La Via Làctia en el cel sobre la ciutat de Bsharri, el Líban, 10 de juliol de 2021. (Foto: AFP)

Un equip de científics va trobar una estrella supergegant blava, una de les més lluminoses de la Via Làctia amb una massa 50 vegades més gran que la del Sol.

Un grup internacional d’astrònoms, liderat per l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) i la Universitat de la Llacuna, a Espanya, va descobrir una estrella supergegant blava, denominada 2MASS J20395358+4222505,  amb una massa gairebé 50 vegades més gran que la del Sol, un radi quasi 40 vegades més gran i una lluminositat pràcticament un milió de vegades major. De fet, es tracta d’“una de les estrelles més massives i lluminoses de la Via Làctia”.

Segons un article  publicat el dimarts per l’esmentada universitat, l’estrella sembla variar extraordinàriament la seva velocitat. En dues observacions realitzades en dies consecutius, va tenir un canvi de fins a 60 km/s. L’estudi va subratllar que una velocitat tan elevada, en una estrella amb una massa tan gran, implica una influència gravitatòria enorme que l’obliga a desplaçar-se tan ràpidament.

Així mateix, també va assenyalar que l’estrella es troba en una rara fase d’evolució, prop del final de la seva vida en la seqüència principal i a punt de sofrir grans canvis que la transformaran, possiblement, en una hipergegant blava, de les quals es coneixen molt poques en la nostra galàxia.

Descubren nuevo tipo de estrella con características inusuales | HISPANTV

Un equipo de astrónomos alemanes ha descubierto un nuevo tipo de estrella con características poco habituales, cubierta de carbono y oxígeno.

L’article original es pot trobat aquí