(Imatge de René Gómez)

A través de Món sense Guerres i sense Violència, vam tenir l’oportunitat d’entrevistar l’activista i periodista Maria Teresa Montaño, que es troba a Catalunya, des de juny i fins a desembre, gràcies al programa «Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic», de l’Ajuntament de Barcelona amb l’associació Taula per Mèxic.

En diverses conferències Montaño ha definit la situació al seu país com d’«inseguretat desbordada» i ha explicat que 2022 està sent l’any més violent en la història de Mèxic contra el periodisme. «Cada dia moren onze dones assassinades», va declarar l’activista i, per això, les dones periodistes s’enfronten a un «doble perill».

«Mèxic ha estat declarat com un dels països més letals per exercir el periodisme, atès que des de l’any 2000 fins ara han estat assassinats 152 periodistes, quelcom que és una saga sense precedents a tot el món. Només enguany ja ha mort 18 periodistes i, a banda, hi ha 3 assassinats col·laterals de persones a qui van atrapar les bales».

La Teresa és directora del portal The Observer. Ha treballat en diferents mitjans de circulació nacional, des de fa més de trenta anys, entre ells: El Heraldo de México, El Universal, El Financiero, Milenio o la agència Notimex  i actualment col·labora amb la revista Proceso.

 

Fotos de René Gómez – Tertulia entrevista: Teresa Montaño, Inma Prieto, Pepe Gómez, Laura Moya, Javier Belda.

La periodista mexicana fa  anys que pateix amenaces i extorsions, per exemple, no pot exercir de professora de periodisme, malgrat estar qualificada. Fa a penes un any, va ser segrestada i amenaçada de mort, a més de sofrir el robatori de diners i del seu equip de treball.

La Teresa exerceix el periodisme en una de les entitats amb els índexs de corrupció i de feminicidis més grans de Mèxic, l’Estat de Mèxic.

«Estava fent massa preguntes i van demanar el meu cap, vaig ser acomiadada com a corresponsal d’El Heraldo de Méjico»

Quan torni a Mèxic continuarà treballant com a reportera «per compromís amb la gent i per donar veu als vulnerables i a aquells que busquen justícia», va afirmar la Teresa.