Londres, Paris i Barcelona lideren el grup de ciutats que demanen als Estats més concreció, ambició i rapidesa per fer front a l’emergència climàtica més agilitat.

Sadiq Khan, Ada Colau i Anne Hidalgo reivindiquen la coordinació de les grans ciutats davant els reptes climàtics i demanen més recursos i competències perquè les grans àrees urbanes puguin liderar el canvi i actuar més ràpid.

Els alcaldes i alcaldesses de les grans ciutats que participen a la Cimera Mundial del Clima de les Nacions Unides han arribat avui a Glasgow en tren provinents de Londres, on ahir van celebrar la reunió preparatòria convocada per l’alcalde de la capital britànica, Sadiq Khan. La dificultat dels Estats per establir acords a la COP26 no es trasllada a les grans ciutats, que avui han fet més sòlida la seva aliança global per demanar més ambició per fer front a l’emergència climàtica. Les ciutats reivindiquen que estan preparades per assumir més competències i recursos, i recorden que són claus per implementar les mesures que acorden els Estats.

Agrupades sota el paraigües de la xarxa mundial C40, les grans ciutats representen 700 milions d’habitants i més d’una quarta part de l’economia mundial. Totes les ciutats integrades a C40 han reafirmat el seu compromís de seguir impulsant plans d’acció climàtica per reduir les emissions i lluitar per una recuperació justa i ecològica. El Pla Clima de Barcelona ha estat reconegut com la millor iniciativa de les grans ciutats europees, un guardó atorgat per un pacte que agrupa a més de 7.000 autoritats locals i 51 regions europees.

L’alcalde de Londres, Sadiq Khan i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’han posat avui al capdavant de les reivindicacions i compromisos del grup de grans ciutats, que durant els propers dies intervindran en la cimera de les Nacions Unides. Khan i Colau prenen demà el lideratge de la xarxa mundial de ciutats pel clima C40, que en el seu moment va presidir Hidalgo. Londres, Paris i Barcelona volen reforçar aquesta aliança de ciutats, que consideren bàsica per la implementació front a l’emergència climàtica, però han insistit en reclamar que la COP26 ha de fixar un full de ruta clar i ambiciós.

A primera hora de la tarda s’ha celebrat la reunió directiva del C40 a l’Ajuntament de Glasgow. Després de la reunió, Khan i Colau han atès els mitjans de comunicació, acompanyats també per Anne Hidalgo, alcaldessa de París.

Entrevista a Sadiq Khan i Anne Hidalgo

Entevista a Ada Colau