La multiconvergència de Xarxes Globals (MRG) és un aplec que reuneix xarxes d’abast global per al suport mutu, l’intercanvi de visions i estratègies, i les accions conjuntes. No és una institució, sinó una confluència de xarxes globals de la societat civil, que explora maneres noves de fer política a través de l’articulació, la comunicació i la cooperació entre diversos processos, que busquen enfortir el paper de la ciutadania planetària.

Des de la seva creació, el 2020, la MRG ha treballat en tres projectes:

1. Una carta lliurada al Secretari General de l’ONU que esbossa els seus principis generals i demana la creació d’una Assemblea de la Ciutadania Planetària en l’ONU.
2. Un Pacte de Convivència que detalla els valors espirituals i morals de què s’entén com una nova manera de fer política i ofereix una nova metodologia més femenina de cooperació i co-construcció entre les xarxes globals.
3. una experiència de democràcia que posarà a prova la viabilitat del Parlament de la Ciutadania Planetària, que es crearà inicialment a escala reduïda com a un Parlament dins de les xarxes.

La 8a Assemblea de la MRG, celebrada el passat 27 de març en el Fòrum Social Mundial 2021, va ratificar la decisió d’iniciar la creació experimental d’un Parlament de la Ciutadania Planetària al si de les Xarxes. El Parlament estarà compost per dues Cambres, un Consell de la Saviesa dels Pobles de la Terra i una Assemblea de la Ciutadania Planetària. Començarem l’experiència el 29 de maig amb la convocatòria del primer Consell de Saviesa, compost per dues persones (necessàriament una dona i un home) de cada xarxa, persones actives i reconegudes en la xarxa per la seva saviesa, exemplaritat moral i serveis de lideratge. S’espera que en la primera reunió exploratòria del Consell, els delegats ratifiquin el Pacte de Convivència i iniciïn els debats sobre l’organització de l’Assemblea de la Ciutadania Planetària i sobre els temes urgents, que hauran de rebre prioritat del Parlament.

El criteri fonamental que qualifica les xarxes globals per participar en l’experiment és que siguin presents en diferents països, amb nuclis locals actius. Fins ara, les següents xarxes han confirmat la seva participació i han designat dos assessors perquè les representin:

. Iniciativa de les Religions Unides (URI): Swamini Adityananda                    Saraswati (ciutadana planetària) i Francisco Morales (l’Argentina).
. Diàlegs en Humanitats: Geneviève Ancel (França) i Siddhartha                     (l’Índia)
. Internacional Convivialista: Alain Caillé (França) i Geneviève Ancel           (França)
. Àgora dels habitants de la terra: Ricardo Petrella (Itàlia) i Fatoumata   Ki-Zerbo (el Senegal/Mali/Burkina Faso)
. Economia de Francisco i Clara: Emilce Cuda (l’Argentina) i Célio                     Turino (el Brasil)
. Carta de la Terra: Moema Viezzer (el Brasil) i Mateo Alfredo Castillo         Ceja (Mèxic)
. Xarxa Internacional Solidarius: Celina Valadez (Mèxic) i Jason Nardi           (Itàlia)
. Com a “consellers observadors” participaran Ashish Kothari (l’Índia) i       Vasna Ramasar (Sud-àfrica) de la Global Fabric of Alternatives i                Celia Marie (França) i Luis Guillermo (Colòmbia) per la Fundació Galàctica.
. L’Agència de Premsa Pressenza actuarà com a xarxa de suport, així             com els promotors de la multiconvergència de Xarxes Globals (MRG): Débora Nunes, Marcos Arruda, Alicia Blanco, Salette Aquino,          Frederic Vandenberghe, Moema Viezzer, Tereza Martins dóna Costa i      Tatiana Fleming.

Aprofitem l’ocasió per recordar els criteris de funcionament i elecció dels futurs membres que compondran les dues cambres:

  1. Consell de Saviesa dels Pobles de la Terra

Té caràcter consultiu i és designat per cada xarxa present en la MRG, segons els següents criteris: 2 membres, un home i una dona, entre persones amb notòria saviesa segons els següents arbitris:

1. Pobles ancestrals (indígenes/quilomboles/pobles tribals)
2. Artistes
3. Acadèmics i científics
4. Líders espirituals
5. Líders de moviments socials
6. Innovadors socials.

Per compondre aquesta cambra les xarxes proposen dues persones amb característiques diferents i la comissió facilitadora s’encarregarà de preservar la diversitat de perfils.

Aquest Consell proposarà els temes de deliberació de l’Assemblea de la Ciutadania Planetària, compartirà diversos coneixements i discutirà el seu Pacte de Convivència i la seva metodologia de funcionament.

2. L’Assemblea de la Ciutadania Planetària

Amb 90 membres, té caràcter deliberatiu, és sobirana i es constitueix per sorteig. Després de la formació del Consell de Savieses, les xarxes enviaran, fins al 15 de juliol, vint nominacions, amb les diferents característiques ja comentades, i la comissió facilitadora sortejarà els noranta membres, de manera equitativa entre les xarxes, però tenint en compte cada criteri per garantir la representativitat mitjançant:

  1.   Territorialitat
    2. Gènere
    3. Ètnia
    4. Edat
    5. Situació socioeconòmica

Relació entre les dues cambres: el Consell de les Savieses suggereix i aconsella els temes de debat i les modalitats, com si fos un suport inspirador per a l’Assemblea de la Ciutadania. Ningú pot pertànyer a dues cambres al mateix temps.

A continuació, l’Assemblea de la Ciutadania debat i decideix sobiranament els temes, i publica allò que s’ha decidit.

Recordem que això és només un experiment, un prototip, un servei que serà compartit amb altres xarxes de xarxes, que també estan tractant crear experiències de governança planetària des dels pobles.

El programa de la primera trobada es divideix en tres parts:

1. Presentació de la història dels treballs de la multiconvergència de Xarxes Globals, fins a arribar el moment de la creació del Parlament; presentació de les Xarxes presents i dels seus consellers.
2. Discussió d’una proposta de Pacte de Convivència per al Consell, que es basarà en un Pacte ja àmpliament discutit per a la mateixa MRG.
3. Conversa sobre els pròxims passos del Parlament: el seu calendari de reunions, el seu Reglament Intern, l’organització de l’Assemblea de la Ciutadania Planetària i els temes de treball per a 2021. La proposta és que aquests temes es puguin debatre a través de grups de treball per idiomes.

Amb la certesa que seràs una inspiració per a la modesta experiència que podria conduir a un veritable Parlament de la Ciutadania Planetària, t’enviem desitjos de salut i entusiasme.

Equip promotor de la MRG

Primera convocatòria del Consell de Savieses dels Pobles de la Terra: dia 29 de Maio
15 hores (GMT – Londres – Lisboa) – 16 hores (CET París) – 11 hores (Brasília, Buenos Aires).

https://uri-org.zoom.us/j/89845055748?pwd=aWx3a1J4bCtDWjZlam1kZURrbTZkQT09

Per accedir a altres articles publicats sobre aquest mateix tema, fes clic aquí.