Prop de 300 persones de tot l’Estat espanyol de més de 100 organitzacions, sortiran cap a Itàlia aquest divendres, 13 de juliol, per denunciar la vulneració dels drets humans a la frontera europea en el marc de la “Caravana Obrint Fronteres 2018”. En aquesta ocasió, la Caravana surt de Salt (Girona, Catalunya), on el 37% de la població no disposa de nacionalitat espanyola i, per tant, es troba exclosa de les decisions polítiques que afecten el seu dia a dia.

La Caravana “Obrint Fronteres” és una iniciativa per visibilitzar i denunciar la situació insostenible de les persones migrants i refugiades, que es produeix com a conseqüència de les polítiques migratòries de la Unió Europea.

La caravana va néixer al juny del 2016 impulsada per diverses plataformes i col·lectius de l’Estat Español. A Catalunya col·laboren més de 20 col·lectius i organitzacions (Stop Mare Mortum, CGT, Secretaria de la Dona Ustec, Moolaadé Col·lectiva Feminista, Intermón, Obrim-los Obrim-les, Institut de les Desigualtats,Catalunya Dones Llibertàries, Trenquem el Silenci, Premià i Girona Acull, Espai Antiracista de Salt…).

L’activitat central de la xarxa és l’organització d’una caravana itinerant en la qual centenars de persones es desplacen juntes des de diferents punts de l’estat cap a una destinació estratègia per tal de denunciar les vulneracions dels drets humans que generen les polítiques migratòries i el tancament de fronteres, i també per teixir xarxes de solidaritat i suport entre persones i col·lectius de tot el territori espanyol i europeu.

La primera caravana es va desplaçar a Grècia, al juliol del 2016, amb unes 300 activistes per denunciar la vulneració de drets que suporten les persones atrapades al país hel·lènic, com a conseqüència del tancament de fronteres i per l’incompliment dels compromisos de reubicació de la Unió Europea. Al juliol del 2017 es va realitzar la segona caravana amb gairebé 500 activistes que es van desplaçar per diferents ciutats espanyoles fins a la Frontera Sud a Melilla, on van poder comprovar la dificultat en la qual viuen centenars de migrants. En aquesta ocasió la caravana es trasllada a Itàlia, important i perillosa via d’entrada per a les persones que es desplacen. A més, el nou govern italià s’ha convertit en referent de les polítiques anti-immigració que augmenten el racisme i la xenofòbia en les societats europees i l’ascens de moviments i forces polítiques d’extrema dreta. A tot això, cal sumar la criminalització de les personis activistes que s’han vist perseguides per la seva tasca de salvar vides.

La caravana té com a objectiu denunciar la vulneració dels drets humans i les polítiques de tancament de fronteres amb accions en diversos punts del territori italià, des de Ventimiglia fins a Catania o Riace passant per Briançon, on recentment s’ha pogut veure el desallotjament violent de camps de refugiats i la repressió contra voluntàries i activistes, per continuar fins a Sicília, principal via d’entrada de les gairebé catorze mil persones migrants que han arribat a Itàlia per via marítima en el que va d’any. La caravana es detindrà en el municipi de Mineo, amb el major centre d’internament de sol·licitants d’asil de la Unió Europea, on s’han arribat a amuntegar fins a 4.000 persones, amb temps d’espera de fins a dos anys. També visitarà algun dels ports on han arribat centenars de milers de persones en els últims anys i on operen els vaixells de rescat i les ONGs que estan sent hostigades i criminalitzades. Finalment i amb l’interès d’articular xarxes de solidaritat, la caravana visitarà ciutats que recolzen iniciatives d’acolliment com Riace. Aquest poble de Calàbria compta amb 1.800 habitants de 22 nacionalitats i destaca per l’acolliment de persones refugiades que han engegat projectes cooperatius, com per exemple la reforma d’habitatges pels quals han anat arribant i han acabat revolucionant l’economia del poble.

Els objectius de la caravana són:
● Visibilitzar les causes dels desplaçaments forçosos.
● Reivindicar, des d’un enfocament feminista, el dret a migrar.
● Denunciar la situació de no-dret a la qual es veuen abocades a les persones migrants i refugiades davant la deriva racista i xenòfoba de les polítiques migratòries europees.
● Exigir el compliment del dret internacional denunciant els acords de retorn i readmissió amb tercers països que no respecten els drets humans.
● Demanar el cessament de les polítiques de control i externalización de fronteres.
● Denunciar la fustigació i la criminalització de la solidaritat i les persones i organitzacions que estan recolzant a les persones migrants.

@CaravanaObrim facebook.com/caravanaobrimfronterescatalunya/ www.abriendofronteras.net |