La xerrada posterior a un documental pot anar per alguna d’aquestes vies. La primera és sobre la seva producció i enregistrament, la construcció del relat que es pretén mostrar. La segona intenta respondre a la pregunta que els assistents es fan: I ara què?

Aquest va ser el cas de la projecció de “50 ºC (volum I)” a l’Auditori de Calàbria66  el passat dia 10. Només apagar-se les llums, a tots els espectadors ens voltaven pel cap tot un seguit de qüestions que anaven en una línia comuna: davant l’abassegadora exposició que és aquest documental, que hem de fer?

Josep Cabayol explicava que la crisi econòmica, l’alimentaria,  la de les matèries primeres; la pandèmia, la guerra estan totes  relacionades, són interdependents i es realimenten.  Es multipliquen els seus  efectes. I remarca l’existència d’uns punts o indicadors que impliquen la irreversibilitat, per exemple, del desglaç del permagel o del desglaç de l’àrtic.

Davant l’amenaça global que suposen aquests fets, és imprescindible la presa de consciència, prèvia a l’autoorganització conjunta de tots els moviments socials i, tal com adverteix  el darrer informe de l’IPPC, “No hi haurà salut per a les persones si no hi ha salut planetària”. La biosfera ha de ser saludable per a tots els éssers vius que la compartim.

No hi ha altra sortida que el decreixement. I un decreixement organitzat. Haurem de reorganitzar les nostres economies. Ningú ho podrà impedir. La qüestió és com vindrà. Si ens fixem en com s’està resolent la crisi sanitària causada per la pandèmia, sembla un decreixement caracteritzat per no resoldre els problemes amb criteris d’equitat i justícia social sinó incrementant les desigualtats. Un decreixement no democràtic i sí autoritari en favor d’un pocs on l’interès comú és només una pantalla dels interessos de les elits.

Només podrà impulsar-se un decreixement que no augmenti les desigualtats i sí l’equitat i la justícia social i garanteixi els drets bàsics, si es construeix  una aliança del conjunt de moviments socials, ja que no són lluites diferents. Superem les pors de forma col·lectiva i davant del  col·lapse donem resposta.

I aquesta és la nostra tasca si volem tenir un futur.

Enllaç de la xerrada “No hi haurà salut per a les persones si no hi ha salut planetària” – YouTube