(Imatge d’arxiu Pressenza)

Ens ha despertat la trista notícia de la mort de Josep Cabayol, amic i periodista compromès amb nombroses injustícias socials. Periodista de llarga trajectòria en els principals mitjans catalans i espanyols, Josep va començar a col·laborar amb Pressenza en 2016, arran de les jornades realitzades en l’espai veïnal de Barcelona, Calàbria 66.

En aquesta ocasió va tractar el tema de solidaritat i comunicació, donant veu a SICOM, un col·lectiu de periodistes “enutjats” amb la forma sistemàtica de coacció i repressió que els “propietaris” dels mitjans de comunicació exerceixen amb els periodistes, és a dir “enutjats” amb la manipulació.

Aquest era un dels seus temes de batalla, defensant que la informació és propietat de la ciutadania. Però les seves lluites van abordar moltes altres temàtiques. Entre altres destaquem la producció del documental ‘Papil·loma, les dones hem de decidir’, l’objectiu de les quals era impulsar el debat democràtic al voltant de la conveniència o no de vacunar de forma generalitzada per a prevenir el càncer de cèrvix.

La situació de l’emergència ambiental, va ser un altre dels seus interessos en els últims anys, que li va portar a produir amb SICOM i Entrepobles el documental “50ºc” Volum I. El documental es realitza amb dades precises, fets i declaracions d’experts, permetent a l’espectador descobrir de manera pedagògica què suposa el canvi climàtic, per què s’està produint, el paper de l’home com a individu però també com a animal social dins d’aquesta realitat.

Davant aquestes qüestions, Cabayol apostava pel decreixement com a principal sortida a la crisi contemporània:

“No hi ha una altra sortida que el decreixement. I un decreixement organitzat. Haurem de reorganitzar les nostres economies. Ningú ho podrà impedir. La qüestió és com vindrà. Si ens fixem en com s’està resolent la crisi sanitària causada per la pandèmia, sembla un decreixement caracteritzat per no resoldre els problemes amb criteris d’equitat i justícia social sinó incrementant les desigualtats. Un decreixement no democràtic i sí autoritari en favor d’un pocs on l’interès comú és només una pantalla dels interessos de les elits”.

“Només podrà impulsar-se un decreixement que no augmenti les desigualtats i sí l’equitat i la justícia social i garanteixi els drets bàsics, si es construeix una aliança del conjunt de moviments socials, ja que no són lluites diferents. Superem les pors de manera col·lectiva i davant el col·lapse donem resposta”.

Josep, gràcies per les teves aportacions. Vola alt!