Ramón Franquesa, portaveu de COESPE (Imatge de JPM_Pressenza)

»… Estan intentant ocultar que han creat una falsa crisi per cedir els fons de les pensions [públiques] a la banca privada, aquesta banca que ara està de nou en problemes financers i veuen com una ampolla d’oxigen el sistema públic de pensions»

Entrevistem a Ramón Franquesa, portaveu de la Coordinadora Estatal por la Defensa del Sistema Público de Pensiones (COESPE), en finalitzar la manifestació, que ha convocat a desenes de milers de persones, a Madrid, en defensa de la pujada de les pensions públiques i els salaris, i contra la privatització de la Seguretat Social.

 

 

TRANSCRIPCIÓ de l’ENTREVISTA

La manifestació ha estat per reivindicar que pensions i salaris pugin amb el cost de la vida. Ja l’any passat vam perdre un 3% i, enguany, aquesta mateixa amenaça torna a voletejat amb una inflació altament desbocada, però, a més, també volem manifestar la nostra oposició a la privatització de la Seguretat Social.

Amb l’últim canvi legal, una part de les cotitzacions socials que rep la Seguretat Social, es volen desviar a fons privats de pensions, quan aquests fons privats estan fent fallida, ara mateix, en la borsa de Londres, com ho van fer en el passat, en la crisi del 2008.

Tots els diners que surtin del sistema públic són diners que els joves i els treballadors no recuperaran. Per tant, també -igual que els pensionistes francesos o italians, sotmesos a la mateixa pressió de la Comissió Europea- ens oposem al fet que el sistema de pensions es converteixi en un sistema de negoci. El seu objectiu no és crear beneficis als bancs, el seu objectiu és donar una vida digna a la gent que ha treballat tota la seva vida per poder tenir una vellesa tranquil·la.

I, finalment, exigim l’auditoria de la Seguretat Social. Bombardegen els nostres joves i a la societat, explicant-los que el sistema de la Seguretat Social es troba en fallida, però, després, oculten les xifres. Hem exigit repetidament al Govern que el Tribunal de Comptes faci una auditoria dels diners que han entrat i han sortit de la Seguretat Social i ens digui on han anat, perquè, una part molt important han anat a usos diferents que el de pagar les pensions.

Lamentablement, de nou, fa dues setmanes, el president del Govern es negava a fer aquesta auditoria. Nosaltres continuarem pressionant i explicant que volem claredat en els comptes i que, cada vegada que ens neguen l’auditoria, estan dient que la Seguretat Social és sostenible. Estan intentant ocultar que han creat una falsa crisi per cedir els fons de les pensions a la banca privada, aquesta banca que ara està de nou en problemes financers i veuen com oli en un llum el sistema públic de pensions.