Tots/es reconeixem l’escalada de violència que assola el nostre planeta. No és quelcom nou, la violència ha estat sempre present perquè és constitutiva del sistema en què vivim. En alguns moments ens sacseja amb l’espectacularitat de la guerra, però abans d’aquest esdeveniment hi ha hagut, i hi ha, moltes formes de violència, que ara advertim recentment quan ja es produeix l’esclat.

Podrem canviar la direcció dels esdeveniments que presagien calamitats humanes de dimensions desconegudes?

Mai el món s’havia trobat amb una connexió i un sentiment de comunitat global com la sentida ara, originada per la vivència d’una crisi global, com la Pandèmia de  la Covid-19, o per l’emergència que suscita el viure una eventual catàstrofe planetària, sigui pel canvi climàtic, o per la possibilitat d’una guerra nuclear. Les tres situacions ens connecten amb aquest sentiment global, que ens crida a la identitat i la germanor com a civilització planetària.

Aquest és el moment de despertar la consciència global de la noviolència activa i que tots els ciutadans del món ens aixequem units en contra de les guerres, promogudes per les potències nuclears i armamentistes.

És necessària la unió de milions d’éssers humans de diferents llengües, races, creences i cultures per il·luminar la consciència humana amb la llum de la noviolència.

L’Associació Món sense Guerres i sense Violència, organisme del Moviment Humanista, declara que:

Estem en contra de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Però, també estem en contra de la violació dels drets humans dels russos-        parlants que viuen a Ucraïna, per part del govern ucraïnès.

També deplorem les invasions o intervencions militars que avui mateix estan succeint al Iemen i Palestina; i que en el passat recent han estat efectuades a l’Afganistan i a Líbia, entre altres, i violen la Carta de les   Nacions Unides.

Els organismes o aliances com l’OTAN i l’ONU, han perdut la seva funció, ja que en lloc de prevenir les guerres inciten a la violència amb les seves accions o inaccions.

L’OTAN ha de dissoldre’s, és una aliança purament bel·licista. Va sorgir    com a contrapès al Pacte de Varsòvia, però aquest ja es va dissoldre fa vint-i-cinc anys.

Les Nacions Unides han de ser refundades i donar participació a la    societat civil, democratitzant el Consell de Seguretat per transformar- lo en un autèntic Consell Mundial de Pau, que actuï aplicant realment la Carta de les Nacions Unides, exercint la mediació per a la resolució dels 11 conflictes armats, amb denominació de guerra, que actualment es lliuren al món.

Diem:

. Que el diàleg i la comunicació directa són l’inici de resolució de qualsevol conflicte, personal, grupal o de pobles sencers; que es      tradueix en l’ús de les vies diplomàtiques entre els països.
. NO a la invasió a Ucraïna
. NO a la Provocació de l’OTAN.
. NO a la violació dels Drets Humans per part del govern d’Ucraïna als russos-parlants.
. NO a l’estigmatització, a la rusiafòbia en el món i als discursos d’odi.
. NO a la violació a la llibertat d’expressió i a la manipulació de la informació per part dels mitjans de comunicació.
. NO a la guerra, extrema manifestació de la violència física, com a mitjà per a resoldre els conflictes.
. NO a la indústria armamentista.
. NO a les diferents formes de violència.
. Que és imprescindible el compliment dels tractats de no-agressió     signats entre els països.

S’ha d’iniciar una reducció progressiva i proporcional de les armes convencionals i el desmantellament de les bases militars estrangeres.

És necessària l’eliminació total de les armes nuclears i l’adhesió de tots els estats al Tractat sobre la Prohibició d’Armes Nuclears (TPAN) que entrà en vigor el gener del 2021.

Construïm un gran moviment de la societat civil que advoqui pel diàleg, la negociació, la noviolència i la pau, en aquest nou món multipolar que emergeix, i que aquesta manifestació global es converteixi en el bloc de la societat civil per la pau.

És necessària la creació d’una consciència noviolenta mundial, com a pas necessari cap a un món lliure de violència, no solament en la seva expressió més cruel, les guerres, sinó també lliure de violència econòmica, racial, religiosa, sexual, psicològica i moral.

«És necessari la unió de tots els ciutadans del món que aspirem a un món nou, per a construir junts construïm la Nació Humana Universal.» Silo.

Associació Món sense Guerres i sense Violència de l’Argentina, Xile, Costa Rica, l’Equador, Guatemala, Hondures, Panamà i el Perú.