En rebre aquesta mateixa setmana el premi Vladimir Herzog per la publicació del seu llibre Banzeiro òkòtó, un viatge a l’Amazònia, centre del món, la prestigiosa periodista i escriptora brasilera Eliane Brum va fer una commovedora convocatòria a votar per Lula (PT) en les eleccions presidencials del pròxim diumenge al Brasil. Segueix la transcripció de les seves paraules i el vídeo original de la seva al·locució.

Ahir vaig deixar la meva casa en Altamira, en plena desforestació de l’Amazònia, per a ser aquí amb vostès. Em vaig anar de la meva casa després de veure dia rere dia el sol sagnant produït per les cremes. És un sol vermell, un sol sinistre de cruel bellesa, un sol aterridor produït pels incendis criminals. No hi ha res més horrorós –creieu-me– que veure cremar una selva i milers d’éssers vius cremant amb ella. Enguany, per primera vegada en la meva vida, no vaig ser després de l’incendi per a cobrir-lo com a periodista. Vaig veure el foc des de totes les finestres de la meva casa.
Aquest és el Brasil de Bolsonaro. El foc va arribant cada vegada més i més a prop i un dia pot aconseguir-nos a tots. Vull dir molt explícitament que si Bolsonaro és electe el diumenge, l’Amazones s’acaba. Ell va matar 2 milions d’arbres en menys de 4 anys. La selva ja va arribar al 20% de desforestació quan el punt de no retorn previst pels científics és entre el 20 i el 25%.
Si l’Amazònia s’acaba, els fills de tots els que som aquí tindran un futur hostil. Els nens de l’altre costat del món tindran un futur hostil! Aquesta no és l’elecció més important en la vida dels brasilenys, és una elecció crucial per al planeta. És una elecció encara més decisiva per als no humans que ni tan sols poden votar per a detenir la seva destrucció.
La democràcia brasilenya mai va arribar als més pobres, als negres, a les dones, als pobles de la selva i a altres pobles de la naturalesa. Ha molestat massa poc als blancs, als homes, a les classes mitjanes i als més rics d’aquest país. I també perquè va molestar poc, estem en aquesta situació.
A hores d’ara, hauríem d’estar discutint una democràcia capaç d’aconseguir no sols a totes, todes, tots, sinó també d’aconseguir als drets de la naturalesa. En canvi, estem lluitant per a no despertar-nos el 31 d’octubre en una completa dictadura.
Si guanya Bolsonaro, l’horror serà d’un ordre que ni tan sols els que hem estat testimonis de la sang som capaces de concebre. La victòria de Lula és la nostra millor possibilitat, però així i tot serà molt difícil. En aquesta elecció estem entre la catàstrofe i el molt difícil.
El més important que puc dir aquí és que, sigui com sigui el resultat, la lluita no acaba el dia 31. Els que estem vius ens enfrontem a una guerra contra la naturalesa, una guerra planetària que no acabarà mentre visquem. La lluita és eterna i no existeix l’opció d’estar o no estar en guerra. La guerra ja és aquí i Bruno Pereira i Dom Philips, set indígenes assassinats en només 10 dies el mes de setembre i molts altres només enguany, són víctimes d’aquesta guerra. El que existeix és l’opció de lluitar o deixar que el foc t’aconsegueixi.
Una amiga, gairebé paralitzada com a punts per l’horror d’aquesta elecció, em va preguntar: “on trobem aire per a respirar?” I jo li vaig dir “en la lluita, en la lluita col·lectiva”. En aquestes eleccions i molt més allà d’elles, l’omissió no és una opció.
En moments límit com aquest, tota omissió és acció. Des d’avui fins al diumenge, el millor que podem fer és lluitar per cada vot per Lula, sense perdre de vista que el dia 31, sigui com sigui el resultat, despertarem dempeus i continuarem lluitant. Moltes gràcies.