El pròxim divendres 29 de novembre el Casal Transformadors*, gestionat en part per una iniciativa veïnal, projectarà el documental “El Principio del Fin de las armas nucleares” (theendofnuclearweapons.com) dirigit per Álvaro Orús i Tony Robinson en colaboració amb l’ agencia Pressenza, i un posterior anàlisi i debat amb Xavier Bohigas, activista en el centre Delàs i Doctor en Física i professor titular del Departament de Física i Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya.

La pel·lícula porta a l’espectador a través d’una breu història de la bomba, així com de l’activisme antinuclear que ha impulsat l’eliminació d’aquesta mena d’armament des de la seva invenció. Es considera també la iniciativa humanitària que va desafiar amb èxit la narrativa dominant en matèria de seguretat, i les mesures històriques adoptades des de 2010 perquè el tractat passés de ser un somni a ser una realitat. Finalment, es proposa què pot fer qui vulgui ajudar al fet que el tractat entri en vigor i que les armes nuclears siguin finalment erradicades.

“El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears és el resultat d’una creixent preocupació pel risc que planteja l’existència d’aquesta mena d’armament i les conseqüències humanitàries i ambientals catastròfiques del seu ús”*.

En aquests moments “Queden almenys 15.000 armes nuclears en el planeta i no podem deixar que posin en perill el nostre món i el futur dels nostres nens”, va declarar el Secretari General de l’ONU durant la cerimònia de signatura del Tractat que prohibeix aquest tipus d’armament a nivell global.

 

*Casal Transformadors. Carrer Ausiàs Marc 60. Barcelona

*https://news.un.org/es/story/2017/09/1386201