(Imatge de Pressenza)

Des de la redacció de Pressenza Catalunya, mitjançant la traducció de varis articles originals de la redacció de Pressenza al lloc del fets, volem donar visibilitat a una recopilació d’esdeveniments que han succeït i continuen succeint a Colòmbia.

Aquest és un dels articles.


 

La vida de líders socials, excombatents i civils segueixen en perill a Colòmbia, mentre el Govern Nacional no realitza cap mena d’acció contundent per protegir-los.

Per: Zenaida Espinosa i Stephania Aldana C.

A Colòmbia, les massacres i els assassinats en contra de líders socials, excombatents i civils segueixen en augment. Segons xifres de l’Institut d’Estudis per al Desenvolupament i la Pau (Indepaz), entre gener i setembre de 2020 hi va haver 65 massacres, en les quals van ser assassinades 260 persones; el 21 d’octubre es comptabilitzen 237 assassinats de líders socials i 51 excombatents de les FARC, només en el que va de l’any 2020.

Segons Indepaz, entre agost i setembre de 2020 es van presentar 120 assassinats en 27 massacres (11 a l’agost i 16 al setembre). Els departaments com Cauca, Nariño, Antioquia, Va xocar, Nord de Santander i Vall del Cauca, van ser els territoris on es va presentar el nombre més gran d’assassinats per activitats relacionades amb el lideratge social, estar involucrat en un projecte productiu o ser excombatent. Sense deixar de banda que diversos civils han estat assassinats enmig de cruentes massacres.

Des de la signatura de l’Acord de Pau a l’Havana, el 26 de setembre de 2016, fins al 18 de febrer de 2020, van ser assassinades 565 líders (Fem Memòria, 26 de febrer de 2020). I després de les múltiples denúncies que s’han fet i la poca acció del Govern Nacional enfront del tema, els fets que atempten contra la població esmentada segueixen en augment i, pel que sembla, no cessaran.

Veure: Desde la firma del Acuerdo de Paz asesinaron a 565 líderes sociales

Presentem la cronologia d’assassinats del 21 d’agost al 23 de setembre de 2020:

21 d’agost. En el Corregiment “El Caracol”, departament d’Arauca, les autoritats van arribar amb dificultat a l’aixecament de cinc cadàvers. Aquest mateix dia en El Tambo (Cauca), es va confirmar l’assassinat de sis persones.

A unes hores de l’arribada del president Iván Duque a Nariño, el governador d’aquest departament, Jhon Rojas, va confirmar la massacre d’altres sis persones. Això significa tres massacres en un dia, amb un total de 17 persones assassinades.

AGOST

25 d’agost. Tres homes van ser assassinats en la zona rural d’Abrego, Nord de Santander. Els cossos sense vida dels tres joves, amb edats que oscil·laven entre els 20 i els 30 anys, presentaven diversos impactes per arma de foc.

28 d’agost. Tres persones assassinades en la zona rural d’Andes, departament d’Antioquia. Una de les víctimes era menor d’edat.

Aquest mateix dia, en la zona rural del municipi de Montecristo, sud de Bolívar, un excombatent de les FARC va ser assassinat.

29 d’agost. Dos líders socials militants del partit FARC, van ser assassinats en el Municipi Sant Pau, sud de Bolívar.

SETEMBRE

Setembre 7. A Tunja van ser trobats sense vida cinc membres d’una mateixa família.

Setembre 9. A la matinada es va conèixer un cas d’abús policial a Bogotà. En aquest fet, dos uniformats de la Policia Nacional van sotmetre Javier Ordoñez, un advocat a qui li van propinar descàrregues elèctriques amb una pistola d’electroxoc i van reduir amb la tècnica d’escanyament. Després de ser traslladat a un Comando d’Atenció Immediata (CAI), els policies el van colpejar en repetides ocasions i, després de ser dut a un centre mèdic, Ordoñez va morir a causa dels cops que els uniformats li van propinar.

Després d’aquest fet, es van succeir dos dies de protestes ciutadanes durant les quals, en fets que encara són matèria de recerca, la Policia va tornar a ser notícia per l’abús i atropellament cap als manifestants, tal com va quedar registrat en diversos vídeos que circulen per les xarxes socials. En diverses localitats de Bogotà els policies van obrir foc contra els manifestants, el resultat fou de 9 persones mortes i 55 més ferides.

Veure: El 9 y 10 de septiembre de 2020 se afectó gravemente la Democracia

Setembre 17. Massacre de tres persones a Tarazá, Antioquia.

Setembre 18. Tres joves van ser assassinats a Ocaña, Nord de Santander. Els fets es van registrar en el Corregiment d’Aguaclara, en el camí que condueix a l’aeroport de la localitat.

Setembre 19. Dues nenes menors d’edat van ser massacrades en la zona rural de Restrepo, Vall del Cauca.

Setembre 20. En el departament del Cauca una altra massacre va ser perpetrada per paramilitars, que van llançar granades de mà i van disparar amb fusells contra set joves a la zona rural de Cerro Teta, entre Buenos Aires i Santander de Quilichao.

Amb aquest fet serien 60 els assassinats per temes relacionats amb grups armats il·legals i agents de l’Estat, en el decurs d’aquest any. A més, durant la nit van ser assassinades quatre persones, en el municipi del Carcho, departament de Nariño.

Setembre 23. Tres membres d’una mateixa família van ser assassinats en el corriol Quebradón d’Algesires, departament de Tolida. Durant aquest any, en aquest municipi s’han registrat més de 20 assassinats.