El dissabte 27 d’abril, Pressenza Francophone va organitzar un esdeveniment a Bordeus, en “Utopia Cinema”, per als 10 anys d’existència de l’agència.

L’exposició fotogràfica, ja presentada a París, va abordar els temes: model econòmic i social, transició ecològica, no discriminació.

A la tarda, es va projectar la pel·lícula de Flore Vasseur “Meeting Snowden”. Aquesta pel·lícula mostra la trobada de tres figures d’activistes per la democràcia: Birgitta Jónsdóttir, diputada islandesa, poeta i fundadora del Partit Pirata d’Islàndia l’objectiu del qual és restaurar el poder a la gent; Larry Lessig, professor de dret estatunidenc i activista d’Internet gratuïta, qui denuncia la corrupció del sistema polític estatunidenc; i Edward Snowden, qui va revelar el programa de vigilància massiva de la població mundial després de treballar per a la NSA.

La pel·lícula va ser seguida per un debat, amb la participació de François Pellegrini (Universitat de Bordeus), Patrick Maupin (Greenpeace) i Korbak (associació Aquilenet). Els intercanvis es van centrar en la difusió d’informació, denunciants i democràcia.

Al final del debat, es va preguntar per la qüestió del paper de cadascun i l’impacte de les seves accions. Anem a la resposta donada per Edward Snowden:

“No és realista confiar en l’altruisme o el sacrifici. Parlem de com valorem les nostres accions. Aquest pot ser el cor del problema. La gent creu que en contribuir a la societat, en intentar canviar les coses, en atacar la injustícia, perden més del que guanyen. Aquesta idea ha de ser canviada. “