El passat dimecres, la Generalitat de Catalunya mitjançant la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, va aprovar definitivament una modificació del Pla General Metropolità de Barcelona que obliga les promocions residencials de més de 600 m2, siguin de nova creació o de reforma integral, a destinar un 30% de la superfície per a habitatge de protecció pública.

La mesura ja ha superat tots els tràmits i entrarà en vigor en els propers dies, un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Neix de de les demandes d’associacions com la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Observatori DESC, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) i Sindicat de Llogaters. De l’interès tirar endavant iniciatives per augmentar els pisos assequibles de la ciutat i garantir el dret a l’accés a l’habitatge.

Amb aquesta mesura, l’Ajuntament de Barcelona aconseguirà fer créixer el parc d’habitatge assequible en uns 330 pisos nous cada any i es garantirà la correcta distribució dels pisos per tota la ciutat. D’aquesta manera, més del 50% dels nous habitatges assequibles s’ubicaran en barris cèntrics, que són on fa més falta l’habitatge protegit i on s’està patint més la gentrificació i l’expulsió de veïnat.

En base als requisits d’accés que marca la normativa catalana, podrà sol·licitar els habitatges un 75% de la població de Barcelona, i els preus seran assequibles: segons el règim general, un pis de 80 m2 costa al voltant d’uns 510€ al mes si és de lloguer i 136.000€ si és de venda.

També es declara tot el municipi com a “àrea amb dret de tanteig i retracte” això permet a l’Ajuntament el dret de compra preferent en la compravenda de determinats edificis o solars i evitar així la especulació.

La alcaldessa de Barcelona va dir: “el dia d’avui és un dia històric que marca un abans i un després en la defensa del dret a l’habitatge i posa límits a l’especulació desfermada que s’ha patit durant massa temps a la ciutat i a l’Estat”. La ciutadania feia temps que deia que calien polítiques valentes”, ha destacat, i ha afegit que la nova normativa és també un “missatge molt clar” cap a qui es dedica al negoci immobiliari, que és “legal i legítim però s’ha de fer des de la coresponsabilitat”.

L’obligació del 30% l’hauran de complir totes les noves llicències que es tramitin des de l’aprovació definitiva. No s’aplicarà a les llicències presentades durant els dos anys següents a l’entrada en vigor de la norma que acreditin transaccions vinculades a la nova promoció fetes entre l’1 de juliol de 2016 i l’aprovació inicial de la mesura. Per tant, el nou instrument servirà per aturar operacions clarament especulatives que provoquin l’expulsió de veïnat i operacions al mercat negre, i per protegir els immobles de propietat vertical de l’adquisició per part de fons d’inversió.