A continuació presentem la història d’Alessandro Porro, un voluntari de l’equip SAR (Search and Rescue) que es troba a bord del vaixell Aquarius de SOS MEDITERRANEE Italia.

L’Aquarius es troba enfront del Golf d’Orosei. El mar està en calma i el vent ha amainat. Molta gent és a coberta veient Sardenya. En el fons hi ha els que dormen, els que renten la roba i els que juguen a les dames en un tauler d’escacs fet per ells mateixos. La situació sembla més tranquil·la que en els últims dies, encara que les persones afectades estiguin esgotades. Molta gent segueix preguntant “quan arribarem?” Han estat al mar durant 6 dies. Un sobre inflables i 5 en l’Aquarius. I abans, durant mesos en centres de detenció a Líbia. Els mediadors culturals tracten d’entendre pel que han passat. Aquestes persones parlen de segrestos, violacions i tortures. Un d’ells, de 18 anys, ens va parlar de la nit en què el vam ajudar el dissabte passat.

“Érem 135 en el bot inflable. Quan vam sortir era completament fosc. Cap de nosaltres tenia salvavides. Volien molts diners de nosaltres, ningú en tenia suficient. Hem passat almenys 24 hores en el mar abans de ser rescatats per vostès. Abans que arribessin, el bot estava gairebé ple d’aigua, em vaig espantar. Quan vaig acabar en l’aigua, feia fred i m’havia quedat completament nu. Al meu voltant la gent s’aferrava a qualsevol cosa. Vaig haver de lluitar per aconseguir una armilla salvavides quan ens les van llançar a l’aigua. Després d’un temps me les vaig arreglar per aconseguir una. Llavors em van treure de l’aigua i em van portar al metge. Estic agraït a tots en aquest vaixell.”