Per uns moviments socials forts i emancipadors

02.03.2020 - Catalunya - Antonio López - Redacción Barcelona

Per uns moviments socials forts i emancipadors
(Imatge: Mareas)

“Els moviments socials han de ser lliures autònoms, plurals i ser enfront de les institucions sempre amb esperit crític i objectiu”

Com a un important pas endavant es va celebrar, el passat 29 de febrer, la primera trobada de militants de Comunistes de Catalunya i alhora activistes en els moviments socials. En aquesta jornada es va poder intercanviar diferents experiències del treball realitzat en els moviments socials, crítics i alternatius, des d’una perspectiva de classe i nacional.

Es va coincidir en reconèixer com a molt positiu l’auge de moviments emancipadors i transformadors i amb propostes de canvis profunds com són el potent moviment feminista, el moviment contra la crisi climàtica, els moviments per la defensa dels serveis bàsics, els drets socials i els habitacionals, així com la resistència de la classe treballadora contra la precarietat i a favor dels seus drets bàsics, com són unes pensions i un treball dignes.

En aquest marc de debat, es varen constatar algunes de les febleses dels moviments, com la fragmentació de les lluites o l’envelliment dels activistes, sobretot aquells que històricament vam conquerir els drets laborals i socials que ara són posats en qüestió per les polítiques neoliberals. Una real bretxa generacional.

Però s’observen amb optimisme les noves generacions que s’incorporen a la lluita social, especialment dones joves en la lluita feminista; la lluita ecologista i per un habitatge digne; l’antifeixisme o la lluita pel reconeixement dels drets nacionals de Catalunya.

És inevitable veure amb certa simpatia els canvis en governs anomenats progressistes, tant en l’estat com en algunes comunitats autònomes i ajuntaments, com és el cas de Barcelona, on es plantegen canvis i millores per a la ciutadania, si bé també som conscients de les limitacions que tenen perquè les polítiques de la Unió Europea amb l’austeritat i el límit de la despesa condicionen les seves polítiques.

Que fer davant aquests governs des de l’esquerra i els moviments socials?

Primer no s’ha de caure en la temptació de convertir-se en corretja de transmissió, i per això és imprescindible mantenir la lluita per la transformació i el canvi social, i d’oposició a les polítiques de les dretes reaccionàries.

Els moviments socials han de ser lliures, autònoms, plurals i estar enfront de les institucions sempre amb esperit crític i objectiu, no partidista, però tampoc apolític.

Per això es conclou que els activistes comunistes han d’ajudar els moviments socials i enfortir el teixit social dotant-li perspectives de conquestes socials per al conjunt de les classes treballadores i, així, aturar lleis, com han fet la Plataforma Aturem la Llei Aragonés o el moviment pel dret a un habitatge digne entre d’altres.

Una crida final: el pròxim 21 de març totes i tots al carrer contra el racisme.

Per Antonio López.-
Responsable moviments socials de Comunistes de Catalunya

Categories: Comunicats de premsa, Europa, Opinions, Política

Newsletter

Enter your e-mail address to subscribe to our daily news service.

Search

 

video 10 anys Pressenza

Documental: RBUI, nuestro derecho a vivir

App Pressenza

App Pressenza

Llibertat presos polítics!

Milagro Sala

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

Arxius

Except where otherwise note, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.