L’equip de Pressenza en el Fòrum Mundial de Mitjans de comunicació de la Deutsche Welle, 2014, (d’esq. a der., David Andersson, Baher Kamal, Tony Robinson, Silvia Swinden, Tony Henderson, Piula Figueroa, Repte Thumiger) (Imatge de Fòrum Mundial de Mitjans de comunicació de la Deutsche Welle)

La matinada de l’1 d’abril de 2020, la nostra gran Silvia Swinden va morir després d’una batalla tremenda contra una sèrie de problemes mèdics que van afectar el seu cos en els últims tres anys, però que afortunadament mai van enfosquir la seva ment.

La Silvia va néixer a Buenos Aires, l’Argentina, en una família jueva no practicant. Els seus pares eren mestres i la seva germana gran, Luci, seguia els seus passos, però la Silvia volia ser doctora. I va arribar a ser-ho a principis dels 70, durant la dictadura militar al seu país.

Va ser en aquest punt de la seva vida quan es va trobar, per primera vegada, amb el creixent moviment d’activistes que seguien les ensenyances de Silo. Aquest va ser el moment crucial de la seva vida que la va canviar per sempre. El seu missatge de com curar el sofriment va ressonar amb força en ella, «Només la fe interna i la meditació interna poden acabar amb la violència en tu, en els altres i en el món que t’envolta». Però els estranys personatges amb els quals es va trobar en aquell moment la van dissuadir de participar-hi formalment!

El seu treball amb el sindicat de metges la va conduir finalment a un període de quatre setmanes d’empresonament durant la guerra més sagnant de l’Argentina contra el seu propi poble: era una persona entre desenes de milers de detinguts en mans dels militars; molts d’ells van ser molt menys afortunats que ella.

La Silvia no va necessitar un segon advertiment. En ser alliberada, va mantenir el cap cot, va estalviar, va manllevar tots els diners que va poder i va prendre el primer vaixell cap a Barcelona, on immediatament es va posar en contacte amb els siloistas que també s’havien establert allí; i van començar a fer créixer els seus grups.

A través del siloisme va conèixer l’home que seria l’amor de la seva vida, amic, company i, finalment, el seu marit, Jon.
Siloistes de tot el món es van trobar a les Illes Canàries, el 1978. Silvia va conèixer a Jon i immediatament es va enamorar d’ell («M’agradaven els tipus que s’assemblaven a Jesucrist», em va dir una vegada) malgrat que cap dels dos parlava més que unes poques paraules de l’idioma de l’altre.

El 1981, després d’una situació complicada de 3 anys, tant per a la Silvia com per al Jon, es va mudar a Londres amb un anglès rudimentari i es va submergir en el Moviment Humanista que s’estava desenvolupant llavors al Regne Unit. Però el moment va ser una mica desafortunat, ja que gairebé va acabar empresonada per segona vegada quan va esclatar la Guerra de les Malvines l’abril de 1982, quan les autoritats britàniques van considerar seriosament la possibilitat d’acorralar hom de nacionalitat argentina que era al país «per la seva pròpia protecció».

Els títols de medicina argentins de la Silvia no eren del tot reconeguts al Regne Unit, per la qual cosa va haver de sotmetre’s altre cop a exàmens de medicina. Va decidir especialitzar-se en psiquiatria. Eventualment, la Silvia es convertiria en una de les principals psiquiatres forenses del país, en tractar amb els assassins de dones més violents. Va passar molt del seu temps professional a les presons i en els jutjats treballant en com evitar que aquestes dones es fessin mal a si mateixes i als altres.

Però la seva carrera mai va ser la seva vida. La seva vida es trobava en el Siloisme. Com per a molts siloistes, era l’única filosofia que tenia sentit entre tanta violència física, econòmica, psicològica, sexual, racial i moral que el sistema imposava a la població mundial cada dia. En els anys 80 va passar hores del seu temps lliure als carrers, parlava amb la gent sobre la necessitat d’un canvi personal i social simultani, i va construir grups de la Comunitat per al Desenvolupament Humà, el Partit Humanista, el Moviment Humanista i més tard el Centre de les Cultures.

