En una cerimònia organitzada per l’ICAN i presidida per Elayne Whyte Gomez, la diplomàtica costa-riquenya que va dirigir les negociacions de l’innovador Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, tres països més van anunciar la seva ratificació: Irlanda, Nigèria i l’estat insular del Pacífic de Niue.

En les seves paraules d’obertura, Whyte Gomez, va recordar i retre homenatge a les víctimes i al coratge dels supervivents d’Hiroshima i Nagasaki: els Hibakusha. Va dir que avui era un moment solemne per reflexionar i renovar la nostra determinació perquè cap altra ciutat torni a patir la mateixa situació. En recordar els esdeveniments de les negociacions del tractat, el diplomàtic va dir: “La presència a la sala dels Hibakusha va assegurar que no sortiríem de la sala sense completar la tasca”.

La incansable activista Setsuko Thurlow, en una connexió en directa des del seu apartament, a Toronto, va agrair als tres països per triar el dia d’avui per presentar les seves ratificacions. També va exhortar altres països, que són en procés de finalitzar la seva ratificació, perquè ho facin. “T’insto que facis el millor que puguis, perquè tens el poder de dur-nos cap al nostre objectiu”.

En un missatge gravat de Tijjani Muhammad-Bande, president de l’Assemblea General de l’ONU, el botswanès va expressar el seu més sentit condol a les víctimes i supervivents, i va emfatitzar que mai va haver-hi cap justificació per a l’ús d’aquestes armes. “El TPNW és una fita en el camp del desarmament nuclear. Faig una crida a tots els estats membres perquè signin i ratifiquin. Hem d’evitar que tal destrucció torni a ocórrer”.

En nom de la República d’Irlanda, l’Ambaixador Bryan Flynn va reconèixer la presència de Setsuko Thurlow i va expressar el seu deute de gratitud pel treball que ha realitzat per educar la gent arreu del món. Flynn va descriure com Irlanda havia estat part d’un grup central de nacions, que també incloïa a Nigèria, que havia treballat incansablement en els fòrums de l’ONU per  promoure la causa del desarmament nuclear, en el marc del Tractat de No Proliferació Nuclear. “Estem orgullosos de la col·laboració entre els estats, la societat civil, l’acadèmia i els supervivents”.

L’ambaixador va assenyalar que el TPNW és el primer tractat de desarmament nou en 20 anys i, mentre que el TNP és la pedra angular del desarmament, en opinió d’Irlanda, el TPNW dóna ímpetu al TNP i són totalment complementaris. Un punt de vista que serà molt discutit pels estats amb armes nuclears. Flynn va acabar assenyalant que les armes nuclears no ens han mantingut fora de perill i que Irlanda continuarà treballant per aconseguir el desarmament nuclear. “El nostre treball encara no ha acabat”.

Per Nigèria, el representant permanent adjunt en l’ONU, Samson Itegboje, va parlar dels horrors sense precedents a Hiroshima i Nagasaki i del treball col·lectiu de Nigèria amb altres estats afins. Va recordar que el malcontentament de Nigèria amb el ritme del desarmament, en virtut de l’article VI del TNP, és el que va portar a Nigèria i altres països a posar en marxa els mecanismes de l’ONU que van dur a la negociació del TPNW. “És simbòlic que la nostra ratificació coincideixi amb el 75è aniversari. Recordem la nostra responsabilitat col·lectiva per la pau i la seguretat. En lloc d’invertir en armes de destrucció massiva, hauríem d’invertir en la salut i el benestar humans”.

Finalment, el recentment electe president de Niue, Dalton Tagelagi, va llegir una declaració en la qual explicava que Niue “ha confiat en el nostre aïllament per protegir-nos. No obstant això, reconeixem que cap estat és immune a l’efecte de les armes nuclears”.

L’oradora final va ser Beatrice Fihn, Directora Executiva de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears, ICAN, qui va agrair a tots els assistents la seva unió per assegurar que Nagasaki sigui l’última ciutat en experimentar l’horror de les armes nuclears. Va agrair als Hibakusha pel seu difícil i dur treball, el seu coratge i la seva autoritat moral. “Els devem les gràcies. Durant 75 anys, han reviscut les seves experiències, i han advertit el món sobre els perills. No sols són víctimes, sinó activistes i educadors i han atret molta gent. És commovedor veure que tants activistes han escoltat els Hibakusha. Així és com la gent es compromet a canviar el món”.

Fihn va fer notar que la taxa d’entrada en vigor està guanyant ritme i que qualsevol país que desitgi ser entre els primers 50 països a ratificar el tractat haurà de ser ràpid.

El nombre de ratificacions ascendeix ara a 43, amb 82 signataris.