A principis de temporada, tota entitat esportiva organitza la presentació dels seus equips. Aquest acte permet visibilitzar el present, però també el futur, de l’entitat a través dels nens i nenes que constitueixen les categories de cada club. És per tant un acte de força rellevància social i que ajuda a cohesionar el mateix club i que, en aquest cas, adquireix més valor en circumstàncies com les que està patint en aquest moment el Club de Bàsquet Sant Josep de Badalona.

És molt habitual que des de la mateixa entitat es convidi a representants d’altres entitats esportives, premsa local i per descomptat, autoritats. En els pobles, alcaldes i regidors d’esports hi assisteixen i, moltes vegades, dirigeixen a més unes paraules tant al públic com a la gent de la mateixa entitat recalcant tant els valors esportius com els socials. Si no hi vols anar, o no pots, un polític experimentat disposa de molts recursos: s’excusen per raons d’agenda, però fins i tot quan es dona aquest cas arriben a enviar un missatge, bé per carta, que es llegeix el mateix dia de la presentació o, ara que està de moda, un vídeo. Fins i tot pot refusar educadament la invitació sense cap mena d’explicacions.

El que no és normal és el que ha fet l’Ajuntament de Badalona. Val a dir també que la situació del Sant Josep no és normal: té el pavelló precintat, que és on es faria habitualment la presentació de tots els equips de l’entitat. Així doncs va decidir fer-la a la plaça de la Vila, l’àgora de Badalona. La resposta de l’Ajuntament de Badalona a la invitació és per a sucar-hi pa -recordem que els acaben de convidar- i en el seu comunicat de resposta “no autoritza” al club a fer l’activitat a la Plaça adduint motius de seguretat. I a més ho fa de forma reiterada el mateix dia 7 en un segon comunicant oferint un lloc alternatiu.

La realitat és que l’autorització de l’Ajuntament de Badalona no cal. No es tracta de demanar una autorització municipal per utilització de l’espai públic. El Club Sant Josep exerceix un dret fonamental, el dret de reunió i manifestació i fa els deures en comunicar prèviament l’acte a Mossos d’Esquadra, al Departament d’Interior, qui és el competent per a decidir si el manté, el modifica o fins i tot el pot prohibir. L’Ajuntament, Senyor Albiol, no hi pinta res. I si pretén fer-ho pot cometre una usurpació de funcions. Per cert, per menys s’ha imputat a gent per sedició. Qualsevol decisió emmarcada dins el dret de manifestació ha de provenir del Departament d’Interior. Que l’Ajuntament dictés un ordre podria fer-lo incórrer en delicte de prevaricació. Per què llavors aquesta reacció tan grollera per part d’un polític experimentat, que es podria permetre la més absoluta indiferència?

Perquè a l’Ajuntament de Badalona tenen por.

Però por d’una entitat com el Club de Bàsquet Sant Josep? Dels nens i nenes que integren els equips?

De les famílies que participen en el club i ajuden a construir el teixit associatiu i esportiu a Badalona?

O més aviat tenen por de quedar en evidència davant de la ciutadania?
De què es vegi que estan més a favor d’interessos especulatius i de negoci d’alguns particulars que pel bé comú de la ciutat, l’interès general i l’esport de base?

La valentia es mostra en els moments complicats. I la gent del Sant Pep ho és i ho demostra exercint legítimament els seus drets. En canvi, la covardia i la mesquinesa sembla que ara han fet niu a l’Ajuntament de Badalona.