Des de la Xarxa Humanista de Notícies de Salut REHUNO Salut posem en marxa un espai d’intercanvi on trobem una nova mirada sobre la vida quotidiana, basada en una psicologia experiencial i existencial (la Psicologia del Nou Humanisme), i amb unes propostes concretes de treball personal per tal d’arribar a un sentit ple de la nostra existència i a una vida lliure de patiments innecessaris. No és, per tant, una psicologia terapèutica ni que tracti cap patologia, sinó que va dirigida a qualsevol persona que vulgui comprendre’s a si mateixa i tenir eines, si així ho desitja, per iniciar un canvi positiu en la seva vida. El benestar psicològic és, sense dubtes, una de les bases de la salut integral. Per això, és un aspecte fonamental al que s’ha d’atendre.

Et convidem a posar en pràctica aquestes propostes i també que et comuniquis amb nosaltres i ens expliquis la teva experiència. Escriu-nos!

Això de “única” està posat entre cometes per dos motius: d’una banda, perquè les interpretacions dels somnis que apareixien antigament a la literatura es basaven a donar un significat únic i estàndard a les imatges que apareixen als somnis (una casa sempre significa X, un foc sempre vol dir Y…), quan en realitat cada persona pot donar un significat diferent a una mateixa imatge; d’altra banda, encara que un mateix interpreti les imatges, el significat de cada imatge pot variar d’un somni a un altre en funció del context, per la qual cosa la interpretació del realt també canviarà.

Així que mai no hi haurà una única interpretació de les imatges dels somnis per a diferents persones, ni tan sols per a un mateix en diferents moments. Com és possible que això sigui així? Perquè el significat de les imatges mentals ve donat pel clima emotiu que les acompanya i pel context de la “narrativa” del somni. Serveix igual per als ensomnis (veure article anterior).

Per exemple, hi ha somnis en què la casa on visc compleix amb una funció protectora i altres somnis en què la casa compleix amb una funció limitant o asfixiant, com de tancament. A més, una mateixa persona pot somiar en diferents moments de la seva vida amb la imatge de casa complint amb funcions oposades perquè la seva situació vital ha canviat i la casa ja no és el mateix que abans per a aquesta persona. Un altre cas: si hi ha un foc que crema casa meva, i ho observo des de fora, puc sentir que aquest foc és destructiu, en el primer cas, o bé sentir que el foc és alliberador, en el segon cas (sempre que jo no hi sigui dins de la casa, és clar). És la mateixa imatge del foc, però en funció de l’objecte que crema (la casa protectora o la casa asfixiant) pren significats molt diferents, ja no per ell mateix, sinó per la funció que compleix en la narració del somni. I no passa només amb objectes tangibles. Puc somiar que estic sol en un lloc desert i sentir por o angoixa davant aquesta soledat o bé sentir que se m’obren infinits camins cap al futur i que puc anar cap a on vulgui. En aquest cas, la soledat com a situació compleix en el son amb funcions també oposades segons la situació vital del somiant.

Per tant, veiem que no podem apuntar a interpretacions úniques dels somnis ni confiar en els significats que s’hi publiquessin antigament ja que és altament probable que no tinguin relació amb el que li passa a un.

Aclarit aquest assumpte de les falses interpretacions universals, passem al que ens interessa, que és una tècnica per fer la nostra interpretació dels somnis.

Primer de tot hem d’escriure en un paper el relat del somni a interpretar amb totes les imatges que hi apareixen. Després, en una taula de dues columnes escrivim a la primera columna, i en l’ordre en què van aparèixer, totes les imatges del son: poden ser objectes o accions molt concretes. A la segona columna escrivim el significat que té per a mi aquest objecte o acció concreta. I aquí és on hi ha l’assumpte interessant. Un ha de cercar un significat propi de cada objecte en aquest somni en particular. Finalment, un cop escrits els significats a la segona columna es torna a escriure el relat, però substituint cada paraula pel significat que li he atribuït.

Posem un exemple d’una escena d’un somni:

Estic de genolls en un túnel estret. Al capdavant meu hi ha una gruixuda porta de fusta entreoberta, es pot percebre la llum del dia. Quan intento sortir del túnel no ho aconsegueixo i m’adono que un vehicle obstrueix la porta. Darrere meu hi ha un gruixut mur, em desespero i intento retrocedir.

Rescatem els objectes i situacions del relat:

  1. Estar de genolls, 2. Túnel, 3. Porta del túnel, 4. Llum del dia, 5. Automòbil, 6. Mur darrere.

I ara busquem el significat de cada element per a nosaltres:

  1. Estar derrotat, 2. Atrapat, 3. Voler escapar o avançar, 4. Una vida millor, 5. Una manera d’anar per la vida, 6. El passat.

Fixeu-vos que en aquest cas la persona atribueix com a significat de la imatge de l’automòbil “una manera d’anar per la vida”. No serveix dir que un cotxe és un mitjà de transport, aquest és el significat de diccionari. Amb el túnel passa igual, no serveix dir que és un lloc fosc, això és evident. Cal buscar allò que cada element representa en aquest somni per a qui ho estava somiant. Aquesta cerca de significats potser requerirà parar un moment, reflexionar sense pressa i tractar de descobrir quin clima emotiu acompanyava aquesta imatge en aquest somni. Si per mi les portes signifiquen fuites o avenços, signifiquen això i no una altra cosa, per més que altres diguin que les portes simbolitzen no sé què segons mites o creences antigues.

Un cop treballats els significats dels elements del son per separat, arriba el moment de substituir-los al relat del son. En el nostre exemple el relat quedaria així:

“Em sento atrapat i derrotat per alguna cosa que està en mi mateix i quan en vull escapar i anar cap a una vida millor, m’ho impedeix la meva manera d’anar per la vida.

Presa de la desesperació, intento escapar cap al passat sense comprendre que això ja és impossible.”

Com veieu el relat reescrit amb els significats de cada element pren un caire molt més interessant. Es pot dir que aquest relat reescrit és la interpretació d’aquest somni per a aquesta persona i aquesta interpretació explica al somiant una situació vital que està vivint i que en el nivell de vigília ordinària passa desapercebuda. Tot i això, a les imatges lliures del son s’encadenen una narrativa que tracta d’ordenar i donar sortida a aquesta situació, només que el relat està alegoritzat en imatges. Per tant, cal interpretar correctament els significats d’aquestes imatges per desvetllar (treure el vel) el treball que està intentant fer la consciència amb aquesta situació vital.

A l’article anterior vam dir que la consciència, en el nivell de son, no només descansa (a la fase de son vegetatiu), sinó que també s’aboca a un treball intens de reordenació d’experiències viscudes. En desvetllar el significat dels somnis d’aquesta manera, podem comprovar efectivament l’enorme feina que fa la consciència a la fase de son paradoxal.

Esperem que us hagi resultat interessant i si voleu enviar-nos algun somni al correu electrònic, us podem ajudar a interpretar-lo en funció dels vostres significats.