“Qui mana realment, si aquí s’aproven grans declaracions i després no es compleixen?”, pregunta l’alcaldessa de Barcelona a les Nacions Unides, on ha demanat major cooperació dels Estats i les ciutats per canviar el model econòmic “especulatiu i depredador”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit a les Nacions Unides la inauguració de la cimera mundial de ciutats sobre l’emergència climàtica. El Fòrum de Governs Locals se celebra a Nova York coincidint amb la setmana d’Alt Nivell convocada per Nacions Unides, i que reuneix els principals caps d’Estat i de Govern amb l’objectiu d’afrontar el repte de l’emergència climàtica i fer seguiment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) adoptats en l’Agenda 2030.

Aquest fòrum de Nacions Unides és l’espai on les ciutats debaten i parlen directament amb els representants de l’Estat. “Volem fer més que això. Els Estats han de reconèixer les ciutats com a alides, sòcies i protagonistes de l’acció climàtica”, ha dit l’alcaldessa, que ha demanat que les ciutats participin en la governança i la distribució del finançament per fer més efectiva l’actuació.

“Qui mana realment aquí”, ha preguntat l’alcaldessa davant d’un auditori format per grans ciutats i representants dels Estats i les Nacions Unides. Ada Colau ha destacat el paper de Nacions Unides com a espai on reposa la sobirania i la legitimitat democràtica, però ha lamentat que s’aprovin grans declaracions i agendes d’accions i després no només no es compleixin, sinó que se segueixi mantenint un model econòmic especulatiu i depredador. “Volem que aquestes trobades no es limitin a gent que viatge en avió i dorm a hotels: aquestes cimeres han de tenir un retorn a la societat, que vol solucions concretes”, ha dit Colau, que ha manifestat la seva coincidència amb el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, i l’activista Greta Thunberg, que va dir dilluns que ara es temps de passar a l’acció.

Ada Colau ha situat les ciutats com a protagonistes del canvi: el lloc on es concentren tots els reptes globals i la majoria de la població. “Els Estats ens necessiten, no només han de venir aquí a escoltar-nos”, ha dit l’alcaldessa, que també és copresidenta de CGLU, la principal xarxa mundial de ciutats. En aquest sentit, ha proposat mecanismes estables de col·laboració amb els Estats que incloguin millores en el finançament i la governança.

Amb la trobada de grans ciutats, Colau tanca una ràpida estada a Nova York, a la seu de les Nacions Unides, on l’alcaldessa ha intensificat l’agenda de relacions amb altres ciutats i institucions, acompanyada per la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, que és també responsable de l’àrea de relacions internacionals.