERÈS GENERAL DE LA GENT

PRIMERES REIVINDICACIONS DE LES ARMILLES GROGUES

CAPACITAT D’ADQUISICIÓ

1

– SMIC (salari mínim) a 1300 euros nets.

– Cap jubilació inferior a 1200 euros.

2

– Els salaris, així com les pensions i els subsidis, han d’estar indexats a la inflació.

3

– Salari màxim fixat en 15.000 euros.

– Limitar la bretxa salarial d’1 a 20 en l’empresa.

4

– Augment de les prestacions d’invalidesa i desocupació.

– Retirada del CSG sobre pensions. La CSG, Contribution Sociale Généralisée, és un impost obligatori que contribueix al finançament de la seguretat social i, des de 2018, de l’assegurança de desocupació, en lloc de les cotitzacions deduïdes dels salaris.

JUSTÍCIA FISCAL

5

– Impost sobre la renda més progressiu (més trams per als més rics).

6

– Restabliment de la ISF.  l’impost sobre el patrimoni, pagat per persones físiques i parelles amb un patrimoni superior a 1,3 milions d’euros. La ISF disminuirà en 2019, la qual cosa representa un dèficit de 4.000 milions d’euros en el pressupost].

– Fi del CICE per a finançar el poder adquisitiu. Des de 2013 s’han concedit 20.000 milions d’euros anuals a les empreses en el marc d’un suport denominat CICE, Crèdit Fiscal per a la Competitivitat i l’Ocupació. Se suprimirà en 2019 i se substituirà per una reducció de les cotitzacions a la seguretat social de les empreses. Això representa un dèficit de 20 000 milions d’euros en el pressupost de 2019.

7

Salari màxim fixat en 15.000 euros.

Limitar la bretxa salarial d’1 a 20 en l’empresa.

8

Vagin a buscar els 80.000 milions en evasió/frau d’impostos.

Impost sobre el fuel-oil marí i el querosè.

JUSTÍCIA DEMOCRÀTICA

9

Referèndum Iniciativa Ciutadana.

10

Referèndum revocatori dels representants electes que no van complir els seus compromisos.

11

La fi dels beneficis de la vida presidencial.

12

Restaurar la proporcionalitat en les eleccions legislatives i municipals.

Referèndum revocatori si no es respecten els seus compromisos.

JUSTÍCIA ECONÒMICA

13

L’electricitat, l’aigua i el gas són necessitats bàsiques. Han de fer-se públics de nou.

14

Prohibició de venda de béns immobles pertanyents a França (preses, aeroports…)

15

Protegir la indústria francesa, prohibir les deslocalitzacions. Protegir la nostra indústria.

16

Gran pla d’aïllament per a l’habitatge. (Fer ecologia estalviant diners a les llars).

JUSTÍCIA SOCIAL

17

Zero persones sense llar [Persones sense domicili, sense sostre] : URGENT.

Retorn a la jubilació als 60 anys a taxa plena.

18

El sistema de pensions ha de romandre unit i, per tant, socialitzat. (Sense punt de retirada).

19

El mateix sistema de seguretat social per a tots (inclosos els artesans i els empresaris autònoms).

20

Limitació de lloguers. Habitatge més assequible (especialment per a estudiants i treballadors precaris).