(Imatge de l’ICAN – celebració)

Gràcies, a la valentia dels 50 governs que han ratificat el Tractat per a la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) i al treball sostingut d’organitzacions i activistes, que han lluitant perquè això sigui possible.

En aquesta tasca ha estat fonamental la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears (ICAN), que aglutina més de 500 organitzacions, entre les quals es troba la nostra agència –Pressenza-, i que va rebre el Premi Nobel de la Pau 2017 per promoure aquest Tractat.

El TPAN entrarà en vigor en noranta dies a partir d’avui.

Avui, 24 d’octubre de 2020, amb la signatura d’Hondures, s’ha arribat a la ratificació de 50 països, condició imprescindible perquè el Tractat per a la Prohibició de les Armes Nuclears, promogut per Nacions Unides, entri en vigor.

En declaracions a Pressenza, Carlos Umaña -membre del comitè directiu internacional de l’ICAN i vicepresident regional de l’IPPNW per a Llatinoamèrica- emocionat, deia: “Avui és un dia històric, que marca una fita en el dret internacional en favor del desarmament nuclear. Amb la quinquagèsima ratificació, s’activa el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears i d’aquí a de 3 mesos, quan la seva entrada en vigor sigui oficial, la prohibició serà llei internacional. Comença així una nova era, una en què, finalment,  les armes nuclears estan prohibides, en què es construeix i enforteix la normativa que les condemna, que desplaça l’hegemonia nuclear i que es tomba la retòrica tòxica que ens obliga a viure cada dia sota aquesta gran amenaça existencial. Avui triomfen la vida, la cooperació, el principi de dret i el sentit comú sobre una cultura de mort, amenaces i imposicions. Avui és un dia per a l’esperança”.

El TPAN fou aprovat per l’ONU el 7 de juliol de 2017, amb el vot a favor de 122 països. Després de la ratificació per part de 50 estats, entrarà en vigor en noranta dies a partir d’avui.

Tot això ha estat possible malgrat el “no suport”, per exemple, dels països amb armes nuclears o dels països membres de l’OTAN (sense que hi hagi justificació legal per part d’aquests últims) i resistint les grans pressions que els EUA han dut a terme sobre alguns governs en els últims dies perquè no el ratifiquessin.

Recordem que l’ICAN va rebre el Premi Nobel de la Pau l’any 2017 per promoure el TPAN.

Des d’aquí, felicitem a totes les organitzacions, col·lectius i activistes que han treballat i continuen fent-ho perquè la Humanitat i el planeta comencin a recórrer el camí que ens condueixi a l’eliminació de les armes nuclears.

 

Països que han ratificat el TPAN:

Antigua i Barbuda

Àustria

Bangladesh

Belize

Bolívia

Botswana

Illes Cook

Costa Rica

Cuba

Dominica

Equador

El Salvador
Fiji

Gàmbia

Guyana

Hondures

Irlanda

Jamaica

Kazakhstan

Kiribati

Laos

Lesotho

Malàisia

Maldives

Malta

Mèxic

Namíbia

Nauru

Nova Zelanda

Nicaragua

Nigèria

Niue

Palau

Palestina

Panamà

Paraguai

Saint Kitts and Nevis

Saint Lucia

Santa Seu

Saint Vincent i les Grenadines

Samoa

San Marino

Sud-àfrica…

Tailàndia

Trinitat i Tobago

Tuvalu

Uruguai

Vanuatu

Veneçuela

Vietnam