El passat dilluns 3 d’agost, a partir de les 00:00 hores, va començar a Bolívia una vaga indefinida a escala nacional en defensa de la vida i la democràcia. La vaga anirà acompanyada amb bloquejos a totes les carreteres del país. Per aquest motiu, la Central Obrera Boliviana (C.O.B.) va demanar a la població que adquirís provisions.

La decisió fou presa el 28 de juliol mitjançant una gran junta que va tenir lloc a El Alto, a La Paz, on es van convocar, per mitjà d’una gran marxa multitudinària, totes les organitzacions socials dels nou departaments del país. El poble bolivià se sent escarnit amb els successius ajornaments de la data electoral i reclama que les eleccions es duguin a terme el 6 de setembre, tal com va establir el Tribunal Suprem Electoral (TSE), d’acord amb les diferents forces polítiques. Els moviments socials rebutgen que les eleccions es posposin fins al 18 d’octubre, com ja va anunciar unilateralment Salvador Romero, president del Tribunal Suprem Electoral, amb l’excusa de la pandèmia.

Les eleccions s’haurien d’haver dut a terme el 22 de gener, data en què va prescriure el mandat del president constitucional i legítim de Bolívia, Evo Morales, però es van posposar per “manca de temps” per a la seva organització al 3 de maig, després al 6 de setembre i finalment al 18 d’octubre amb el pretext de la pandèmia.

Les eleccions a Bolívia es van ajornar per tercera vegada amb l’excusa que el pic de contagis coincidiria amb la data electoral. Aquests fets es van difonent cada cop que s’anuncia una nova data electoral, en un país on no hi ha una política de contenció dels contagis per la Covid-19, on els contagiats i morts van en augment, sota un macabre pla per provocar la propagació del virus i aprofundir així la crisi sanitària per què travessa el país.

Bolívia necessita unes eleccions per reconduir el país a la via democràtica i escollir un govern legítim que pugui enfrontar l’actual crisi social, sanitària i econòmica, que promet agreujar-se en el temps. El govern de facto s’enfoca en la persecució, la judicialització i l’empresonament  dels dirigents, militants, i tot aquell que pensi diferent. Ha deixat a la deriva al poble bolivià davant la pandèmia i ha provocat un genocidi al país, encobert amb el silenci dels mitjans de comunicació.

Traductor: Raül Sáez Timoneda