Intel·lectuals, acadèmics, activistes i organitzacions socials de Colòmbia i el món han manifestat aquesta setmana el seu suport massiu al treball de la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat (CEV) a Colòmbia. Més de 3000 persones i institucions han signat, en un període de tan sols 12 hores, en rebutj de les declaracions de l’exministre de defensa, Juan Carlos Pinzón, on manifestava no confiar en el treball de la Comissió per estar esbiaixada i on, a més, acusa, de manera irresponsable, els comissionats i comissionades per tenir nexes amb grups armats. No sols és un atac al treball de la Comissió, sinó també un senyal clar que posa en risc la seguretat dels membres de la CEV.

Des de Pressenza hem signat el comunicat com una mostra més del nostre compromís amb la pau a Colòmbia i el suport a les institucions del Sistema de veritat, Justícia, Reparació i No repetició. I, a més, perquè creiem que és possible la reconciliació que, precisament, comença per un procés seriós, responsable en la cerca de la veritat i d’acord amb les normes internacionals per a una justícia restaurativa i amb caràcter de transició, com el que fa l’actual equip de la CEV, amb experiència i solvència per afrontar un treball complex però que, n’estem segurs, serà indispensable per a Colòmbia.

A LA COMUNITAT COLOMBIANA I INTERNACIONAL
PER LA VERITAT I LA PAZ PER A TOTES I TOTS

Les persones i organitzacions sotasignades reiterem el nostre reconeixement a la integritat de la Comissió de la Veritat, dels Comissionats i del seu President, Pare Francisco De Roux, S.J., qui, amb el seu treball dedicat, judiciós, responsable i ètic s’han lliurat a la difícil tasca d’ajudar-nos a tots els colombians a debel·lar les ombres de la nostra pròpia història.

La composició heterogènia de la Comissió és una garantia de representació de les diferents àrees de la nostra societat i de les seves víctimes. L’exercici independent de la Comissió de la Veritat, en el seu generós i dur compromís amb la troballa i la revelació -des de la veu de les víctimes- de les profundes ferides i dolors produïts pel llarg conflicte històric, no té cap altra intenció diferent de la d’ajudar la nostra societat a reconstruir el fi teixit de les seves relacions.

Escoltar les veus de les víctimes al llarg del territori és defensar la vida en totes les seves formes. La Comissió ha assumit amb profunditat i dedicació la seva tasca, i l’honorabilitat dels seus membres ha estat, és i serà la garantia que preservarà aquesta veritat en favor de la pau i la reconciliació del nostre país.

Secundem i animem la Comissió que continuï exercint la labor que se li ha encomanat i esperem els fruits del seu exercici amb esperança. Al seu torn, convidem als ciutadans i ciutadanes del país a unir forces per impedir que aquest procés sigui maltractat, ideologitzat o polititzat pels interessos d’uns pocs que rebutgen la força transformadora de la veritat i les seves conseqüències.

Bogotà, Juliol 17 de 2020