Text pancarta: “La nova guerra està robant l’any nou”. (Imatge de Twitter)

És que no n’hi ha hagut prou amb els 150 milions de persones mortes en les dues guerres mundials?

De nou som les persones el combustible dels seus interessos geoestratègics?

Estem assistint aquests dies a un espectacle esperpèntic entre els EUA amb l’OTAN, i Rússia, prenent com a titella a Ucraïna, fent un joc perillós instigats per mitjans de comunicació aliats del complex armamentístic que podria dur a Europa i els seus pobles a una situació sense sortida.

Els dirigents de cada bàndol, lluny d’acceptar la nova situació mundial de multipolaritat i nostàlgics de la seva època de superpotències, continuen competint per exhibir el seu poder militar perquè pretenent mantenir una supremacia en una política de blocs que ja està passada de temps.

Estem en aquest nou metavers on amb els últims mitjans tecnològics s’estan barrejant pseudonotícies i muntatges d’imatges, amb una veracitat  impossible d’esbrinar per part del ciutadà comú, amb ciberatacs i declaracions bel·licistes. Amb tot això generen un nou clima de temor quan semblava que ja s’estava aclarint el produït per la pandèmia.

Però la quantitat d’armament concentrat en la zona, en particular material nuclear, no és virtual; Rússia i els Estats Units posseeixen més d’11.850 armes nuclears. França i el Regne Unit (membres de l’OTAN) tenen centenars cadascun, sense contar les que els Estats Units tenen emmagatzemades en altres països de l’OTAN: Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Països Baixos i Turquia.

Més enllà dels interessos geoestratègics de tots dos bàndols, en particular per la qüestió del gas i la connexió Rússia-Alemanya amb el gasoducte Nordstream2[i], fora bo preguntar-se per les aspiracions reals de la gent, dels pobles, en particular els d’aquesta zona, convertits en peons en aquest escaquer… Els ciutadans de qualsevol lloc del planeta, volem viure en pau i tenir una qualitat de vida digna amb salut i educació.

Per això des de Món sense Guerres i sense Violència instem, d’una banda, als governs de la zona Europa:

. a no deixar-se arrossegar cap a una guerra que no és seva i deixar de seguir els mandats dels EUA, i a tenir un emplaçament      veritablement  neutral.
. a posar en qüestió d’una vegada l’existència mateixa de l’OTAN en els seus territoris.
. a no emprar diferents vares de mesurar a l’hora de denunciar l’ocupació de territoris.

I, d’altra banda, a Rússia:

. a retirar totes les seves tropes enviades a Ucraïna, i ajudar en la desescalada.
. a signar el tractat de prohibició d’armes nuclears, TPAN.
. a revertir les quantitats invertides en armament en favor de la salut (la pandèmia va posar de manifest la manca d’inversió) i l’educació.

També convidem a les poblacions a convertir-se en protagonistes, posant de manifest, de manera activa, la seva reprovació d’aquestes polítiques bel·licistes, pressionant els seus governs per a la signatura del TPAN, organitzant-se de manera noviolenta per crear consciència que el militarisme mai no pot portar a la pau. L’única via és un procés de pau centrat en les persones, amb la metodologia de la noviolència.

És hora de respondre al clam que ve del futur! És hora que els pobles, la gent comuna, la gent invisible, aquells que no participen en les negociacions i no apareixen en els mitjans, facin que s’escolti la seva veu en contra de la guerra i a favor de la pau.

És hora de sortir de la prehistòria, donant una oportunitat a la pau!

 

Grafiti ‘NO A la GUERRA’ en el Metre de Moscou 22/02/2022. Crèdits foto: Twitter

Notes

[i] https://www.pressenza.com/es/2022/02/guerra-comercial-del-gas-entre-usa-y-alemania-la-trampa-de-estados-unidos/