Va ser en aquests dies (desembre de 1988) quan em va conèixer, un noi del camp innocent que no sabia res de les coses importants, i va passar hores inspirant-me per a transformar la meva pròpia vida utilitzant les tècniques desenvolupades en el Moviment Humanista. Va ser màgica la forma en què va explicar les històries i la manera en què va explicar la doctrina. M’asseia allí amb sorpresa, enamorant-me del món que ella pintava al meu cap, pensant per a mi mateix; com tindré alguna vegada la capacitat de recordar tot això per poder repetir-ho als altres? No importava la situació en què em trobés, no importava la dificultat, la Silvia sempre coneixia la part adequada dels ensenyaments de Silo per a llegir, la tècnica adequada, l’anècdota escaient per compartir.

Junts vam tractar d’humanitzar primer Highgate, el barri on ella vivia, i després Camberwell, on vivia jo. Quan això no va funcionar gaire bé, vam anar a l’estranger per unir-nos al creixent nombre d’humanistes que estaven desenvolupant missions en noves parts d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.

Vam arribar a Nairobi l’agost de 2000, sense saber què esperar, i vam acabar coordinant un taller de dos dies per a 50 persones. No podíem creure allò que estava passant. Durant els següents quatre anys vam viatjar sovint a Kenya, i vam repetir l’experiència a un nombre cada vegada més gran de persones que, ingènuament pensàvem, veien el món de la mateixa manera que nosaltres. La Silvia, inspirada per aquestes experiències, va començar a repetir-les a Colòmbia. A vegades va prendre riscos extraordinaris en viat jar amb autobús pel camp colombià en una època de guerra civil oberta.

També va tornar a Barcelona, i es va retrobar amb molts amics amb els quals havia treballat abans, en els anys 70. Aquesta reconnexió li va comportar una alegria enorme.

Per a mi la Silvia es caracteritzava pel seu altíssim intel·lecte, que finalment va derivar en escrits. En els anys 90 va començar a escriure el seu primer llibre, De l’Homo Sapiens a l’Homo Intencional[1] que va ser publicat el 2006. Contenia les seves idees sobre l’humanisme, la psicoanàlisi, la sociologia i la psicologia del comportament, la violència, el darwinisme, l’economia i la ciència, entre molts altres temes. Era tota la seva visió del món a través de la perspectiva de l’ensenyança de Silo, i recordo que estava absolutament terroritzada d’enviar-li una còpia. Ell va ser, possiblement, l’única persona que va fer que la Silvia dubtés de si mateixa. No obstant això, ell li va donar la seva aprovació.

Quan Pressenza es va crear, el 2009, enmig dels preparatius de la Marxa Mundial per la Pau i la Noviolència, la Silvia s’hi va unir de tot cor. Sempre tenia una cosa interessant a dir sobre qualsevol situació actual de les notícies i va ser una de les escriptores més prolífiques de l’agència. Hi ha 954 entrades atribuïdes a la Silvia en el nostre arxiu, traduïdes a tots els nostres idiomes!

L’últim gran escrit de la Silvia va ser una monografia titulada «L’espai de representació com a experiència psicosocial: una psicologia de la imatge, la intencionalitat, els impulsos i la transcendència al servei de la revolució no violenta»[2]. La contribució de Silo a la psicologia a través del seu desenvolupament de l’esquema de la consciència i l’espai de representació la va fascinar. Com a psiquiatre podia veure tots els defectes que la medicina occidental tenia en els camps de la psicologia i la psicoanàlisi, però era prou sàvia per a veure on s’estaven fent bé les coses, i també com la Psicologia Siloista podia fer una contribució. Es va afanyar a acabar la seva monografia quan se li va diagnosticar, el desembre de 2016, el que probablement era un diagnòstic equivocat de càncer de pàncrees. Els metges mai van esbrinar quina era l’arrel del problema dins del seu cos, però el que és segur és que la va portar a la leucèmia, que finalment va donar el cop final.

