Trenta-sis membres del Bundestag, del Parlament holandès i del Parlament Europeu van instar al Secretari General de l’ONU, Antonio Guterres, al president de l’Equador Lenin Moreno i a la primera ministra britànica Theresa May a protegir al publicista i fundador de la plataforma d’investigació  Wikileaks Julian Assange.

Una “solució ràpida” és necessària, en vista de l’estat de salut d’Assange, qui ha estat vivint en un asil forçat a l’ambaixada a Londres durant sis anys, segons una carta de la líder de l’esquerra en el Bundestag alemany, Sara Wagenknecht i altres parlamentaris, en ocasió del Dia Internacional dels Drets Humans, el 10 de desembre.

L’amenaça constant i arbitrària del Regne Unit i els EUA, la privació de llibertat durant anys, la contínua separació de la seva família i amics, l’obstaculització de l’atenció mèdica adequada i el recent aïllament d’Assange, des de març d’aquest any, són violacions greus i escandaloses dels drets humans en el centre d’Europa, continua la carta de protesta.

La missiva condemna expressament l’amenaça del govern equatorià de retirar la protecció atorgada prèviament a Assange en l’ambaixada, mentre que als EUA s’ha fet pública una ordre secreta de detenció del ciutadà d’origen australià.

Sense protecció legal i sense cap aclariment de la seva situació, Assange corre el risc de ser extradit a un “govern impredictible com el dels Estats Units”. Els eurodiputats demanen per a Julian Assange l’alliberament immediat i la partida a un país segur.

Berlín / Brussel·les, 10 de desembre de 2018

Estimat Secretari General, António Guterres,

Senyor President Lenin Moreno,

Senyora Primera Ministra Theresa May,

Sis anys després de l’inici del forçat asil de Julian Assange en l’ambaixada, amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans aquest 10 de desembre, exigim protecció per al periodista i fundador de la plataforma de revelació Wikileaks, que ha denunciat crims de guerra i altres abusos greus comeses per governs.

Ens preocupa la salut del Sr. Assange i demanem una solució ràpida dels governs del Regne Unit i l’Equador.

Condemnem l’amenaça del govern equatorià de retirar la protecció atorgada prèviament al Sr. Assangeen en l’àrea de l’Ambaixada, mentre que als EUA s’ha publicat una ordre secreta d’arrest del ciutadà d’origen australià.

Destaquem la importància de l’opinió de la Cort Interamericana de Drets Humans, que compromet a l’estat equatorià a treballar pel benestar de les persones que han buscat protecció en missions diplomàtiques.

Assenyalem que WGAD, el grup de treball independent de l’ONU, ha condemnat el processament d’Assange com una persecució arbitrària.

Si el Sr. Assange fos expulsat de l’ambaixada sense protecció legal i cap mena d’aclariment de la seva situació, seria inevitable l’extradició a un govern imprevisible com el dels Estats Units que el perseguiria i possiblement el condemnaria a cadena perpètua.

La constant i arbitrària amenaça de Gran Bretanya i els EUA, els anys de privació de llibertat, la separació contínua dels seus familiars i amics, l’obstaculització d’una atenció mèdica adequada i el recent aïllament del Sr. Assange, des de març d’aquest any, són violacions flagrants i escandaloses dels drets humans a Europa.

Per tant, exigim l’alliberament immediat combinat amb la sortida a un país segur per a ell.

Gràcies per endavant per la seva resposta.

Respectuosament,

 

Eva Joly, MdE, membre del Parlament Europeu, França

Stelios Kouloglou, membre del Parlament Europeu, Grècia

Patrick LeHyaric, membre del Parlament Europeu, França

Sahra Wagenknecht, membre del Bundestag, Alemanya

Gökay Akbulut, membre del Bundestag, Alemanya

Christine Buchholz, membre del Bundestag, Alemanya

Jörg Cezanne, membre del Bundestag, Alemanya

Javier Couso, membre del Parlament Europeu, Espanya

Sevim Dagdelen, membre del Bundestag, Alemanya

Diether Dehm, membre del Bundestag, Alemanya

José Inácio Faria , membre del Parlament Europeu, Portugal

Takis Hadjigeorgiou, membre del Parlament Europeu, Xipre

Heike Hänsel, membre del Bundestag, Alemanya

Andrej Hunko, membre del Bundestag, Alemanya

Ulla Jelpke, membre del Bundestag, Alemanya

Sadet Karabulut , parlamentari, Països Baixos

Kostadinka Kuneva , membre del Parlament Europeu, Grècia

Paloma López Bermejo , membre del Parlament Europeu, Espanya

Gesine Lötzsch, membre del Bundestag, Alemanya

António Marinho e Pinto , membre del Parlament Europeu, Espanya

Fabio de Masi, membre del Bundestag, Alemanya

Marisa Matías , membre del Parlament Europeu, Portugal

Ana Miranda , membre del Parlament Europeu, Espanya

Zaklin Nastic , membre del Bundestag, Alemanya

Alexander Neu, membre del Bundestag, Alemanya

Dimitrios Papadimoulis, membre del Parlament Europeu , Grècia

Helmut Scholz, membre del Parlament Europeu, Alemanya

Eva-Maria Schreiber, membre del Bundestag, Alemanya

Maria Lidia Serna Rodríguez, membre del Parlament Europeu, Espanya

Barbara Spinelli, membre del Parlament Europeu, Itàlia

Bart Staes, membre del Parlament Europeu, Bèlgica

Alexander Ulrich , membre del Bundestag, Alemanya

Miguel Urbán, membre del Parlament Europeu, Espanya

Marie-Christine Vergiat , membre del Parlament Europeu, França

Kathrin Vogler , membre del Bundestag , Alemanya

Sabine Zimmermann, membre del Bundestag, Alemanya