“Quinto, Quinto, Quinto!!!”

Els integrants de l’equip cridaven mentre ballaven al voltant del pobre noi, un pèl avergonyit, que no havia tirat cap bitlla en la seva tirada. Tot això davant de la resta d’equips i assistents, uns sorpresos i altres divertits per l’escena. És el dia del Micaco a Badalona, la festa de les bitlles catalanes a Llefià.

Badalona és la tercera o quarta ciutat de Catalunya en població (frec a frec amb Terrassa i depèn del dia que comptem la població). I a Llefià gairebé i viu un de cada quatre badalonins, en una de les densitats demogràfiques més altes de l’àrea metropolitana, més de 42 mil habitants en menys d’un kilòmetre quadrat. Una població construïda per a la migració dels anys 50 i 60 i que s’ha vist transformada els anys darrers del segle XX.

Un joc tradicional català, d’origen medieval, les bitlles catalanes (i que va ser objecte de prohibició durant el franquisme) esdevé en aquest context un mecanisme més de construcció de teixit social, d’integració social i de gènere, on conviuen competint, participant i gaudint, nens i nenes, homes i dones i persones grans.

És aquest esperit el que es cerca el Dia del Micaco, una jornada impulsada des de les Termites de Llefià i ja  consolidada  dins de les Festes de Maig a Badalona i que permet reunir a gent de totes procedències, edats i gènere amb l’únic objectiu de gaudir al voltant d’unes bitlles una tarda de diumenge. És un campionat obert, on s’apunten colles d’amics i d’amigues i, fins i tot, aquell desconegut o desconeguda pot trobar, gràcies a l’organització, un forat en algun equip al moment. És esport, però també festa i  diversió. Família i amistat. Un espai comú per a totes.

El Dia del Micaco  és tan especial que, si bé al seu acabament es reparteixen tres premis pels tres primers classificats per puntuació, el trofeu més esperat i darrer en fer-se l’entrega  és el Micaco, que rep l’equip que ha aportat més alegria i diversió a la jornada. Per cert, Micaco és una paraula badalonina, d’origen japonès que significa nespra.

Però l’aspecte social de les Termites de Llefià amb  les bitlles catalanes no s’acaba en aquesta jornada. El club va ser el primer a organitzar, al voltant del 8 de març d’aquest any, el primer torneig femení, que ja ha tingut rèpliques amb altres llocs del territori. A més, cada primer dissabte de mes, el club obre les portes,  tant a altres entitats socials com a la gent particular, perquè descobreixin un esport tradicional com són les bitlles catalanes. Esport tradicional i teixit associatiu en un context social complex.