El candidat del Partit Social Liberal (PSL) Jair Bolsonaro, d’extrema-dreta, va ser triat president de Brasil aquest diumenge (28/10). El diputat assumirà el càrrec en 1er de gener de 2019 per a un mandat de quatre anys.

Amb 92,08% de les urnes escrutades, Bolsonaro va obtenir fins al moment 55,63% dels vots. Fernando Haddad, candidat del Partit dels Treballadors (PT), va aconseguir 44,37%.

La campanya de Bolsonaro va ser marcada per la difusió de fake news. Al candidat se li va arribar a prohibir la reproducció de continguts que afirmaven que el llibre Aparell Sexual i Cia havia estat distribuït en escoles públiques pel Ministeri de l’Educació quan Haddad era ministre de l’àrea. El tribunal electoral també va determinar que 55 links en què Bolsonaro posava a prova la fiabilitat de la urna electrònica, fossin trets de circulació.

Ferri defensor de la dictadura militar –règim responsable per perseguir, detenir, torturar i matar a milers de persones entre 1964 i 1985–, Bolsonaro és conegut per les seves frases homofòbiques, racistes i misògines, la qual cosa ho va transformar en un símbol de l’extrema dreta.

Bolsonaro va ser víctima d’una punyalada en l’abdomen al començament de setembre, mentre feia campanya en Juiz de Fora, estat de Mines Gerais. Des de llavors no va participar de cap dels debats previstos, encara després de ser autoritzat pels metges.

Militar de reserva, el president electe va ser regidor de Rio de Janeiro (1989-1990) i és diputat federal des de 1991 per aquest mateix Estat. Actualment, Bolsonaro compleix el seu setè mandat exercint el càrrec.

Entre les mesures més defensades pel president electe estan la castració química dels violadors i l’alliberament del port d’armes a la població.