Malta s’ha convertit en el 45è Estat en formar part del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears. Va dipositar el seu document de ratificació el 21 de setembre de 2020, mentre els líders mundials es van reunir per commemorar el 75è aniversari de les Nacions Unides.

La mesura també va coincidir amb el Dia de la Independència de Malta, que marca la data en què el país va declarar la seva independència del Regne Unit, un Estat amb armes nuclears, el 1964.

Ara només es necessiten cinc ratificacions més perquè el tractat entri en vigor.

La representant permanent de Malta davant les Nacions Unides, l’Ambaixadora Vanessa Frazier, va signar el tractat el 25 d’agost, menys d’un mes abans que el país el ratifiqués. El Ministeri de Relacions Exteriors va declarar que la seva decisió de passar a formar part en el tractat posava en relleu «el compromís indestructible de Malta amb la no proliferació nuclear, i el seu compromís amb l’assoliment de la prosperitat a través de la pau».

Malta va participar en la negociació del tractat de prohibició de les armes nuclears el 2017 i va estar entre les 122 nacions que van votar per aprovar el text final. El tractat prohibeix, de manera àmplia i categòrica, les armes nuclears i estableix un marc jurídic per a l’eliminació dels arsenals existents. També ordena assistència a les víctimes de l’ús i els assajos d’armes nuclears.

El 2016, Malta va ser copatrocinadora de la resolució de l’Assemblea General de les Nacions Unides que va establir el mandat oficial perquè els Estats iniciessin les negociacions el 2017 sobre «un instrument jurídicament vinculant per prohibir les armes nuclears, que condueixi a la seva eliminació total». Un any abans, va ser un dels 127 Estats que van recolzar un «compromís humanitari» de cooperar «en els esforços per estigmatitzar, prohibir i eliminar les armes nuclears».

L’article original es pot trobat aquí