Davant la greu situació d’emergència sanitària a causa de la pandèmia de Coronavirus, la majoria de la ciutadania del nostre país, confinada a la seva casa, aplaudeix diàriament en fosquejar, des dels seus balcons o terrasses, en senyal d’agraïment a tot el personal sanitari que està lluitant sense descans per salvar vides. Un reconeixement tardà a la nostra sanitat pública?

L’expansió de polítiques neoliberals prima allò que és privat enfront d’allò que és públic, i transforma la salut en una mercaderia. Des de fa vint anys, la nostra sanitat pública s’està privatitzant, i s’adjudiquen a empreses privades serveis sanitaris i no sanitaris. En algunes nacionalitats i CC.AA. més que en altres. A més, la crisi de 2008 va utilitzar, una vegada més, el deute com a excusa “perfecta” per imposar a la població retallades en els serveis bàsics, i molt especialment el de sanitat. La modificació de l’article 135 de la Constitució, l’agost de 2011, en el qual es prioritzava el pagament del deute per sobre de qualsevol despesa social, inclosa la despesa en sanitat, va suposar que se suprimissin llits, llocs de treball, es precaritzaran molts contractes per hores, es tanquessin blocs en hospitals, es limités l’accés a la sanitat universal, s’introduís el copagament dels medicaments, es limités la inversió en recerca, es propiciessin pràctiques corruptes, etc.

Propostes i exigències d’”Audita Sanitat”:

1. Suport, enfortiment i defensa de la sanitat pública en la seva gestió, universal, sense exclusions i de qualitat.

2. Derogació de la Llei 15/97 que permet l’entrada del sector sanitari privat en la Sanitat Pública.

3. Derogació de l’article 135 de la Constitució.

4. Recuperar tot l’espoliat de la sanitat pública.

5. Desprivatitzar per a sanar.

6. Blindar en la Constitució els Drets econòmics, socials, culturals i ambientals com a fonamentals.

7. Posar el Banc Central Europeu a disposició de la gent i que financi, en tots els Estats membres de la Unió Europea, la lluita contra el COVID 19.

8. Garantir el finançament públic a través d’una política fiscal progressiva que garanteixi els ingressos necessaris per a cobrir les necessitats socials, econòmiques, de gènere i ambientals.

9. Prohibir el model de Col·laboració Pública-Privada en sectors clau, entre ells, la Sanitat Pública.

10. Llei Contra els Fons Voltor que impedeixi la seva entrada en la Sanitat Pública

Totes aquestes reivindicacions només seran possibles mitjançant l’apoderament de la ciutadania i l’organització des de la base, que permeti mobilitzacions massives per a aconseguir els nostres objectius.

El coronavirus mata, les retallades i la privatització de la sanitat pública, també!!!