La realització de la 2a Marxa Mundial, que començarà el 2 d’octubre del 2019 a Madrid i durarà fins al 8 de març de 2020, fou anunciada en el marc de les Jornades per la No-violència, que es van celebrar del 15 al 18 de novembre a Madrid.

Aquestes Jornades, impulsades per Món sense Guerres i sense Violència i co-organitzades, entre d’altres, per PNND [i], Fundación Cultura de Paz, WILPF-España, Noviolencia 2018, Ecologistas en Acción, Pressenza i AiPaz, es van desenvolupar en diversos escenaris de la capital madrilenya: des del simbòlic Congrés dels Diputats fins al popular barri de Vallecas, passant per l’Ajuntament de Madrid, a la Plaza Cibeles. L’interès dels organitzadors ha estat introduir la no-violència, en les seves diferents expressions, en tots els àmbits socials, a escala estatal, municipal, o de barri. Aquesta dinàmica es potenciarà durant tot el desenvolupament de la 2a Marxa Mundial en tractar d’incidir i actuar en totes les franges socials amb els temes de la pau i la no-violència.

El dia 15, a la Sala Clara Campoamor, del Congrés dels Diputats d’Espanya, es va abordar el tema de la seguretat global amb el risc creixent d’ús d’armes nuclears en relació al recent Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears [ii] que actualment s’està ratificant a les Nacions Unides i que no està sent recolzat pel govern d’Espanya. Durant l’esdeveniment, el parlamentari Pedro Arrojo [iii] va anunciar que 50 diputats del grup parlamentari de Podemos han adherit aquests dies a la Red del PNND. També es va produir una trobada entre Pablo Bustinduy[iv] i Alyn Ware[v], on van intercanviar sobre la via neozelandesa i sobre com van aconseguir, mantenint un acord de defensa comuna entre Nova Zelanda, Austràlia i els EUA, que fóra respectada la decisió del poble neozelandès de rebutjar la presència d’armes nuclears en el seu territori. Pedro Arrojo va anunciar també l’activació, a escala internacional, d’una xarxa de parlamentaris de suport a la 2a Marxa Mundial.

 

vídeo d’Alvaro Orus

El dia 17, en el saló d’actes de l’Edifici de Cibeles de l’Ajuntament de Madrid, es va desenvolupar una intensa i atapeïda jornada amb 30 ponents en 10 esdeveniments, entre panells i ponències.

En el panell Medios de comunicación. ¿Al servicio de quienes? varen participar Stéphane Grueso[vi] de Radio Carne Cruda, Magda Bandera[vii], de la revista La Marea i Javier Belda, de l’agència internacional Pressenza. Entre altres aspectes van destacar la necessitat de contrarestar les informacions que promouen els grans grups econòmics,  freqüentment allunyades de les necessitats informatives dels ciutadans.

Diferents enfocaments es van desenvolupar en aquest panell on es va tractar com s’estan instal·lant la No-violència i l’Espiritualitat en el món actual. Moisés Mato va destacar la campanya Noviolencia 2018; Philippe Moal, del Centro de Estudios Humanistas Noesis, va exposar les bases filosòfiques i psicològiques de la no-violència, Houssein el Ouarachi, del Colectivo ONDA, va ressaltar la no-violència des de la mirada de l’Islam i l’antropòloga Aurora Marquina  ho va fer des de la nova espiritualitat que proposa el Missatge de Silo.

Imatges de René Gómez (Àlbum)

Antonio Zurita, director de la UCCI [viii] va manifestar que des de l’Ajuntament de Madrid i des de la UCCI s’està col·laborant, recolzant i donant suport als treballs de preparació de la 2a Marxa Mundial. Manifestà també el seu interès a donar suport als valors de la no-violència així com a desenvolupar la proposta de les ciutats de pau. Alhora va destacar la necessitat d’una aliança entre el poder polític local i el poder social capaç de confluir en aquest tipus d’accions. També va fer esment d’una reflexió del professor Tierno Galván, que fou Alcalde de Madrid, que manifestava “els imperis, les costures de les nacions es trenquen i les ciutats queden”. Va anunciar que en el 2018 se celebrarà una nova edició del Foro Mundial sobre Violencias Urbanas amb l’objectiu de construir Ciutats de Pau i Ciutats de Convivència. Zurita va convidar Món sense Guerres a participar en el comitè organitzador del Fòrum.

Serà en aquest Fòrum Internacional d’octubre de 2018, al que estan convocats els alcaldes de les 300 ciutats més populoses del planeta, on es realitzarà el llançament mundial oficial de la 2a Marxa per la Pau i la No-violència.

El calendari temptatiu del recorregut de la 2aMM, amb dates d’entrada i eixida per continents és el següent:

EUROPA: Madrid – 2/10/2019, Cadis – 6/10/2019

ÀFRICA: Casablanca 8/10/2019, Dakar 27/10/2019 AMÈRICA: New York 28/10/2019, San José de C. Rica 20/11/2019, Bogotà 21/11/2019, Santiago – Xile 3/1/2020

OCEANIA-ÀSIA: Wellington – 4/1/2020, New Delhi 30/1/2020

EUROPA: Moscou 6/2/2020, Madrid 8/3/2020

L’octubre de 2018, en el llançament mundial de la 2aMM, es confirmaran aquestes dates, així com els recorreguts detallats dins dels països de cada continent.

Rafael de la Rubia

Membre de l’Equip coordinador mundial de Món sense Guerres i sense Violència i coordinador de l’Equip Base que va realitzar la 1a Marxa Mundial.

[i] PNND Xarxa de Parlamentaris per la No Proliferació i el Desarmament Nuclear.

[ii] El passat 7 de juliol de 2017, per iniciativa de l’Organització de Nacions Unides, 122 països van culminar la negociació i elaboració d’un Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Posteriorment, el 20 de setembre del 2017, es va obrir el procés de signatura del Tractat, des de l’expectativa fundada que més de 50 països ho ratificaren, condició perquè el Tractat entres en vigor.

[iii] Pedro Arrojo Agudo és diputat de Podemos. Doctor en Físiques i professor de la Universitat de Saragossa, la seva recerca està centrada en l’economia de l’Aigua.

[iv] Pablo Bustinduy Amador és Portaveu del Grup Parlamentari d’Units Podem en la Comissió d’Afers exteriors del Congrés i diputat de Podemos per Madrid. Alhora és el coordinador de la Secretaria Internacional de Podemos.

[v] Alyn Ware Global Coordinator, Parliamentarians for Nuclear Non-proliferation and Disarmament.

[vi] Stéphane Grueso. Periodista, cineasta i activista social.

[vii] Magda Bandera és periodista i escriptora.

[viii] UCCI Unió de Ciutats Capitals Iberoamericanes. Xarxa de ciutats que agrupa totes les capitals Iberoamericanes i algunes altres ciutats emblemàtiques.

 

S’anuncia la 2a Marxa Mundial per la Pau i la No-violència 2019 (II)