Després de cent cinquanta-nou dies de recorregut pel planeta, amb activitats en 51 països i 122 ciutats, passant per sobre de dificultats i amb peripècies múltiples, l’Equip Base de la 2ªMM va concloure el seu recorregut a Madrid el 8 de març, data triada com a tribut i mostra de suport a la lluita de les dones. Aquesta arribada va ser celebrada a través de diferents esdeveniments entre el 7 i 8 de març.

  Dissabte 7 de març: de Vallecas al Retiro

  . Al matí, al Centre Cultural del Pozo del barri de Vallecas, va tenir lloc un concert d’agermanament entre el Col·legi Núñez d’Arenas, l’orquestra Pequeñas huellas (Torí) i l’orquestra de l’Ateneu Cultural de Manises (València); un centenar de nois i noies van interpretar diverses peces musicals, i alguns uns temes de rap.

  Davant un públic de familiars i amics plenament entregats, i amb imatges de fons de símbols humanistes de la Pau i la Noviòlencia, Rafael de la Rubia va prendre la paraula i va recordar que el primer símbol humanista s’havia realitzat precisament en el col·legi Núñez d’Arenas i que l’agermanament va sorgir arran dels preparatius d’aquella primera Marxa Mundial; també va comentar que en el seu transcurs havia trobat en diversos llocs nois que feien servir el rap com a forma d’expressió musical per a connectar amb la gent jove. Després, va encoratjar els adults a parar esment a aquests joves que van mostrant el camí amb nous valors, com la cura del medi ambient i la solidaritat entre uns i altres.

   A la tarda es va fer l’acte «oficial» de tancament de la Marxa en l’auditori de la Casa Árabe, prop del Parc del Retiro. Els assistents van poder consultar a l’entrada diversos materials lliurats a l’equip base en el curs de la Marxa, com un llibre-maleta amb dibuixos de joves emigrants arribats a Roma, creuant el Mediterrani, des de diferents països de l’Àfrica.

   Després d’unes paraules d’agraïment a la Casa Árabe, Martina S. va donar la benvinguda als presents, alguns arribats de lloc tan distants com l’Índia (Deepak V.), Colòmbia (Cecilia O.), Xile (Lílian A.), França (Chaya M. i Denis M.) Itàlia (Alessandro C., Diego M. i Mònica B.), Alemanya (Sandro C.), sense oblidar la inclusió virtual dels amics que no podien ser-hi físicament per qüestions de visat o per tema sanitari i que seguien la sessió via streaming. Rafael de la Rubia va fer, en primer lloc, un repàs de com va sorgir aquesta 2a MM, els seus matisos respecte a la primera i va recordar els seus eixos temàtics. A continuació, representants de països dels cinc continents van donar compte d’allò més important esdevingut en el transcurs de la marxa i al seu entorn. Tot es va anar complementant amb comentaris, anècdotes, projecció d’imatges i la intercalació de missatges per vídeo arribats de diversos països, tot plegat va donar com a resultat un ventall multicolor d’activitats dutes a terme tant per activistes com per infinitat de col·lectius i institucions.

   DIAPORAMA

    

   Per finalitzar es van esmentar algunes de les accions i projectes, que amb diferent grau de precisió, havien sorgit durant el recorregut:

   – Agermanament entre centres educatius. Col·legis i Universitats.
   – Edició de llibres de la Marxa: a) Llibre il·lustrat de l’editorial Saure amb blocs temàtics de la MM; b) Llibre de la 2a MM, que recopila tot el realitzat i c) Joc de l’Oca de la MM
   – Declaracions d’interès municipal o d’interès cultural a la MM en els àmbits municipal i regional.
   – Campanya «Mediterrani, Mar de Pau» que declara ciutats com a Ambaixades de pau. Pròxima acció en la Mar Adriàtica.
   – El Senegal (Thiès): Fòrum “Àfrica cap a la noviolència»
    Marxa Llatinoamericana per la Noviolència 2021 a San José de Costa Rica, on confluiran sengles recorreguts des del nord i el sud del continent.
   – Conferència “Mujeres emprendedoras» a l’Argentina (Tucumán)
   – Campanya «Activem la Pau» a Nepal/Índia/Pakistan
   – Intervenció en la cimera dels Premis Nobel de la Pau (Nobel Peace Price Summit) a Corea del Sud (Seül).
   – Participació en la conferència sobre Desarmament Nuclear de l’”International Peace Bureau” i possible trobada amb Guterres, secretari general de l’ONU als EUA (Nova-York)
   – Proposta de Festival per celebrar la ratificació del TPAN al Japó (Hiroshima).
   – Observatoris per la noviolència a Curitiba i comitès permanents de la Noviolència al Brasil.

