Avui em desperto al matí i, amb un ull obert i l’altre obrint-se encara, començament a examinar els principals titulars dels periòdics que s’editen a Barcelona. La majoria esmenten el “problema dels top manta” (es diu “top manta” en aquesta ciutat als venedors ambulants, en la seva majoria africans subsaharians, que es dediquen a vendre el que poden on poden, sense cap mena de llicència ni permís).
Com estava mitjà dormit, i en aquest estat les associacions volen lliurement pel cap d’un, ràpidament em va venir la imatge de la immigració en general, i la gent morint al Mediterrani o en el Riu Gran… I em vaig preguntar: per a qui és un problema la immigració i el top manta?
Els qui viuen del top manta són immigrants africans que no tenen un altre mitjà de subsistència. Acostumen a ubicar-se en llocs on hi ha molt de pas de gent, alhora que molt d’espai per a col·locar-se sense molestar massa; és lògic, si tapessin l’accés ningú els compraria. Per tant, per a començar, als transeünts no els molesten molt. En aquests llocs, solen vendre mocadors, bosses, cinturons, ulleres de sol, etc., que en molts casos són imitacions de marques molt conegudes i molt cares. Dubto molt que un comprador d’aquests productes cregui que s’està portant un original; per tant, tampoc crec que perjudiquin els compradors. Finalment, estan les grans marques imitades, les quals dubto moltiiiiiiiiiiissim que tinguin algun perjudici pel que venguin uns pocs venedors ambulants.
Si obrim el focus i revisem el tema de la immigració, la cosa és encara pitjor. Posem-nos, si això és possible, en la pell d’algú disposat a creuar el mar Mediterrani en una barca miserable, plena de gent, amb l’única esperança d’arribar a un continent ple de luxes, on finalment, en el millor dels casos, acabaran com a venedors ambulants de top manta, fugint de la policia i malvivint en habitacions velles i plenes de gent.
I ara ve el millor:

  • Per què hi ha punts immigrants que volen arribar als països més rics? Òbviament, perquè viuen en països pobres.
  • I per què hi ha països rics i pobres? Perquè els rics, millor armats i més violents, van sotmetre als pobres durant segles, i avui dia continuen espoliant els seus recursos a través de les multinacionals.
  • Però, no vivim en un món cada vegada més globalitzat i democràtic?, no hauria d’anar reduint-se la bretxa entre països rics i països pobres? Senars, de fet és a l’inrevés, cada vegada la bretxa és més gran. Més gran entre països, i més gran entre els rics i els pobres dins de cada país. Per descomptat, en aquests casos, els més pobres dels pobres són els immigrants que ni tan sols tenen drets per a residir, treballar, votar, etc.
  • I per què la bretxa entre països s’engrandeix? Perquè els més rics entre els rics han organitzat tota l’economia mundial per a guanyar cada vegada més diners, a costa de la majoria de la població, per descomptat. Fa poc més d’una dècada van produir un crack mundial, del qual han sortit més rics, mentre que la majoria de la població s’ha empobrit. Per descomptat, això no seria possible sense el suport inestimable de la classe política i dels mitjans de comunicació massius, que intenten convèncer-nos cada dia que si tenim dificultats en la vida és perquè estem fent alguna cosa mal (cadascun, com a individu).
  • I quin més? Doncs que no contents amb això, els poderosos dels països més rics organitzen guerres als països pobres, per a guanyar més diners i més poder.
  • I quina és la conseqüència d’aquestes guerres? Òbviament, que el nombre de persones que volen emigrar d’aquests països creix exponencialment.
  • Resultat? Els rics organitzen guerres als països pobres; com a conseqüència les persones d’aquests països fugen de la destrucció, cap als països on no hi ha guerres (que “casualment” són els qui les organitzen o donen suport des de fora). Però resulta que en aquests països no els deixen entrar. I als poquets que aconsegueixen entrar, no els donen cap dret i ni tan sols els deixen subsistir com a venedors ambulants.

Tornem a principi. A qui perjudica el top manta i la immigració en general? En primer lloc, als propis manters i immigrants que es veuen obligats a malviure de qualsevol manera, després de fugir de la pobresa o les guerres a la qual estan sotmesos els seus pobles, per les empreses i els governs dels països més rics.

Si de debò volem resoldre el problema de la immigració i la venda ambulant, comencem per deixar d’espoliar a altres països. En general, comencem a tractar-nos entre humans com a tals.

* Per descomptat que el relat anterior és una simplificació, i que les coses en general tenen molts matisos, però l’essencial és que, tal com està organitzat el sistema polític i econòmic actual, la desigualtat creix a l’una que el desastre ecològic, i això només es resoldrà quan s’acabi l’explotació dels uns pels altres, i comencem a tractar-nos com a iguals, i a remar tots en la mateixa direcció.

* Reomano aquest article, amb una anàlisi més elaborada sobre el tema.