Per Eva Marín. Imatges Eva Marín i René Gómez

Unes 500 persones, segons la Guàrdia Urbana (2.000 segons els organitzadors) han acudit a la concentració convocada aquesta tarda per voluntaris d’Open Arms com a protesta pel bloqueig de Capitania Marítima (Ministeri de Foment) a que el buc d’Open Arms pugui navegar pel Mediterrani central. Òscar Camps, fundador d’Open Arms, declarava que “aquestes decisions costen vides humanes”, davant les portes de la Delegació del Govern Espanyol del carrer Mallorca a on ha començat la manifestació a les 16 h.

Cada día que passa es perden vides al Mediterrani

Camps es lamentava que ahir a la nit havien perdut la vida 117 persones, entre elles dones i nens que podrien haver salvat la seva vida si haguessin partit quan estava previst. Assegurava, a més, que “Aquesta és una decisió política, no tècnica”, com argumenten i “pot trigar un mes a resoldre’s un mes, i en un mes estarem parlant de 200 o 300 morts”. Respecte als motius del Govern va al·ludir sobretot a les pressions de la Unió Europea, d’Itàlia i a la por, perquè hi ha unes eleccions properes i el tema de la immigració “no està ben vist”, existeix un discurs xenòfob i el Govern espanyol s’ha sumat així a la persecució a la flota humanitària per a mantenir el “forat negre” del Mediterrani.

Al seu pas pel Consolat d’Itàlia els concentrats han corejat “Salvini feixista, Sánchez covard”, “Free Open Arms” i “Assassins”, en protesta per la política migratòria italiana, i la postura del president espanyol. Minuts abans Camps havia manifestat el seu desconcert davant un president “que li va obrir la porta al Aquarius, i ens la tanca a nosaltres i critica a Itàlia que tanca ports però ell reté el vaixell, que és igual de greu”.

Petició de l’alliberament de l’Open Arms

Tres voluntaris han llegit, per a finalitzar, un manifest davant la Seu de la Unió Europea en Passeig de Gràcia, en el qual exposaven els motius pels quals el buc d’Open Arms porta retingut en el Port de Barcelona des del 7 de gener i l’absència de resposta que ha obtingut de moment l’ONG a les seves al·legacions a pesar que Capitania Marítima reconeix que el buc Open Arms efectua operacions d’auxili i salvament i “no podrà sinó complir amb l’obligació d’auxiliar a qui es trobi en el mar, tal com prescriuen els convenis internacionals” pel que dedueixen que la retenció del vaixell respon a decisions polítiques i exigeixen que s’alliberi immediatament per a tornar a “la ruta més mortífera del món, la del Mediterrani Central”.

La concentració, que ha comptat amb el suport de Stop Mare Mortum, Amnistia Internacional, Casa Nostra Casa Vostra, Festival Esperanzah, Fundació Cívica Esperanzah, Gat, At2 i Grup d’Economia Solidària Plegats, entre altres, també ha rebut el suport de l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va mostrar el seu rebuig davant la decisió de Foment.