Amb la consigna “per una llei que garanteixi el dret a l’habitatge” s’han manifestat en tota Espanya nombroses entitats en defensa de l’accés a l’habitatge. Entre les reclamacions destaquen la petició al Govern central de l’aprovació d’una nova llei d’habitatge, la regulació del preu del lloguer o la paralització de desnonaments de persones vulnerables sense alternativa.

A Barcelona la concentració, que ha agrupat a més de 500 persones, ha tingut lloc davant la seu de la Delegació del Govern central a Catalunya, on els convocants han llegit un manifest. Entre els convocants es trobaven la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Sindicat de Llogateres, Guerra a Cerberus, Sindicats, diverses Marees, entitats i Associacions. Després de la concentració, els manifestants han recorregut els principals carrers del centre de la ciutat fins a arribar a la plaça de Sant Jaume, per a explicitar la seva reivindicacions al nou Govern català.

Imatges d’Esperanza Fernández

Segons la Plataforma d’afectats per la hipoteca (PAH) “la sagnia de desnonaments i abusos immobiliaris no s’ha parat en cap moment de la pandèmia, com tampoc ho han fet els milers de persones que lluiten contra aquests mateixos abusos des del moviment per l’habitatge ”.

Més enllà del drama dels desnonaments, la dificultat d’accés a l’habitatge afecte a grans sectors de la població, que han de destinar un percentatge molt alt dels seus ingressos per a pagar el seu habitatge. Aquest tema s’ha convertit en un dels principals problemes de gran part de la població espanyola i el debat sobre la problemàtica d’accés a l’habitatge afecte a famílies, governs, jutges i sistema immobiliari.

La lluita pel dret a l’habitatge ha permès victòries importants en el Parlament català, on s’han aprovat lleis que per fi situaven les vides de les persones per sobre dels beneficis d’uns pocs, com és el cas del Decret 17/2019 , que obligava als grans tenidors a renovar els lloguers socials en cas de vulnerabilitat evitant milers de desnonaments.
També és el cas de la regulació dels lloguers, que prohibia les pujades injustificades de preus que porten anys escanyant a les famílies. En definitiva, la societat catalana ja ha decidit que vol avançar cap a un habitatge digne. Davant aquesta iniciativa, una vegada més, el Tribunal Constitucional ha llançat una ofensiva de la mà dels interessos dels bancs i els fons voltor, ignorant la voluntat popular, ja que el Tribunal Constitucional ha suspès les millores que protegien dels abusos immobiliaris.

D’altra banda, en l’Estat espanyol, està negociant una llei que marcarà la dècada vinent en habitatge, però aquesta llei no recull l’acord mitjançant el qual el Govern espanyol es comprometia a regulars els lloguers. Els col·lectius per l’habitatge recorden que “després d’haver lliurat més de 60.000 milions d’euros de diners públics al rescat bancari que no han estat retornats, és de justícia que la nova Llei faci front a l’emergència residencial que patim. Fa falta una llei que obligui els responsables de la crisi immobiliària i als grans tenidors d’habitatges a assumir la seva responsabilitat i que evitin noves bombolles especulatives ”.

El moviment per l’habitatge català exigeix ​​en el seu manifest la incorporació de les 8 mesures impulsades per la Iniciativa Ley Vivienda per a aconseguir una arquitectura legal que garanteixi el dret a l’habitatge:
1. Garantia del dret efectiu a un habitatge digne.
2. Cap desnonament de persones vulnerables sense alternativa.
3. Ampliació del parc públic de lloguer social fins al 20% del conjunt d’habitatges.
4. Regulació estatal de lloguers a preus adequats als salaris.
5. Garantia de subministraments bàsics d’aigua, llum, gas i telecomunicacions.
6. Garantia d’una segona oportunitat efectiva per a les llars amb deutes hipotecaris.
7. Ampliació pressupostària per a habitatge social fins almenys el 2% del pressupost estatal.
8. Participació activa de la població en la política d’habitatge i urbanisme.

Les concentracions s’han realitzat en nombroses ciutats espanyoles com ha estat el cas de Madrid, Logronyo, Múrcia, València, Sant Sebastià, Pamplona o Palma.

#HemDecidit regular els lloguers #HemDecidit aturar els desnonaments #HemDecidit sotmetre els voltors I ningú decideix per nosaltres.