El II Congrés Internacional de Pau ha celebrat la seva segona jornada amb nombroses presentacions i tallers.

En la sessió del plenari han participat, entre altres: Amani Aruri (Palestina), de Generating Equality Global Youth Task Force, que va realitzar una presentació sobre un futur no violent. Aleksey Gromyko (Rússia), director de l’Institut d’Europa de l’Acadèmia de Ciències de Rússia va parlar sobre seguretat comuna per a un nou ordre mundial. Zhao Tong (la Xina), de Carnegie Endowment for International Peace, va debatre sobre pau i seguretat regionals. Vanda Proskova (Txèquia), de Xarxa Juvenil Abolition 2000, sobre desarmament per al desenvolupament. Cyrille Roland Bechon (Camerun), de Nous drets humans a Camerun, va conversar sobre el sud global, la desigualtat, els drets humans i la violència. Helena Maleno (Espanya) de Caminando Fronteras, sobre Racisme, migració i pau. Lisa Linda Natividad, de Guahan Coalition for Peace and Justice, sobre militarisme i colonialisme. A-Young Moon (Corea del sud), de Peace MOMO, sobre educació per a la pau. Blanca Garcés (Barcelona), del CIDOB, sobre la construcció de la pau en el Mediterrani.

Després del plenari, en l’espai destinat al desenvolupament de tallers, Pressenza ha realitzat un taller sobre periodisme noviolent coordinat per Tony Robinson. Durant el taller s’ha intercanviat sobre la definició de violència i noviolència per passar a explicar diversos principis del periodisme no violent: la informació com a bé social i la comunicació com a dret humà, el desenvolupament permanent del coneixement, la base social com a font d’informació, l’acció més enllà de la informació, el punt de vista sempre present, la intencionalitat humana com a motor de l’acció, responsabilitat versus culpabilitat, la diversitat com a riquesa, les noves sensibilitats en el món contemporani, la inacceptabilitat de la violència en qualsevol de les seves formes, la denúncia de l’opressió sistèmica, la prioritat de la resolució no violenta de conflictes, el tractament del conflicte des d’una ètica no violenta o la reconciliació com a notícia.

Tony, va descriure després una sèrie d’eines per a concretar l’enfocament noviolent en les pràctiques periodístiques: la selecció de temes, la construcció de la informació, l’atenció al llenguatge i els significats, el to de la comunicació, la construcció col·laborativa o la preparació de les conclusions.

El taller va finalitzar amb la presentació del llibre “Periodisme no violent” dels autors Pia Figueroa, Nelsy Lizarazo, Juana Pérez Montero, Javier Tolcachier, i Tony Robinson i editat recentment per Pressenza.