Amb el lema “2023 i Salut Pública sense Solució”, aquest diumenge, 15 de gener, ha tingut lloc la 97 Marea Blanca (97 manifestació en defensa de la sanitat pública), convocada per la Mesa en Defensa de la Sanidad Pública de Madrid (MESAP)-Marea Blanca, per denunciar els greus problemes que s’estan generant al sistema sanitari madrileny per la privatització de cada cop més serveis, la reducció de personal, el tancament de centres d’atenció primària, la manca d’inversió, la transferència de fons a la sanitat privada… i, l’última mesura de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, el nou Pla d’Urgències Extrahospitalàries.

Això ha provocat una vaga, des del novembre, dels metges d’atenció primària, l’àmbit més afectat per les polítiques de tancament i privatització de la Conselleria de Sanitat de Madrid.

Al final de la manifestació es va llegir el Manifest, que es reprodueix a continuació.

Manifest

2023! i Salut Pública sense solució!

La Mesa en Defensa de la Sanidad Pública de Madrid (MESAP) – Marea Blanca convoca aquesta 97 Marea per continuar reivindicant la salut com a dret humà fonamental. Milers de raons ens motiven en la nostra decisió resistent i insistent de defensar la nostra salut pública, un servei fonamental, que té la tasca de salvaguardar la salut de tota la població d’una manera ètica i justa. Podríem comptar milers, però comencem per alguns dels més significatius.

DEFENSO la Salut Pública perquè reclamo el compliment dels Drets Humans. La vida és un dels drets fonamentals i la cura de la salut de la població forma part de la tasca de governar.

Perquè, d’acord amb la Declaració Universal dels Drets Humans, tots els éssers humans són iguals, sense distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o d’una altra índole, origen nacional o social, propietat, naixement o qualsevol altra condició.

Perquè podem evitar que l’ambició i la cobdícia d’uns quants destrueixin els nostres serveis públics i els nostres drets democràtics.

Perquè la sanitat pública és propietat de la ciutadania, ja que es paga amb la nostra feina i impostos, i ha de complir amb els determinants socials, claus per a la salut i fonamentals en la prevenció i lluita contra la desigualtat.

Perquè els polítics l’han de gestionar bé, garantint el dret a la salut amb criteris universals, per tant, no poden alienar-lo ni comercialitzar-lo. Els diners que els ciutadans aporten mitjançant impostos per a la sanitat són diners públics, i especular amb la salut és un delicte greu.

Perquè la funció dels Gestors Polítics és garantir sobretot la Salut; per fer-ho, han de dotar el Sistema Públic de recursos humans i econòmics suficients, començant per l’Atenció Primària.

Perquè l’Atenció Primària, primer pas, entrada i eix de la salut pública, pretén garantir el màxim nivell de salut i benestar de la ciutadania, amb una atenció centrada en la persona, ràpida, propera al ciutadà, científica i realitzada per professionals de la salut amb contractes dignes i estables.

Perquè l’Atenció Primària ofereix una atenció continuada al llarg de la nostra vida, des d’abans del naixement fins al final de la vida; amb atenció 24 hores, en torns de matí i tarda; cobrint nits, festius i caps de setmana amb Serveis d’Urgències, tant urbans com rurals.

Perquè els Pressupostos de Salut Pública haurien d’assolir inversions d’almenys el 7,5% del PIB, un 25% de les quals s’haurien de dedicar a la Salut Pública, per tal de complir amb el model sanitari marcat a la Llei General de Sanitat de 1986, encara vigent.

Perquè els reiterats plans de reorganització dels Serveis d’Urgències Extrahospitalàries per part del Departament de Sanitat i del Departament de Recursos Humans d’aquesta Comunitat, consistents en obrir sense equips sanitaris complets (metges, infermeres i zeladors), estan posant la vida de la població en risc.

DENUNCIEM aquests plans i manifestem el nostre rebuig total a aquesta gestió maliciosa per part dels que no defensen la nostra comunitat.

Perquè des de fa més de tres anys hi ha 200.000 ciutadans sense metge assignat; perquè el seu metge s’ha jubilat, està en baixa o excedència, i aquests llocs de treball no s’han cobert, infringint la Llei 12/2001 d’Ordenació Sanitària de la Comunitat de Madrid.

Perquè també, segons denuncia l’Associació Espanyola de Pediatria, aquí hi ha 212.258 nens i nenes que no tenen assignat un pediatre o un metge de família que faci aquestes funcions.

Perquè l’aplicació del Reial Decret Llei 16/2012, de 20 d’abril, va suposar un profund canvi de model, eliminant el dret a l’assistència sanitària de milers de persones de manera injustificada, dret reconegut fins aleshores a totes les persones residents a Espanya, independentment de la seva situació administrativa.

Perquè des de l’octubre de 2021, la Conselleria de Sanitat de la CM ha deixat sense assistència sanitària 30.000 persones no empadronades, sense previ avís i sense període de reacreditació. És per això que demanem la derogació del Reial Decret Llei 16/2012, i permetre l’accés a una Atenció Sanitària plenament Universal a tot el territori i a totes les persones, independentment de les seves circumstàncies administratives.

Perquè la Comunitat de Madrid ha anunciat i aprovat que la Història Clínica del Pacient serà interoperable entre la Sanitat Pública i la Privada, aprofitant l’aprovació de l’anomenada Llei Òmnibus que sense vergonya i sense consens obre el camí a la privatització dels Serveis Públics, afavorir l’accés a dades clíniques confidencials a les companyies privades d’assegurances de salut, posant en perill les seves vides, circumstàncies i decisions.

Perquè a l’Atenció Hospitalària seguim amb llargues Llistes d’Espera que pressionen els usuaris i produeixen retards vergonyosos i inacceptables: molt efectives, perquè els pacients es vegin obligats a acudir a la Sanitat Privada; sí, seran derivats per a proves i intervencions senzilles i rendibles, sense complicacions, i un cop intervinguts no seran atesos com a clients.

Perquè no volem Derivacions, són una privatització silenciosa que no perceben els usuaris, però dia rere dia els pacients referits multipliquen els milions d’euros que es desvien de la Sanitat Pública a les butxaques dels accionistes de les empreses privades.

Perquè no volem que els fons voltor com Elliott, el més agressiu del món, funcionin als hospitals de la Comunitat de Madrid, emportant-se 1 de cada 2 euros pressupostats en sanitat pública.

Perquè cal defensar un sistema sanitari públic que ha emmalaltit per la privatització.

Perquè l’import que mouen empreses comercials i especuladors al sistema sanitari públic ja supera els 30.000 milions d’euros. Més del 40% dels recursos públics en sanitat passen a mans privades.

Perquè els governs que volem i necessitem han d’expressar la seva voluntat explícita de recuperar tot allò privatitzat (Hospitals i Serveis Sanitaris).

PODRÍEM AFEGIR MILERS DE MOTIUS en funció de cada experiència i del model que ha de mantenir una democràcia consolidada, però concretem ben alt i clar.

Perquè els Serveis Públics són una qüestió delicada a tenir-ne cura per consolidar-se sota el poder del poble sobirà, essent l’esquelet de la nostra democràcia, i

Perquè, en definitiva, sense Sanitat Pública hi ha MÉS DESIGUALTAT cada dia i el nostre país necessita tothom amb bona SALUT o malbaratarem el nostre futur per uns quants voltors.

Governi qui governi, la sanitat pública es defensa. Assegura’t de no trair-te.