L’últim període des d’aquest diagnòstic va conduir a la Silvia a algunes de les experiències més profundes de la seva vida. Es va dedicar a resoldre finalment tots els rastres de contradicció en la seva vida, reconciliant-se amb absolutament tot i tots. Un equip d’amics d’arreu del món la va secundar en aquest període: Ariane, Dani, Karen, Danny, Inma, Mònica, Dario, i molts, molts més amb visites a Londres i a distància, van poder secundar-la i ajudar-la a purificar-se.

Tots estàvem als llimbs amb la situació de la Silvia. Tantes vegades vam creure que érem en els últims dies, i tantes vegades va ser més forta que les malalties, que vaig començar a referir-me a ella com la meva amiga immortal! Va haver-hi dies foscos, però sobretot va haver-hi dies fantàstics. Es va prendre els seus últims dies de lucidesa a l’hospital en una habitació d’aïllament, per fer un últim retir personal i netejar qualsevol cap per lligar. Va estar absolutament lúcida fins uns quatre dies abans de deixar-nos. Així és com volia se’n volia anar. Brillant en la ment fins al final! En alguna part del seu ordinador Hi ha un document amb una síntesi de l’experiència dels últims tres anys que estic desitjant llegir algun dia.

La Silvia ens deixa en la que possiblement és l’època més interessant de la història de la humanitat des del Renaixement italià. La pandèmia de coronavirus està retorçant el món en nous camins que mai abans podíem imaginar. Ella va ser aquí per ser testimoni de l’obertura d’una porta a una nova civilització, però no va poder travessar-la amb nosaltres.

Ella s’uneix a molts dels seus guies més importants en la constel·lació dels grans que han vingut abans que nosaltres per la tasca d’humanitzar la Terra i aplanar el camí cap al brillant món que va pintar al meu cap fa tants anys.

Tots nosaltres a Pressenza, i tots aquells que la van conèixer li donarem avui les gràcies pel temps que va passar al nostre costat i per la contribució positiva que va ser capaç de fer en tantes de les nostres vides.

Silvia Swinden, nascuda Bercu (1949 – 2020), deixa enrere el seu marit, Jon, i la seva germana major, Luci.

A continuació, copiem el text de la Cerimònia siloista de la Mort, del llibre «El Missatge de Silo». No hi ha més paraules commovedores o útils en aquest moment.

La vida ha cessat en aquest cos. Hem de fer un esforç per separar en la nostra ment la imatge d’aquest cos i la imatge de qui ara recordem…

Aquest cos no ens escolta. Aquest cos no és qui nosaltres recordem…

Aquell que no sent la presència d’una altra vida separada del cos, consideri que, encara que la mort hagi paralitzat el cos, les accions realitzades continuen actuant i la seva influència no es detindrà mai. Aquesta cadena d’accions deslligades en vida no pot ser detinguda per la mort.

Que profunda és la meditació entorn d’aquesta veritat, encara que no es comprengui totalment la transformació d’una acció en una altra!

I aquell que sent la presència d’una altra vida separada, consideri igualment que la mort només ha paralitzat el cos; que la ment, una vegada més, s’ha alliberat triomfalment i s’obre pas cap a la Llum…

Sigui com sigui el nostre parer, no plorem els cossos. Meditem més aviat en l’arrel de les nostres creences i una suau i silenciosa alegria arribarà fins nosaltres…

Pau en el cor, llum en l’enteniment!

[1] Swinden, S (2006) “De l’Homo Sapiens a l’Homo Intencional: La fenomenologia de la revolució no violenta”. Londres: Adonis & Abbey Publishers
[2] Swinden, S (2019) “L’espai de representació com a experiència psicosocial Una Psicologia de la imatge, la Intencionalitat, els impulsos i la transcendència al servei de la revolució no violenta”, França: Parc d’Estudi i Reflexió La Belle Idée, accessible a: