Han passat gairebé 7 anys d’ençà que Julián Assange es va refugiar en l’ambaixada equatoriana a Londres per a escapar de l’extradició de les autoritats britàniques. Si fes una passa a l’altre costat de la porta, seria arrestat immediatament i molt probablement extradit als Estats Units, on s’enfrontaria a una llarga sentència de presó o a quelcom pitjor.

Durant anys, el filtrador d’informació secreta ha estat esperant dins la petita ambaixada equatoriana de Londres, i des que Lenín Moreno és cap d’Estat de l’Equador, la seva situació ha empitjorat. En condicions de règim d’incomunicació, ja no té contacte amb el món exterior, excepte amb els seus advocats; el seu estat de salut es deteriora ràpidament i se li nega l’atenció mèdica necessària. A això hem de sumar els assetjaments diaris, que se suposa que han de fer de la vida del fundador de Wikileaks  un infern.

En una entrevista amb Jorge Jurado (1), exambaixador de l’Equador a Berlín, parlem de la situació d’Assange i de per què l’Equador, l’exsalvador, s’ha convertit en el més gran turmentador d’Assange.

Aquesta entrevista ha estat realitzada en col·laboració amb el nostre mitjà associat Weltnetz.tv.

Vídeo en Alemany

 

  • Jorge Jurado va ser Ambaixador de la República de l’Equador a Berlín de 2011 a 2016. Anteriorment, va ser Ministre d’Aigua, Secretari d’Estat de Mines i Director d’Assumptes Ambientals de la Municipalitat de Quito. Fins a 2004, Jorge Jurado va ser professor en la Universitat de San Francisco a Quito i en la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials sobre diversos temes ambientals. Va estudiar tecnologia energètica i enginyeria de processos en la Universitat Tècnica de Berlín.

TRANSCRIPCIÓ DE VÍDEO:

Reto Thumiger: Avui donem la benvinguda a Jorge Jurado de Quito, l’Equador, per a una entrevista. Permet-me que et presenti breument: Vas ser ambaixador de la República de l’Equador a Berlín de 2011 a 2016. Anteriorment, vas ser Ministre d’Aigua, Secretari d’Estat de Mines i Director d’Assumptes Ambientals de la Municipalitat de Quito. Fins a 2004 vas ser professor en la Universitat de San Francisco a Quito i en la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials sobre diversos temes ambientals. La teva relació amb Alemanya i el perquè parles un alemany tan perfecte és pel fet que a que vas estudiar tecnologia energètica i enginyeria de processos en la Universitat Tècnica de Berlín.

Jorge Jurado: Així són les coses, fa molt temps.

R. Durant els teus 5 anys com a ambaixador de l’Equador a Berlín, vas deixar una impressió duradora, molta gent t’estranya, vas fer amics i vas explicar incansablement el desenvolupament del progressisme a l’Equador. Des de llavors, l’Equador té un nou president. Què més ha canviat?

J. Benvolgut Reto, moltes gràcies per aquesta entrevista. Estic content de tenir novament contacte amb Berlín. En resposta a la teva pregunta, em temo que moltes coses han canviat. El que teníem fins al 2017 i perseguim com a objectiu, donada la nostra situació, de ser un dels països progressistes d’Amèrica Llatina, va canviar. Es tracta d’una inversió total i els objectius i els somnis que llavors teníem no s’estan perseguint ara. Crec que estem en el camí cap a una forma molt neoliberal d’economia i govern, amb tot el que això significa. Els canvis que han succeït en aquest primer any i mig són tan grans, que ja no sóc capaç de reconèixer al meu propi país i el que hem aconseguit.

R. Ha d’entendre’s en aquest context que l’Equador ha deixat l’ALBA (Aliança Bolivariana per a Amèrica)?

J. Sí, és clar, això és una part. En primer lloc, cal dir que amb les dificultats econòmiques que està experimentant Veneçuela, l’impuls que ha tingut l’ALBA ha disminuït de manera molt important. A més, altres països integrats en l’ALBA també estan experimentant grans dificultats, per exemple Nicaragua. L’any passat, si no recordo malament, l’Equador va deixar l’Aliança. Amb la nova direcció neoliberal, l’ALBA simplement ja no té sentit per a l’Equador i és per això que el govern ha pres aquesta decisió.

