El Moviment Unitari per l’Habitatge de Catalunya, amb la presència de les entitats Sindicats d’Habitatge, Sindicat de Llogueteres i les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca catalanes denuncien l’elevat nombre de desnonaments que s’estan produint i la manca de resposta dels governs i institucions.

Segons les seves declaracions, durant l’estiu es va portar a terme una campanya d’estigmatització de la pobresa, mentre que a la tardor s’ha produït una allau de desnonaments. Expliquen que els desnonaments no es van aturar en cap moment: “l’únic que va passar durant el confinament, és que els jutjats estaven tancats, però un cop oberts els jutjats, es van tornar a fer desnonaments. A l’Àrea Metropolitana de Barcelona es fan desnonaments des del mes de juny. No hi ha hagut cap moratòria que hagi aturat els desnonaments. El Decret llei 37/2020, de 3 de novembre, de reforç de la protecció del dret a l’habitatge davant els efectes de la pandèmia de la COVID-19, aprovat per la Generalitat només fa uns dies, segons les plataformes no té prou competències per aturar els desnonaments, ja que aquests són competència del Govern de l’Estat espanyol.

El Moviment Unitari per l’Habitatge de Catalunya es consideren un servei essencial, perquè estan impedint que les persones més vulnerables es quedin sense casa en plena epidèmia de Covid-19. Declaren que no és tolerable que els governs anunciïn pels mitjans de comunicació que aturen els desnonaments, quan això no és cert. Qui té la competència per aturar els desnonaments és el Govern de l’Estat espanyol i no es podran aturar els desnonaments fins que aquest Govern no canviï la llei. Des de la Generalitat s’ha aprovat un decret amb mesures pensades per aturar desnonaments però, que realment no els atura i no dóna solucions a la situació.

Des del 14 setembre al 23 d’octubre a Barcelona s’han produït 443 desnonaments, que han afectat 1.211 persones, mentre que els poders públics anuncien mesures per evitar els desnonaments, mesures que no han estat suficients, cal prohibir els desnonaments mentre duri la pandèmia.

Els col·lectius demanen els instruments legals necessaris per aturar els desnonaments i protegir la funció social de l’habitatge. “Ens adrecem de manera directa al Sr. Ábalos, ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que és qui té les competències per posar fi als desnonaments”

“La setmana passada va haver-hi al barri de Caravanchel un desnonament d’una mare amb els seus quatre fills menors. Aquesta imatge es va fer viral i va despertar la indignació de moltes persones. Cada dia hi ha desenes de desnonaments en totes les ciutats d’Espanya, centenars de persones estan perdent les seves llars en plena epidèmia de Covid-19, i el decret que va fer el Ministeri no serveix per res”.

“Moltes famílies estan més precaritzades que fa un any, algunes han perdut tots els ingressos, no troben feina o estan pendents de cobrar un ERO (Expedient de Regulació d’Ocupació) que no arriba mai. Milions de persones a tot l’Estat, viuen ofegades sense poder fer front al pagament d’uns lloguers prohibitius, amb preus que va inflar una bombolla que des del govern encara no han punxat”.

Insten al ministre Ávalos a escollir entre defensar a la gent i la seva salut o deixar que es produeixin aquest tipus de situacions criminals que són els desnonaments, que deixen al carrer a famílies senceres per protegir el dret d’un pocs.

Demanen la suspensió de pagaments d’hipoteques i lloguers i la suspensió de tota activitat judicial referida a procediments de desnonaments, com a mínim, fins al final de l’emergència sanitària.

Recorden que 1.200 desnonaments només a l’últim mes vol dir una família al carrer cada mitja hora. Demanen: si realment voleu aturar els desnonaments, deixeu d’enviar-nos mossos a casa nostra, expropieu els habitatges buits de bancs i fons voltor. Ni el mercat ni les institucions estan solucionant el problema de l’habitatge, l’única sortida possible és que l’habitatge estigui fora del mercat.