   Es va tancar l’acte amb una picada d’ullet a la situació ambiental, i es va convidar a tothom a sensibilitzar-se i contaminar-se amb el virus de la Noviòlencia.

   Diumenge 8 de març: Porta del Sol, Km 0 i símbol humanista.

   Des de les 11.00 h del matí un estrany ballet va tenir lloc a la Puerta del Sol enfront del Km 0 cridava l’atenció dels vianants. L’equip promotor de la MM de Madrid, amb alguns amics més arribats a les vespres des de Brussel·les i Tànger, estaven instal·lant l’equip de música i desplegant pancartes mentre es dibuixava a terra el símbol de la noviolència. Es va anar creant un cercle i al seu al voltant van començar a arremolinar-se curiosos. Marian, de «Mujeres caminando la paz”, a ritme de tambor, feia una crida a l’atenció, sobre el sentit d’aquest esdeveniment en aquest dia i va cedir la paraula a Rafael de la Rubia: «…després de cent cinquanta-nou dies tanquem aquí aquesta 2a Marxa Mundial per la Pau i la Noviolència. En aquest temps la MM ha realitzat activitats en 50 països i més de 200 ciutats i ha comptat amb un equip base, del qual hi ha aquí diversos presents, amb el que s’ha circumval·lat el planeta… Aquesta marxa està inspirada en els pares de la noviolència que ens han precedit, als qui hem homenatjat en el recorregut: M. Gandhi en el Sevagram Ashram (l’Índia) i Silo en el Parc Punta de Vacas (l’Argentina), entre altres…”. Després d’agrair als participants, va convidar a totes i a tots a sumar-se al projecte de la 3a Marxa!!!, d’aquí a cinc anys, en el 2024.

   Encarna S. per part de l’”Associació de Dones Humanistes per la Noviolència”, va fer un al·legat en favor del paper de les dones per a un món noviolent. «Aquesta és l’hora en què les dones ens estem alçant, propietàries de la nostra essència i compromeses amb la vida. Nosaltres declarem que la vida es troba amenaçada, que la humanitat es troba amenaçada, i ens comprometem amb la seva protecció. A partir avui convidem al compromís amb la protecció de la vida, creant llaços, creant xarxes: xarxes de solidaritat, de cura, xarxes humanes des del femení. De manera que aconseguim reprendre el sentit d’espècie, el registre que totes les persones som una»

   DIAPORAMA

   Segons una coreografia prèviament pautada van entrar dos grups en fila per dos pols i es van anar movent per les línies traçades a terra fins a configurar el símbol de la Noviolència. Al senyal que s’havia acordat es van aixecar cartolines blanques i violetes que significaven com des del centre, morat, les dones van difonent el blanc, la noviolència. Des de dalt es van gravar imatges per a tenir memòria de l’esdeveniment. Després, els participants van sortir del cercle i van compartir amb alegria amb la resta del públic.

   Més tard, la Marxa es va tancar formalment després de 148 mil km, tot fent la volta al planeta, en el mateix Km 0 des d’on havia sortit feia cent cinquanta-nou dies.

   A la tarda els activistes de la 2ªMM van participar en la manifestació feminista conjunta del 8M.

   Van ser dos dies complets i intensos, de riures compartits entre persones de diferents països i cultures, disposades a continuar col·laborant en el futur. Prova d’això, és que l’endemà ja s’estava fent conxorxa en reunions informals per articular els projectes de la Marxa Llatinoamericana per la Noviolència i la campanya Mediterrani mar de Pau…

   Autora: Martine SICARD de Món sense Guerres i sense Violència

   Fotografies: Pepi i Juan Carlos i, Deepak, Saida, Vanessa…