R. L’exemple del govern argentí de Macri mostra que només es necessiten uns pocs anys per a revertir el gran progrés que es va construir durant diversos períodes de govern dels Kirchner…

J. Ara, estem experimentant exactament el mateix….

R. Llavors, això és coherent amb la tendència general que estem veient actualment a Amèrica Llatina, a la qual s’han unit Brasil, Xile i altres països?

J. Sí, és una tendència a Sud-amèrica i dic Sud-amèrica perquè veig a López Obrador a Mèxic amb gran esperança. Per això no em refereixo a tota Amèrica Llatina, sinó a Amèrica del Sud. La tendència a Sud-amèrica que esmentes és una tendència de dretes.

R. Aquest desenvolupament és un tema important, que naturalment ens preocupa molt. La raó d’aquesta entrevista que et vaig demanar era una altra, però aquesta informació de fons és important. Estem molt preocupats per la situació de Julian Assange. Amb el nou govern de l’Equador, moltes coses han canviat també per a ell. Com veus la seva situació en l’ambaixada equatoriana a Londres?

J. Desafortunadament, Assange ha d’adaptar-se a una situació absolutament nova. L’Equador ha dit formalment que Assange pot romandre en l’ambaixada i gaudir del dret d’asil, però sota certes condicions. Aquestes condicions han canviat molt, s’han endurit. Per això crec que la situació personal de Julián Assange en l’ambaixada equatoriana a Londres s’ha tornat molt desagradable, perquè ja no pot gaudir de les petites llibertats amb les quals comptava. Probablement s’intenta pressionar Assange perquè prengui la decisió de deixar l’ambaixada per ell mateix. Si algú ni tan sols pot sortir a l’aire lliure durant uns minuts i ha de romandre tot el temps en una habitació molt petita, llavors segurament volen colpejar aquesta persona internament i destruir-la.

R. Basat en la meva informació, ell, mentrestant, està completament aïllat, només pot rebre molt pocs o cap visitant, ja no té accés a Internet. Sembla que no rep el suport mèdic que necessita. Rafael Correa, l’expresident de l’Equador, anomena les condicions de vida sota les quals viu en l’actualitat Julián Assange de “tortura”.

J. El més segur és que siguin condicions de vida molt difícils per a ell, sí.

R. Assange té la ciutadania equatoriana, pot Lenín Moreno deixar-lo al mig del carrer?

J. Formalment no. No, no pot fer això. En primer lloc ell és ciutadà equatorià i cap ciutadà equatorià pot ser expulsat de la seva pròpia ambaixada. En segon lloc, Assange té asil del Govern equatorià i si fos tret al carrer, significaria una ruptura absoluta amb les normes internacionals, amb els costums internacionals, especialment aquí a Amèrica Llatina, on reconeixem el dret d’asil com un dels béns més elevats que hem aconseguit. Per això crec que l’actual govern equatorià ho consideraria molt acuradament abans de fer aquest pas.

R. I és per això que la tàctica consisteix a fer la seva vida tan difícil que Assange decideixi anar-se per si mateix?

J. Podem especular sobre això. Sí, aquesta podria ser una de les raons.

R. Julián Assange és un problema a l’Equador, es parla d’ell o està sent eclipsat pels problemes actuals de l’Equador i l’Amèrica Llatina?

J. De tant en tant es planteja el tema, però cal veure’l en tot el seu context. Un dels canvis que desgraciadament experimentem amb el nou govern, que ja no és tan nou, ja que des de fa un any i mig, o una mica més, està en el poder. Tot el flux d’informació de la premsa comercial, de la premsa hegemònica, persegueix els favors del govern i certa informació simplement no es publica. La premsa oficial del país exerceix cert tipus d’autocensura i, per tant, aquí no es publica el que succeeix amb Assange o que hi ha diferents moviments, en molts països, que donen suport a Assange. La població està molt mal informada, no té gaire accés als fets i la majoria de les vegades només circulen notícies a través de les diferents xarxes socials. Però el tema Assange apareix en les xarxes socials de tant en tant. Això no és suficient perquè la població del país el vegi com un problema. A l’Equador, a causa de la situació històrica de la societat, tenim problemes estructurals que ens ocupen constantment i el tema d’Assange no és quelcom que es discuteixi cada dia. En alguns cercles el tema d’Assange ja s’ha tractat realment, però són una minoria absoluta.

