Enric Feliu

La lliga alternativa de bitlles catalanes, una aposta perquè tothom es diverteixi.

L’esport, sobre tot el professional, envaeix les nostres vides diàries. És gairebé impossible ignorar els grans esdeveniments esportius que, no només omplen els espais informatius d’àmbit esportiu sinó també els mitjans de comunicació més generalistes. Els grans esportistes es converteixen en referents globals, moltes vegades impulsats des del gran negoci de les Marques, que els patrocinen. No podem concebre la vida moderna sense l’esport com a fenomen social.

Però, hi ha un altre esport. El que fem nosaltres mateixos, que no som ni serem mai professionals de l’esport que practiquem. Fem esport per fer salut, per socialitzar, també per a satisfer el nostre instint competitiu, però, sobretot, per a divertir-nos.

Aquesta és la finalitat de la lliga alternativa de bitlles catalanes. No es tracta de cercar el millor equip de Catalunya, o poder coronar els millors llançadors, tant en categoria femenina com masculina. Es tracta de construir un espai de competició apte per a totes les persones que integren un club i que, per raons diferents, no s’incorporarien a una competició federada. A vegades, amb practicar habitualment un esport no en tens prou. Et cal competir, no per vèncer algú sinó, fins i tot, per competir amb tu mateix, esforçar-te per a millorar És incontestable l’èxit de les curses popular que apleguen milers de persones. Qui no s’ha apuntat a una?

Però com ho fem amb esports col·lectius? Les competicions federades són força rígides i, a vegades, exigeixen un plus d’esforç, com, per exemple, desplaçaments que a vegades són inassumibles.

Cal aplicar també el criteri de km 0 a la pràctica esportiva. I això és el que suposa la lliga alternativa de bitlles catalanes. Competeixes amb la teva pròpia gent del club, amb qui pots tenir rivalitats més accentuades amb gent de fora. Competeixes amb els teus veïns o veïnes, articulats en clubs ja existents o en equips de circumstàncies, fets per coneguts i amics que no van més enllà de trobar-se i passar-ho bé.

És més fàcil integrar a tothom, a qualsevol persona, malgrat la diversitat d’edats o de capacitats funcionals. Flexibilitat en la competició perquè tothom gaudeixi.

L’esport sorgeix dels barris i de la seva gent, i és patrimoni de tots. Construint esport popular entre totes, intentem construir una millor societat, més justa i solidària.

Addenda: Un altre exemple el Dia del Micaco https://www.pressenza.com/ca/2022/06/el-dia-del-micaco-a-badalona-bitlles-catalanes-i-integracio-social/