La sorprenent decisió del Tribunal de Magistrats de Londres de no permetre la seva extradició als EUA és de gran importància i dóna un impuls a les moltes persones que han estat fent campanya per Julian Assange.

El tribunal va concloure que la salut d’Assange estaria en risc dins de la presó de màxima seguretat, on estaria confinat pendent de judici, i que els Estats Units no podien garantir que no intentaria suïcidar-se. Això no és un càrrec menor contra el sistema penitenciari dels Estats Units.

La decisió de centrar-se en les condicions de salut d’Assange per rebutjar la petició d’extradició va impedir al tribunal abordar la qüestió principal en joc: la llibertat d’informació.

Cal assenyalar que la sol·licitud d’extradició del Estats Units es va basar en acusacions derivades directament de la divulgació de documents confidencials en el context del treball periodístic d’Assange amb Wikileaks. Fer pública aquesta informació és una pedra angular de la llibertat de premsa i el dret del públic a accedir a la informació en interès públic.

Una última consideració: corregir la decisió del tribunal no absol les autoritats britàniques de voler participar en un procés polític en interès dels Estats Units. Independentment de la decisió positiva d’avui, contra la qual m’imagino que es presentarà una apel·lació, aquest va ser un precedent terrible pel qual els EUA va ser responsable i el Regne Unit va acordar ser còmplice.