R. Els Estats Units han augmentat la pressió sobre l’Equador o ha disminuït la voluntat del govern actual de resistir-se a aquesta pressió en comparació amb l’anterior?

J. És difícil saber-ho. Formalment, la situació no ha canviat. Hi ha molts rumors que des de la visita del vicepresident Pence a l’Equador, fa uns mesos, la pressió dels Estats Units perquè deixin de concedir asil a Assange ha estat molt forta. Això no és, per descomptat, cap informació oficial, cap membre del govern o de l’ambaixada dels EUA admet una cosa així. Però després d’aquesta visita el tracta en l’asil d’Assange va canviar molt i per a pitjor.

R. Si he entès bé, no hi ha pressió dins de l’Equador a Moreno per a tractar millor a Assange o per a trobar una solució humana al problema; llavors, en realitat, només la pressió internacional pot ajudar. Què pot fer la societat civil alemanya per a donar suport a Assange?

No només a Alemanya, crec que és molt important que s’exerceixi una pressió molt forta, duradora i diària. Solidaritat internacional amb aquesta persona, que ara es troba realment en una situació molt difícil. A Alemanya existeix la possibilitat de fer molt per ell. Pressionar als polítics alemanys perquè ells també pressionin, perquè aconsegueixin un cert canvi, de manera que el Govern del Regne Unit prengui un camí diferent. La pressió internacional ha de ser molt més gran. Des d’aquí tinc la impressió que la situació d’Assange no és un tema quotidià, però ell la pateix cada dia. No veig una altra manera que augmentar la pressió de la solidaritat internacional i continuar ampliant les campanyes en la mesura que sigui possible.

R. Amb la teva experiència com a diplomàtic, quina podria ser una solució? No pot quedar-se en aquesta ambaixada per sempre, independentment de com el tractin. El govern britànic està decidit a arrestar-lo quan surti de l’ambaixada. Oficialment se li nega l’extradició, però es pot suposar que això succeirà tan aviat com els estatunidencs emetin una ordre de detenció internacional. Com podem resoldre aquest empat diplomàtic?

No veig gaires oportunitats. Tret que hi hagi un canvi de govern a Gran Bretanya. Però sota l’actual govern de la Sra. May, res canviarà. La pressió de l’Equador per continuar negociant ha disminuït molt, molt. Potser si la situació sobre la discussió del Brexit en el Parlament britànic conduís a un canvi en el Govern britànic i Jeremy Corbyn arribés al poder, s’obriria una finestra per a una sortida, una forma digna de sortir d’aquest punt mort.

R. Finalment Jorge, m’interessaria saber com actuàries si encara fossis ambaixador de l’Equador a Berlín, quant marge de maniobra té un ambaixador?

J. M’has fet una pregunta molt difícil perquè mai voldria ser ambaixador en aquesta situació. Un ambaixador té cert marge de maniobra, però, per descomptat, es veu obligat a seguir les directrius del Govern i jo estaria immediatament en contraposició amb les meves pròpies idees sobre el Govern actual. Bé, és difícil dir alguna cosa sobre això. Però aquests petits marges podrien potser ser utilitzats intel·ligentment, almenys fins a cert límit.

R. O podries ser destituït com a ambaixador o, com dius, que renunciessis perquè ja no estàs en absolut d’acord amb el govern.

J. Precisament.

R. Moltes gràcies per aquesta interessant conversa i espero que no sigui l’única. Encara hi ha molts temes, sobre què està succeint a l’Equador i l’Amèrica Llatina, dels que podem parlar i ens agradaria molt fer-ho en una altra oportunitat.

J. Estic encantat d’estar disposat i gràcies per aquesta oportunitat de parlar amb vosaltres i amb Berlín. Moltes gràcies.