Per Sergio Ciancaglini. Fotos de Nacho Yuchark / lavaca

Sergio Ciancaglini i Nacho Yuchark, enviats especials de lavaca, van recórrer des d’ahir d’hora els territoris de les comunitats indígenes que estan cremant pel foc intencionat. Són boscos, fauna i persones suportant les flames, el fum i la batalla per la supervivència.

Camps intencionalment cremats per a eliminar el bosc i criar bestiar o plantar soia: això és el que està en joc en els pròxims mesos: la destinació d’una diversitat de la qual depèn la salut del planeta. El que està en flames avui dol, però no dóna descans als qui lluiten no només per apagar-ho sinó també per fer-nos comprendre que d’aquestes cendres ha de néixer una nova consciència.

Petits focus, que aquí i allà, es multipliquen en milers d’hectàrees.

Petites comunitats, que aquí i allà, lluiten per apagar-ho.

El que es veu és la postal que va descriure el líder guaraní quan a l’abril d’aquest any va pujar a l’escenari del multitudinari festival Lollapalooza, en Sant Pau, quan va advertir del desastre: «Diuen que és molta terra per a poc indi, però és poc indi protegint la vida del món sencer».

Així ens expliquen el que van veure:

«Acre fa olor d’incendi. Tornàvem de la vista al poble Huni Kuin, 11.000 ànimes que viuen i sobreviuen en l’Estat d’Acre, en l’Amazones.

A 5 quilòmetres de Riu Branco, des de la ruta, vam veure el fum. Ens vam ficar per una sendera, arribem als arbres en flames i escoltem al bosc cremant-se pel foc intencional.

És impossible oblidar aquest so.

I aquesta olor.

L’article original es pot trobat aquí