A partir del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, Pressenza publicarà una sèrie d’entrevistes en vídeo titulades “Constructores de futur, cap a una cultura noviolenta”.

Començarem la sèrie amb Vandana Shiva (Índia), seguida de Cheija Habdalahe (Sàhara Occidental), Lupita Vàsquez (Chiapas, Mèxic), Moema Viezzer (Brasil), Mayte Quintanilla (Espanya) i Gloria Arias Nieto (Colòmbia), entre moltes d’altres.

Es tracta d’una mostra d’històries de dones d’arreu del món, que començaran a veure la llum el dia internacional de la dona i que continuarem compartint successivament.

El títol, Constructores de futur, cap a una cultura noviolenta, parla per si sol. Es tracta de dones -algunes molt conegudes, però la majoria no tant- que treballen en la seva vida quotidiana i des de l’activisme, per construir un futur que posi la vida en el centre, la vida de les persones, però també de l’entorn que habitem i amb el qual formen un tot indissoluble, que transformem i que ens influeix en una interacció incessant i dinàmica.

Són dones que empenyen en la direcció de la vida, des de la rebel·lió contra l’establert -Com a denúncia  d’un sistema que té com a essència la violència, perquè es basa en el poder d’uns éssers humans sobre els altres, en la negació de la humanitat de la majoria de la població i en l’eliminació de la vida en totes les seves formes-, tot construint juntament amb els altres els fonaments del futur no violent al qual tots aspirem.

Moltes s’anomenen feministes, d’altres no parlen des d’aquest punt de vista, però totes desenvolupen allò que és femení, tenint cura de si  mateixes i dels que les envolten, animant els altres i teixint xarxes.

 

En aquest projecta, també hem anat construint futur…

Durant les pròximes setmanes compartirem les entrevistes en format de vídeo. Es publicaran en diversos idiomes en la mesura que el nostre compromís com a voluntaris ens ho permeti. Ens hauria agradat un millor equilibri, amb més dones africanes o asiàtiques, però de moment no ha estat possible. Seguirem intentant-ho.

Aquest projecte ha estat desenvolupat per dones (entrevistades, entrevistadores, intèrprets, dissenyadores, productores, realitzadores), amb el fantàstic suport dels homes que es van posar al servei de la iniciativa. Vam començar amb la idea d’entrevistar una dona per continent a partir del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, però a mesura que es compartia la idea, va créixer com un arbre a la primavera, com un joc on els companys i amics s’emocionaven i van afegir altres dones a l’entrevista. Va ser un exercici que ens va obligar a canviar rols, fent i rebent preguntes, aprenent i ensenyant, construint ponts i creant noves xarxes, quelcom que ens permet créixer en intel·ligència col·lectiva.

Sabem que podríem mostrar a les dones que construeixen el futur des de la noviolència cada dia durant molts anys, però, per començar, compartirem la història d’algunes d’elles.

En aquesta pràctica estem ampliant el cap, el cor i la nostra mirada. Construïm relacions, ens donem suport, aprenem els uns dels altres i ens inspirem… En resum, el projecte mateix ens permet construir el futur noviolent al qual aspirem.

Ens sentim molt agraïdes, i  mentre, continuem lluitant per la vida.