Un matí gelat d’abril a la Plaça Universitat. A poc a poc aquella plaça anava omplint-se d’activistes vinguts d’arreu. Els veteraníssims lluitadors de Rebelion Bellvitge i la Marea Pensionista de l’Hospitalet, gent de la CE SAP Muntanya, la mateixa FAV de Barcelona, activistes d’Acampada Mar i Resistència Clínic, gent del Prat, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa i Sabadell, de Badalona i Santa Coloma de Gramenet, del Maresme i el Baix Vallés, de Polinyà, Castellar, Cerdanyola, Dosrius… la previsió de mal temps no els havia aturat.

La Marea Pensionista de Catalunya, amb les seves samarretes taronja i els iaios-flautes amb les armilles grogues, la pancarta de la Coordinadora 5+1 i les amigues del Servei d’Atenció Domiciliaria, tota una diversitat de lluites emmarcades avui per la Salut com a eix central.

“Què volem, què volem, 25%”. No podien faltar professionals de Rebelion Atención Primària i La Capçalera, així com de FoCAP i del Centre d’Anàlisis de programes Sanitaris. L’exigència de l’accessibilitat de totes les persones al servei sanitari públic representada per Jo Si Sanitat Universal, un principi que milers de responsables polítics ignoren o miren cap a una altra banda, però que és bàsic per a una societat justa i solidària.

“Sense primària no hi ha salut”. El tancament de CAPs, les retallades en els serveis, la falta crònica de personal és allò que comporta la falta de polítiques de salut comunitàries i també no poder incidir en els determinants socials de la salut.

L’OMS ho té clar i nosaltres també. El 25% per a la primària no és sols una xifra sinó també una finalitat: no tot el que et diuen que és primària ho és en realitat. L’atenció primària són aquells metges i metgesses de capçalera, infermers i infermeres, el personal administratiu, el de neteja… que amb la seva feina diària i el coneixement directe de les persones usuàries permeten que puguem parlar de salut comunitària. No hi haurà pas atenció primària si no hi ha una relació directa amb el pacient. Que no t’enganyin, serà una altra cosa, però mai atenció primària.

Com deia una metgessa molt sàvia l’atenció primària tracta persones, a tu, a mi, a nosaltres, a vosaltres, a elles i a ells. Amb la seva feina construeixen comunitat i, com hem vist amb la pandèmia, donen seguretat i tranquil·litat a la població en els moments més difícils.

—-

La Salut #NoEraAixó a Barcelona (II): “Sense nosaltres no hi ha salut” (pressenza.com)

La Salut #NoEraAixó a Barcelona (III): Cap al 7 d’abril pel dret de totes a la Salut (pressenza.com)